Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti päritolu kaupade eksport oli tänavu septembris neljandiku võrra madalam (2016-12-12 12:37:02)


Põllumajandussaaduste eksport saavutas septembris 2016. aasta kõrgeima taseme. Samas jäi Eestis toodetud või töödeldud põllumajanduskaupade septembrikuu eksport aastataguse perioodiga võrreldes tagasihoidlikuks, selgub Maaeluministeeriumis koostatud põllumajanduskaupade ekspordi septembri ülevaatest.

Septembris eksporditi põllumajandussaadusi kokku 100,8 miljoni euro väärtuses. Eesti päritolu kaupade 67,8 miljoni euroni ulatunud eksport jäi aastases võrdluses 26 protsenti madalamaks. "Selle peamine põhjus on võrdlusperioodi rekordkõrge teravilja väljavedu," ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand. "Kuid teraviljal on siiski Eesti põllumajanduskaupade ekspordis suur osatähtsus. Vaatamata nisu ekspordi vähenemisele 13,9 miljoni euro võrra aastases võrdluses, oli see septembris peamine ekspordiartikkel."

Riikide lõikes suurenes eksport enim Saksamaale (+2,9 miljonit eurot), Norra (+784 000 eurot) ja Jaapanisse (+652 000 eurot). Jaapanisse viidi suuremas mahus kalafileesid, Saksamaale nisu ja Norra kuivatatud herneid. Kaupadest kasvas enim just kuivatatud kaunviljade väljavedu (+2,9 miljonit eurot).

Sügisperioodile iseloomulikku põllumajandussaaduste ja toidutoodete kaubavahetuse hoogustumist ilmestab 127 miljoni euroni küündinud import. "Oma roll on ka sisenõudluse kasvul, kuna viimati oli põllumajanduskaupade impordikäive nii kõrge 2014. aasta lõpus," ütles Kand.

2016. aasta esimese üheksa kuu jooksul on Eestis toodetud või töödeldud põllumajanduskaupu müüdud Euroopa Liidu (EL) siseturult välja 109,7 miljoni euro eest. Kolmandate riikide suunalist kaubandust iseloomustab valdavalt madala lisaväärtusega ja töötlemata toodete eksport.

Eesti päritolu kaupu viidi EL-i välistest riikidest enim Saudi Araabiasse (28,3 miljonit eurot), Norra (10,4 miljonit eurot) ja Ukrainasse (7,4 miljonit eurot). Saudi Araabiasse viidi üksnes teravilja ja võid, Norra ja Ukrainasse eksporditi kala ja kalatooteid ning jooke.

Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakond avaldab igakuiselt põllumajanduskaupade ekspordi ülevaateid, mis võtavad kokku ühe kuu ekspordinäitajad. Lisaks tehakse igas ülevaates kokkuvõte ekspordist ühe riigi või tootegrupi lõikes.

Allikas: Maaeluministeeriumi 12.12.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.