Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
20. Euroopa Ökoinnovatsiooni Foorum ja Euroopa keskkonnasõbraliku ettevõtte gala Tallinnas (2016-10-24 12:24:37)

Sel nädalal, 26. kuni 28. oktoobrini korraldab Euroopa Komisjon koostöös Keskkonnaministeeriumiga Tallinnas 20. Euroopa Ökoinnovatsiooni Foorumi, kus tutvustatakse Euroopa Liidu ja Eesti innovaatilisi ja keskkonnahoidlikke projekte ja ettevõtteid ning nende rahastusvõimalusi ja tunnustatakse keskkonnasõbralikke ettevõtteid.

Ümber start-up -ide, finantseerimise ja ringmajanduse keerlev foorum toob Tallinnasse rahvusvahelised investeerimisfondid, ingelinvestorid ja innovaatilised ideed üle Euroopa. Kolmel päeval on võimalik Mustpeade majas kuulata keskkonnahoidlike ettevõtmiste edulugusid, luua kontakte ja investoritele silma jääda nii Garage48 innovatsiooniinkubaatoris kui interaktiivsetel sessioonidel. Euroopa Komisjoni esindajad, poliitikud ja investoreid räägivad oma eesmärkidest, tegevustest ja nõuetest üleminekul ringmajandusele.

Foorumi teise päeva õhtul, 27.oktoobril toimub Lennusadamas Euroopa keskkonnasõbraliku ettevõtte auhinnagala, mis toimub esmakordselt Eestis. Euroopa Komisjon tunnustab üritusel keskkonnasõbralikke, keskkonda panustavaid ja hoidvaid ettevõtteid viies kategoorias: keskkonnajuhtimine, keskkonnasõbralik toode ja teenus, keskkonnasõbralik protsess, äri ja rahvusvaheline koostöö ning äri ja elurikkus. Eestist on tänavu konkursile esitatud seitse ettevõtet: Baltic Fibres OÜ, Tartu Keskkonnahariduse Keskus, Cityntel OÜ, MTÜ Uuskasutus, AS Estonian Cell, Loodusvägi OÜ ja AU Energiateenus OÜ.

Foorumil saab:

· kuulda, mida investorid keskkonnasäästlike tehnoloogiate äris otsivad. Mis neid veenab ja mis mitte?

· teada, kui suurt huvi pakuvad EL-i rahastatud projektid erainvestoritele. Kuidas saaksid poliitikud oma toetust suurendada? Kuidas EL ökoinnovatsiooni toetab?

· näha, kes on ökoinnovaatiliste toodete ja teenuste edulugude taga. Kuidas nad seda teinud on. Millised rahastusstrateegiad töötavad ning millised on uued lähenemisviisid.

· intervjueerida ettevõtjad, investoreid ja ringmajandust edendavaid Euroopa ametnikke ja poliitikuid ning külastada ettevõtteid, mis teenivad raha ringmajanduse abil.

· osaleda Euroopa keskkonnasõbraliku ettevõtte auhinnagalal

Foorumil osalevad teiste seas keskkonnaminister Marko Pomerants, Euroopa Komisjoni keskkonna peadirektoraadi peadirektori asetäitja Joanna Drake, Euroopa Investeerimispanga keskkonnainsener Liesbet Goovaerts, Saksamaa Rohelise Majanduse Ühenduse ning Euroopa Jätkusuutliku Äritegevuse Föderatsiooni juhatuse liige Alyssa Jade.

Investoritest on kohal näiteks:

INNEON Impact Investment Fund (Saksamaa) - Euroopa ökoinnovatsiooni investeeringute võrgustik, mis on loodud tagamaks keskkonda säästvatele äridele, tehnoloogiatele ja projektidele piisava hulga investeeringuid.

ETF Partners (Ühendkuningriigid) - haldab ligikaudu 250 miljonit eurot, et investeerida ressursitõhusatesse firmadesse kogu Euroopas. Investeeringute suurused on üldjuhul 4-15 miljonit eurot firma kohta.

EuroEnergie Ioan (Tšehhi) - Komerční banka pakub koostöös Euroopa Investeerimispangaga rahastust energiatõhusatele investeeringutele. Laenu pakutakse turu tasemest madalama intressiga ning vähendatud tagatisnõuetega.

SME Instrument (Belgia) - Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni rahastusprogrammi Horisont 2020 all jagatakse kuni 2,5 miljonit eurot ambitsioonikatele ning innovaatilistele väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele.

Eestit esindavad investorite sessioonil KredEx, Prototron ja Keskkonnainvesteeringute Keskus, lisaks tutvustatakse EL-i rahastusvõimalusi ja ühtekuuluvuspoliitika toetuseid ning uut LIFE programmi.

Oma ideid ja projekte tutvustavad näiteks:

Xeros Bead Cleaning (Ühendkuningriigid) - asendab pesupulbri polümeeridest toodetud korduvkasutatavate graanulitega, mis võimaldab vähendada riiete pesemiseks kuluvat vett 80% ja pesuvahendit umbes 50% võrra. Kuna puhastamine toimub 20°C juures, kulub ka oluliselt vähem energiat.

Robotic waste sorting (Soome) - ZenRobotics paneb jäätmeettevõtetes prügi sortima robotid.

Black Bear (Holland) arendab innovaatilist tehnoloogiat, et saada vanadest rehvidest süsinik musta (carbon black) pigmenti. Pigment toodetakse tavaliselt naftasaadustest ning seda leidub pea kõikides musta värvi toodetes meie ümber.

Exeger Sweden AB (Rootsi) - toodab tubastesse tingimustesse sobivaid päikesepaneele (dye-sensitized solar cells), mis tagavad efektiivse elektri tootmise kehvades valgustingimustes. Paneele saab edukalt integreerida erinevatesse nutiseadmetesse, näiteks e-lugeri kaantele.

Gleather (Eesti) - toodab keskkonnasõbralikku alternatiivi loomanahale. Toode põhineb lihatööstuse jäätmetest pärineval želatiinil ja ei sisalda ohtlikke kemikaale. Lisaks on seda tööstuslikult poole odavam toota kui päris nahka.

Ampler Bikes (Eesti) toodab elektrijalgrattaid, mis on disainitud ja kokku pandud Eestis ja abistavad sõitjat vastavalt nutitelefonis tehtud valikutele.

SmartEnCity (Eesti) - paigaldab tänavatele nutikad LED valgustid, mis saavad teavet liikluse tiheduse, inimeste kohalolu ja ilma kohta ning kohandavad valguse tugevust vastavalt tingimustele. Samasse võrku paigaldatakse ka teisi sensoreid, mis mõõdavad õhu saastet, müra, temperatuuri, niiskust jne.

UPMADE (Eesti) arendab tootmisjääkide suuremahulist kasutamist rõivatööstuses.

Lisaks toimuvad ühiskülastused ettevõtetesse Skype Technologies, Starship Technologies, Ampler Bikes ja Skeleton Technologies.

Ürituse kava ja esinejatega on võimalik tutvuda siin.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 24.10.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.