Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Õhusaasteloa omamise kohustusest pääseb ligi 600 ettevõtet (2016-12-14 09:50:38)

Uuest aastast muutuvad leebemaks saasteainete künnised, millest alates on tegevuse jaoks nõutav õhusaasteluba. Tänu sellele ei pea ligi 600 ettevõtet enam õhusaateluba omama vaid piisab oma tegevuse registreerimisest.

Tuleva aasta 1. jaanuaril jõustub uus atmosfääriõhu kaitse seadus ning koos sellega ka uued seaduse rakendusaktid. Õhukvaliteedi tagamiseks on Eestis mitmeid meetmeid, nendest olulisim on õhusaasteluba. Õhusaasteluba tuleb taotleda neil ettevõteteil, kelle tegevusest tulev õhusaaste ületab keskkonnaministri määrusega kehtestatud künniskoguseid- või võimsusi.

"Kutsusime kokku töögrupi, mis vaatas uute künniste välja töötamiseks läbi nii olemasoleva praktika kui ka Euroopa Liidu õiguse. Selgus, et 600 ettevõtte tegevus on selline, et keskkonnale suurt ohtu ei ole, mistap ei ole põhjust neid liigse bürokraatiaga ka koormata," selgitas keskkonnaminister Marko Pomerants.

Varasemalt pidi õhusaasteluba olema neil põletusseadmetel, mille summaarne nimisoojusvõimsus on 0,3 MWth, uuest aastast peab luba olema aga põletusseadmetel võimsusega alates 1 MWth. See tähendab, et uuest aastast vabastatakse loa omamise kohustusest ligikaudu 300 põletusseadme käitajat. Lisaks ei pea 1. jaanuarist 2017 luba omama ka põletusseadmete käitajad, kelle seade töötab alla 500 töötunni aastas (s.o ligikaudu 20 päeva aastas). Need on tavaliselt avarii- või varuseadmed, mis mõeldud väga suure koormusega hetkedel kasutamiseks.

Praktika käigus on tuvastatud, et marginaalne keskkonnamõju on ka tanklatel. Kui varasemalt oli õhusaateluba nõutav sellistes tanklates, kus käib läbi 2000 kuupmeetrit bensiini aastas, siis uuest aastast tõstetakse künnist 10 000 kuupmeetrile. See tähendab, et luba ei pea enam omama ligikaudu 250 tanklat-terminali.

Lisaks tõstetakse ka lenduvate orgaaniliste ühendite künniskogust, mis varasemalt oli 0,1 tonni aastas, nüüd 0,5 tonni aastas.Lenduvate orgaaniliste ühendite heide kaasneb nt keemiliste puhastuste, desinfitseerimisvahendeid (lahusteid) kasutava või autode keretöödega tegeleva ettevõtte tööga. Künnise muutmine mõjutab kokku ligikaudu 20-30 ettevõtet.

Uue määruse tulemusel väheneb nii ettevõtete kui ka Keskkonnaameti halduskoormus, loa kohustusest vabaneb ligikaudu 600 ettevõtet. Alla uute künniste jäävad ettevõtted peaksid pöörduma Keskkonnameti poole ning avaldama soovi loast loobumiseks.

Kuna eelpool nimetatud tegevustega siiski kaasneb saasteainete väljutamine välisõhku, tuleb need tegevused Keskkonnaametis registreerida. Registreering on õhusaasteloast tunduvalt lihtsam menetlus, millega ei kaasne lubatud heitkoguste projekti esitamise nõuet, keskkonnatasude maksmist ega saasteainete hajumisarvutuste tegemise kohustust. Keskkonnaametis tuleb tegevused registreerida alates 1. jaanuarist 2018.

· Atmosfääriõhu kaitse seaduse ning selle rakendusaktid leiab siit: https://www.riigiteataja.ee/akt/A%C3%95KS

· Täpsem info atmosfääriõhu kaitse seaduse kohta: http://www.envir.ee/et/eesmargid-tegevused/valisohukaitse/atmosfaariohu-kaitse-seadus



Allikas: Keskkonnaministeeriumi 14.12.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.