Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
PRIA kinnitas 2016. a otsetoetuste ühikumäärad (2016-11-30 11:21:36)

Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA) kinnitas 2016.a taotletud pindala- ja loomatoetuste väljamaksmiseks otsetoetuste ühikumäärad ning plaanib kaheksat liiki otsetoetused valdavalt detsembrikuu jooksul välja maksta.

Otsused koostab PRIA 12. detsembriks, pärast mida makstakse toetused valdavalt detsembrikuu jooksul välja. Kokku on Euroopa Komisjon eraldanud Eesti riigile 2016 otsetoetuste maksmiseks 114,56 miljonit eurot ja ette näinud ka selle jaotuse toetusliikide lõikes. Ühikumäärade kinnitamisel võtab PRIA lisaks eelarvele arvesse taotluste menetlemise põhjal kindlakstehtud ühikuid ja mitmesuguste kontrollide tulemusi.

Otsetoetuste osakonna juhataja Andrus Rahnu hinnangul on taotlejad hakanud uute toetuste ja nõuete sisust varasemast paremini aru saama ja neid järgima. "See tähendab, et rikkumisi ja nende tõttu tehtavaid toetuse vähendamisi on varasemast vähem. Taotlejatele oli abi ka juba taotluse täitmise ajal e-PRIAs antavatest teavitustest võimalike vigade kohta. Pindalatoetuste ületaotlemise korral oli esmakordselt võimalus teatud aja jooksul pärast taotlemist taotlusalust pinda korrigeerida ilma rahalise sanktsioonita," ütles Rahnu.

Otsetoetuste ühikumäärad on tänavu niisugused:

Toetusliik

Lisamärkus

Ühikumäär (eurot ha või looma kohta)

Piimalehma kasvatamise otsetoetus

piimalehma staatuses olev piimatõugu lehm

123,19

Ammlehma kasvatamise otsetoetus

vähemalt 8 kuu vanune lihatõugu lehmmullikas ja lehm

75,90

Ute ja kitse kasvatamise otsetoetus

vähemalt 1 aasta vanune utt ja emakits

14,13

Puu- ja köögivilja kasvatamise otsetoetus

ha

526,97

Ühtne pindalatoetus

ha

79,64

Kliimat ja keskkonda säästvate
põllumajandustavade toetus

ha

36,20

Noore põllumajandustootja toetus

kuni 39 ha kohta taotlusalusest maast

19,91

Lisaks saavad aasta lõpus toetuse kätte väikepõllumajandustootjad. Nende toetussumma arvutamiseks ei ole eraldi ühikumäära. Toetus arvutatakse igale taotlejale tema taotletud otsetoetuste kindlakstehtud ühikute hulga ja kehtestatud ühikumäärade alusel, kuid kokku mitte rohkem kui 1250 eurot.

Toetused laekuvad põllumeestele ja loomapidajatele liigiti eraldi makseülekannetega ja summadena, millest on eelnevalt tehtud vajalikud mahaarvamised. Infot kinnitatud otsuse sisu kohta näeb iga taotleja enda kohta e-PRIAst. Samuti näeb igaüks e-PRIAst oma toetuse laekumise eeldatavat kuupäeva niipea, kui makseotsus on koostatud ja riigikassale edastatud.

Allikas: PRIA 30.11.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.