Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaühendused nõuavad tasakaalustatud metsapoliitikat (2016-11-30 10:38:52)

Eesti Keskkonnaühenduste Koda (EKO) on vastu keskkonnaministeeriumi plaanitavale metsaseaduse muudatusele, millega langetatakse kuusikute raievanust. Järjest nooremate metsade raiumine peaks käima käsikäes vajalikus mahus kuusemetsade kaitse alla võtmisega, et vältida vanast metsast sõltuvate liikide Eestist välja suremist. Looduskaitsjate ja teadlaste hinnangul on metsapoliitika viimastel aastatel eemaldumas säästva metsanduse põhimõtetest. Keskkonnaühendused kutsuvad kõiki lugema ja kaasa mõtlema lehel
http://metsakaitseks.voog.com.

Lõpusirgel oleva metsaseaduse muudatusega langeks viljakates kasvukohtades kuusikute lageraieks lubatav vanus 80-lt aastalt 60-le. Kuigi keskkonnaühendused ja keskkonnaministeerium leppisid kevadel kokku, et sellise muutusega peab kaasnema kompensatsioon elurikkuse kaitseks, pole ministeerium kokkulepet täitnud.

"Me ei saa kuidagi nõustuda suhtumisega, et elurikkuse kaitseks kokku lepitu elluviimisega võib venitada aastaid, aga raievanuse langetamine on sedavõrd pakiline, et tuleb kiiremas korras seadustada," rääkis Eestimaa Looduse Fondi juhatuse esimees Tarmo Tüür. "Eesti metsapoliitikas võetud suund tervikuna on murettekitav," lisas Tüür.

Viimasel kümnendil tehtud metsapoliitika otsused ei sea esikohale enam mitte metsa säästvat majandamist, vaid metsa kui ressursi kasutamise ning metsa majandamise hõlpsuse (Keskkonnaõiguse Keskuse analüüs https://goo.gl/CaaDTM). Keskkonnaühendused märgivad, et säästva metsanduse põhimõtteist lähtuv tasakaalustatud metsanduspoliitika on oma olemuselt kokkulepe eri osapoolte ja huvide vahel. Paraku aga puudub poliitika kujundajal ehk keskkonnaministeeriumil tahe osapoolte sisuliseks ja järjepidevaks kaasamiseks.

Keskkonnaühenduste põhjalikumad seisukohad on sõnastatud teavituskampaania lehel: http://metsakaitseks.voog.com

Keskkonnaministeeriumi algatatud metsaseaduse muudatus plaanitakse esitada valitsusele kinnitamiseks ja Riigikogusse saatmiseks 2017. aasta alguses.

Eesti Keskkonnaühenduste Koda ühendab kümmet keskkonnaorganisatsiooni: Eestimaa Looduse Fond, Eesti Ornitoloogiaühing, Eesti Roheline Liikumine, Balti Keskkonna-foorum, Eesti Üliõpilaste Keskkonnakaitse Ühing "Sorex", Läänerannik, Nõmme Tee Selts, Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus, Pärandkoosluste Kaitse Ühing, Tartu Üliõpilaste Looduskaitsering.


Allikas: Eesti Keskkonnaühenduste Koja 30.11.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.