Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeeriumis arutatakse rehvitootjatega süsteemi jätkusuutlikkust (2016-10-29 12:26:41)

28.10.2016 kohtusid rehvide tootjad, Keskkonnaministeeriumi, Keskkonnaagentuuri ning Keskkonnainspektsiooni esindajad, et arutada vanarehvide kogumise ning käitlemisega tekkinud probleeme.

"Sisuliselt on kõikidel asjaosalistel olnud teadmine juba 2001. aastast, et vanarehvidele tuleb alates 2006. aastast leida taaskasutusvõimalused, aga sellele vaatamata oleme täna olukorras, kus 21 000 tonni vanarehve on vaheladustatud üle kolme aasta, see tähendab et tegemist on ebaseaduslike prügilatega. Olemasolevate vanarehvihunnikutega tegeleb Keskkonnainspektsioon, aga sama oluline on tootjavastutussüsteem normaalselt tööle saada, et uusi hunnikuid enam juurde ei tekiks," ütles keskkonnaminister Marko Pomerants.

Eestis kehtib rehvidele laiendatud tootjavastutuse põhimõte, mille järgi on rehvide tootjad ehk valmistajad või maaletoojad kohustatud tagama nende turule lastud toodetest tekkinud jäätmete kokku korjamise ja nõuetekohase käitlemise. Tootja võib valida, kas ta täidab need kohustused ise või annab lepinguga jäätmete kogumise ja taaskasutamise ülesanded tootjavastutusorganisatsioonile. Ehk siis tootjad peavad rehvide koguse deklareerima ja koguse pealt maksma tootjavastutusorganisatsioonile vastava käitlustasu. Selle tasu suuruse määrab tootjavastutusorganisatsioon.

Kogutud tasu eest peab tootjavastutusorganisatsioon korraldama vanarehvide kokku kogumise, transpordi ja käitlemise. "Käitlemise teenus ostetakse enamasti sisse ja seejuures peab tootjavastutusorganisatsioon huvi tundma ka selle üle, kas vanarehvid ka päriselt käideldud saavad ehk käitlemise arve tasumisega tootjavastutus ei lõppe. Tootjavastutus lõppeb siis kui vanarehvid on lakanud olemast jääde ehk kui neist toodetakse mõni uus toode või taaskasutatakse muul moel," selgitas Pomerants.

Tänaseks on olukord muutunud ka selle võrra, et üks tootjavastutusorganisatsioon ehk MTÜ Eesti Rehviliit on teatanud tegevuse lõpetamisest tootjate ühendusena. "See omakorda tähendab seda, et MTÜ-ga Eesti Rehviliit lepingu sõlminud või ühinenud rehvitootjad peavad kiiresti otsustama, kuidas nad täidavad jäätmeseadusest tulenevaid kohustusi. Kõige kiirem variant seadust täita oleks tootjatel liituda olemasoleva tootjavastutusorganisatsiooniga," märkis Pomerants.

MTÜ Eesti Rehviliidu tegevuse lõpetamisest hoolimata tuleb neil täita kohustused oma klientide ees ning juba kogutud vanarehvid käidelda, mida MTÜ Eesti Rehviliit on ka lubanud teha. Samuti ei kao Eestis juba olevate vanarehvihunnikute osas MTÜ Eesti Rehviliiduga seotud olnud tootjate vastutus. Vanarehve saab jätkuvalt ära anda nii MTÜ Rehviringluse kogumispunktidesse, kui ka jäätmejaamadesse, milledes on vanarehvid vastu võetavate jäätmeliikidena kirjas.


Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.