Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Täna on rahvusvaheline marutaudivastane päev (2016-09-28 11:15:39)

Et juhtida tähelepanu marutaudi ohtlikkusele, on rahvusvaheline loomatervishoiu organisatsioon (OIE) kuulutanud 28. septembri marutaudivastaseks päevaks.

"Eesti on küll alates 2013. aasta aprillist kuulutatud ametlikult marutaudivabaks riigiks, kuid see ei garanteeri, et Eesti jääb marutaudivabaks ka edaspidi. Kuigi VTA viib kaks korda aastas läbi metsloomade vaktsineerimist Venemaaga piirnevatel aladel, tuleks kõigil lemmikloomaomanikel regulaarselt vaktsineerida oma koeri ja kasse," ütles Veterinaar- ja Toiduameti (VTA) projektijuht Enel Niin.

Selleks, et marutaudijuhtumeid koduloomade ning inimeste hulgas vältida, on Eestis kasside ja koerte marutaudivastane vaktsineerimine kohustuslik. "Riik saab küll vaktsineerida metsloomi, kuid lemmikloomade vaktsineerimise eest vastutavad nende omanikud," sõnas Niin. Eesti r iik kannab lemmiklooma marutaudi vaktsiini ning süstimise kulud, kui vaktsineerimise teostab selleks volitatud veterinaararst. Regulaarne vaktsineerimine on ainus kindel viis kaitsta nii lemmiklooma, teisi loomi, kellega ta kokku puutub, loomaomanikku kui ka tema lähedasi.

"Eesti riik on aastatega kulutanud miljoneid eurosid marutaudivaba staatuse saamiseks ning kõik lemmikloomaomanikud saavad anda oma osa, et seda hoida, kuid piisab vaid ühest marutaudijuhtumist, et kogu senine töö nullida. Lisaks sellele, et marutaud võib jõuda riiki tagasi läbi nakatunud metslooma rände ei tohi kindlasti alahinnata ohtu, et haigus tuuakse riiki ebaseaduslikult imporditud lemmikloomaga, kes on juba nakatunud," sõnas Niin. Kuna taud on jätkuvalt maailmas laialt levinud, sealhulgas ka meie naaberriigis Venemaal ning viimasel ajal on nii juhtumite arv kui ka nakkuse leviala naaberriigis suurenenud, pole oht Eesti jaoks kuhugi kadunud.

OIE hinnangul hukkub marutaudi tõttu maailmas igal aastal üle 70 000 inimese. Üle 90% inimeste surmajuhtumitest põhjustavad koerahammustused.

Endiselt tuleb säilitada ettevaatlikkus kummaliselt käituvate kodu- ja metsloomade suhtes ning neist koheselt teavitada VTAd.



Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti 28.09.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.