Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
46 piimatootjat soovivad tootmismahtu toetuse abil vähendada (2016-09-26 14:32:22)


46 Eesti piimatootjat esitasid PRIA vahendusel taotluse saada Euroopa Liidult toetust, et vähendada eeloleval kolmel kalendrikuul esmatöötlejale tarnitava piima kogust kokku 5,29 miljoni kg võrra.

Euroopa Komisjoni määrus võimaldab liikmesriikide piimatootjatel saada toetust piimatootmise vabatahtlikuks vähendamiseks, et leevendada kriisi põllumajandussektoris ja vähendada ületootmist. Toetust on võimalus saada piimatootjal, kel tarnis piima 2016 juuli seisuga ning kavandab kolme kuu jooksul piimatootmise vähendamist võrreldes eelmise aasta sama perioodiga vähemalt 1500 kg. Kui piimakogust planeeritakse vähendada üle 50% või lausa tootmine lõpetada, siis toetust saab 50%-lise vähendamise ulatuses ja mitte rohkem. Seetõttu on Eesti tegelik toetusõiguslik vähendamiskogus 4,8 mln kg.

Abipaketi eelarve on Euroopa Liidus kokku 150 miljonit eurot ning vähendatava piima koguseks planeeriti 1,07 miljonit tonni. Toetuse suurus on 14 senti ühe vähendatava kg kohta.

Esimene kolmekuuline vähendusperiood kestab oktoobrist detsembrini ja selle kohta tuli PRIAsse toetustaotlused esitada 21. septembriks. Täna, 26.sept on liikmesriikidel tähtaeg edastada Euroopa Komisjonile andmed riigis vähendatava piimakoguse kohta. Kui taotluste maht EL kohta eelarve ületab, siis teatatakse liikmesriikidele uus jaotuskoefitsient ning järgmistel kuudel toetuse taotlusvoore ei toimu. Kui I taotlusvooruga meetme maht ei täitu, siis on järgmine taotluste esitamise tähtaeg 12. okt kell 13.00. Üks piimatootja saab toetust taotleda ühel korral.

Eestis laekus 13 maakonnast toetusesoove nii suurtelt kui väikestelt tootjatelt. Kõige rohkem taotlusi esitasid Lääne-Virumaa piimatootjad - 14, ühtki ei laekunud Hiiumaalt ja Läänemaalt. 46 piimatootmise vähendaja hulgas on 33 osaühingut, 5 aktsiaseltsi, 5 talu ja 3 põllumajandusühistut. Mullu tarnisid nad oktoobrist detsembrini piima kokku 27,8 mln kg, tänavu planeerivad tarnida 22,5 mln ehk ligi 5,3 mln kg vähem. Maksimaalne toetus abikõlbliku vähenduse kohta on 674 524 eurot.

Toetuse saavad piimatootjad kätte pärast vähendusperioodi lõppu, kui esitavad PRIAle maksetaotluse ja dokumendid tegelikult tarnitud piimakoguse kohta.

Rohkem infot meetme kohta vt PRIA kodulehelt

Allikas: PRIA 26.09.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.