Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Täna algavad Karula rahvuspargis talgud must-toonekure heaks (2016-09-10 06:58:23)


Eile õhtul kogunesid Eestimaa Looduse Fondi (ELF) vabatahtlikud Valgamaal Karula rahvuspargis, et muuta seal üks jõelõik must-toonekurgedele sobivaks toitumisalaks. Ühtlasi juhatavad saabuva nädalavahetuse talgud sisse ELFi talgute must-toonekure aasta sügishooaja, mil selle ohustatud liigi heaks on kavas kokku seitsmed talgud.

"Eesti inimesed on hea meelega valmis vajalikes looduskaitsetöödes ka ise vabatahtlikuna käed külge panema ning selle üle on meil suur rõõm," rääkis ELFi talgukorraldaja Jaanus Libek. "Talguliste abil eemaldatakse jõe ümbrusest võsa ning jõkke kukkunud puud ja muud takistused, mis vee vaba voolamist ja suure linnu liikumist takistada võiksid," kirjeldas Libek plaanitavaid töid. Lisaks tutvutakse üheskoos linnule sobilike elupaikadega ning kuulatakse eksperdi loengut must-toonekurest.


Uurimisandmed näitavad, et üheks peamiseks põhjuseks, miks Eestis pesitsevad must-toonekured ei suuda oma poegi suureks kasvatada, on toidupuudus. Erinevalt oma valgest suguvennast on must-toonekurg peamiselt kalatoiduline ja kui väikestes jõgedes kalavarud lõpevad või suur lind enam neile ligi ei pääse, siis jäävad linnupojad nälga.

Tänavu suvel Kagu-Eestit räsinud tugevad tormid ei jätnud ka Karula kanti puutumata ja praegu on üks sealne must-toonekure jaoks oluline jõelõik langenud puid täis. Sellele lisaks on jõekaldale kasvanud võsa, mis teeb suurele linnule veekogule ligipääsemise veelgi keerulisemaks.

ELFi talgute must-toonekure aasta on pakkunud juba mitmeid põnevaid retki ja emotsionaalseid hetki pesakaamera vahendusel. Lisaks varustati veebikaamera vahendusel tuttavaks saanud Karula must-toonekurg Karl saatjaga, mis võimaldab jälgida linnu liikumist ja rännet ning koguda väärtuslikku infot liigi kaitse planeerimiseks.

Kokku on ELFil sel sügisel Eesti eri paigus plaan korraldada vähemalt seitsmed must-toonekuretalgud, milles kõik soovijad võivad kaasa lüüa. Rohkem infot ELFi talgute kohta leiab kodulehelt www.talgud.ee.


Fotosid teate juurde: https://drive.google.com/open?id=0BxPxHQITFQm2MUd6eHBXR3F2WXM

Allikas: SA Eestimaa Looduse Fond


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.