Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kadri Simson riigieelarvest: paigalseis jätkub ja suuremaid muudatusi näha pole (2016-10-28 07:43:52)

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson sõnas esimesele lugemisele jõudnud 2017. aasta riigieelarvet kommenteerides, et eelarve esialgne kavand vajab sisu saamiseks põhjalikke muudatusettepanekuid, mida opositsioon kindlasti ka esitada kavatseb. Eelarve jätkab viimastel aastatel tavaks saanud paigaltammumist, mis Simsoni sõnul näitab valitsuse müstilise narratiivi puudumist.

Kui peaministri arusaam uuenevast ja arenevast Eestist sisaldas endas majanduse paigaltammumist ning nominaalselt puudujäägis olevat riigieelarvet, siis on muidugi eesmärk jälle täidetud. Meie soov on aga tuua Eesti paigalseisust välja ning selleks peame riigieelarvele tegema mitmeid muudatusi,“ rääkis rahanduskomisjoni liige Kadri Simson.

Riigikogulase sõnul kavatseb Keskerakond muudatusettepanekutega ennekõike taotleda täiendavaid vahendeid riigi toimimiseks esmavajalike töötajate palgatõusuks. Tähtsamate ettepanekute hulka mahuvad veel ka põllumeestele täiendava üleminekutoetuse taotlemine, omavalitsuste tulubaasi suurendamine ning koolilõuna toetuse kasvatamine. Lisavahendeid ettepanekute rahastamiseks leitakse peamiselt sotsiaalmaksu langetamise tühistamisest, mis hoiaks riigieelarves tuleval aastal hinnanguliselt kokku 40,5 miljonit ning 2018. aastal 86 miljonit eurot.

Simson jätkas: „Erinevalt valitsusest ei saa meie oma muudatusettepanekuid esitada nii, et riigieelarve miinusesse jääks. Igal ettepanekul peab olema konkreetne katteallikas ning sellest me ka lähtume. Esmalt tuleb meil saada majandus taas kasvama ning teha kõik endast olenev, et elu Eestis säiliks ka kaugeimates maakohtades.“

Muidugi sooviks ka opositsioon teha veelgi mahukamaid muudatusi, kuid paraku seab täna Eestis kehtiv maksusüsteem riigieelarvele omad piirid ning suuremate sammude astumiseks vajame põhjalikku maksureformi. Nähes uudiseid miinuses eelarvest või Haigekassast, ainult süvendab arvamust, et vajame kapitaalsemat remonti peenhäälestuse asemel. Kui ka valitsus soovib tänast paigalseisu murda, siis nad tulevad meie ettepanekutega kaasa ning üheskoos saame riigieelarve paremaks muuta,“ lõpetas Kadri Simson.



Allikas: Riigikogu





Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.