Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Majanduskomisjon arutas elektrituruseaduse muutmist (2016-10-25 22:14:15)

Riigikogu majanduskomisjon arutas 25.10.2016 istungil elektrituruseaduse muudatusi, mille kohaselt toimub tulevikus taastuvenergia ostmine turupõhiselt vähempakkumise teel. Samuti käivitub statistikakaubandus.

Eelnõu tutvustanud majanduskomisjoni liikme Kalle Pallingu sõnul võimaldab elektrituruseaduse muutmine Eestil müüa taastuvatest allikatest toodetud energia statistikat teisele liikmesriigile, kes ei suuda enda 2020. aastaks võetud taastuvenergia osakaalu eesmärke iseseisvalt täita.

Statistikakaubandus võimaldab Eestil toota taastuvenergiat Eesti tarbijaid koormamata. Vajaliku toetuse taastuvenergia tootmiseks maksab liikmesriik, kes soovib Eestilt taastuvenergia statistikat osta,“ ütles Palling. „Eesti võit statistikakaubanduses osalemisel on täiendavad töökohad metsandussektoris ja majanduse elavdamine.”

Palling selgitas, et müüdud statistika võimaldab teenitavale tulule lisaks vähendada taastuvenergia toetuste kulu tarbijale ja seeläbi vähendada inimeste elektriarvel kajastuvat taastuvenergia tasu.

Komisjoni aseesimees Mihhail Korb ütles, et elektrituruseaduse muutmine on kindlasti vajalik. Tema sõnul peab eelnõu lõplik eesmärk olema elektrihinna vähendamine tarbijale ja keskkonna saastatuse vähendamine. Korb avaldas lootust, et pika ja keerulise diskusiooni tulemusel on võimalik need eesmärgid saavutada.

Elektrituru uusi regulatsioone on soovitud pikalt,“ ütles majandus- ja taristuminister Kristen Michal. Ta selgitas komisjonile, et kaks olulisemat kavandatud muudatust on võimalus hakata müüma taastuvenergia statistikat teistele Euroopa Liidu riikidele ning taastuvenergia ostmine turupõhiselt, et tarbijat vähem koormata.

Ministri sõnul on statistikakaubandusega Eestil võimalik teenida kümneid miljoneid eksporditulu ning luua metsandusse ligi paartuhat uut töökohta. „Eesti taastuvenergia eesmärkide täitmiseks hakatakse edaspidi tegema vähempakkumisi, mille tulemus kajastub tarbijale soodsamas hinnas,” lisas minister Michal.

Majanduskomisjon otsustas saata valitsuse algatatud elektrituruseaduse muutmise seaduse eelnõu (290 SE) Riigikogu täiskokku esimesele lugemisele 9. novembril. Ettepanekuid muudatusteks on võimalik esitada 23. novembrini.



Allikas: Riigikogu uudised










Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.