Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tallinna botaanikaaed tähistab 55. sünnipäeva (2016-12-01 09:32:47)


1. detsembril tähistab Eesti suurim botaanikaaed 55. aasta möödumist asutamisest.


Botaanikaaia direktori Karmen Kähri sõnul on 55 aastaga kindlasti suudetud saavutada palju rohkem, kui osati 1961. aastal unistada. "ENSV Teaduste Akadeemia koosseisus alsutades ja täna Tallinna linna allasutusena on Tallinna botaanikaaed rahvusvaheliselt tuntud tänu meie majas töötavate inimeste kompetentsile, mis on läbi ajaloo olnud maailmatasemel. Botaanikaaia teadlased ja spetsialistid osalevad mitmes rahvusvahelises taimeliikide uurimise koostööprojektis ning veavad ka Eestis ohustatud taimeliikide säilitamise töögruppe."

Aastatepikkuse töö tulemusena on tänaseks Tallinna botaanikaaias rikkalikud kollektsioonid, mis annavad ülevaate nii Eestis kasvavatest taimedest kui ka taimedest, mida saab näha troopikas, vahemerelise kliimaga aladel või kõrbes. "Mitte kõik ei pruugi teada, et Eesti ainus avalikult eksponeeritav eksemplar 1994. aastal loodusest taasavastatud ning seni miljoneid aastaid väljasurnuks peetud volleemiat (Wollemia nobilis) on võimalik näha just Tallinna botaanikaaias," lisas Karmen Kähr.

Igal aastal külastab Tallinna botaanikaaeda ligi 70 000 inimest. "Külastajate seas on turiste, teadlasi ja taimehuvilisi. Väga rõõmustab see, et Eestimaa õpetajad peavad oluliseks kooliväliste elamuste ja praktiliste kogemuste pakkumist õpilastele, mis aitab neil luua seost raamatutarkuse ja ümbritseva looduse vahel," ütles Karmen Kähr.

Külastajate heaolu silmas pidades avati 2015. aastal universaaldisaini põhimõtteid jälgiv Meelte aed (tarbetaimede ekspositsioon). "Aed on mõeldud loodusesõpradele ja hobiaednikele ning võimaldab erivajadustega külastajatel taimedega lähemat tutvust teha. Audiogiid vaegnägijatele kirjeldab teiste meelte abil seda, mida ja millises ulatuses asju nähakse. Näiteks mis värvi on piparmünt või kuidas lõhnab basiilik," selgitas Karmen Kähr.

Tallinna Botaanikaaed (TBA) asutati ENSV Teaduste Akadeemia instituudina 1. detsembril 1961. aastal ning selle eesmärk on uurida, kaitsta ja tutvustada taimeriigi mitmekesisust ja edendada loodusteadlikku mõtteviisi. TBA tegevusaja jooksul kogutud kollektsioonid ning kujundatud avamaa- ja kasvuhooneekspositsioonid on Eestis unikaalsed ja liigirikkaimad (üle 8000 taksoni ja sordi). TBA on Baltimaade Botaanikaaedade Assotsiatsiooni (ABBG) ja Rahvusvahelise Botaanikaaedade Looduskaitse Organisatsiooni (BGCI) liige.



Allikas: Tallinna Botaanikaaed, 01.12.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.