Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maaeluminister tegi ettepaneku toiduekspordi nõukoja moodustamiseks (2016-12-14 16:21:27)


Täna, 14. detsembril Maaeluministeeriumis toimunud ümarlaual oli kõne all põllumajandussaaduste eksport. Maaeluminister Tarmo Tamm tegi ettepaneku põllumajandustootjate ja toidutööstuste esindusorganisatsioone, ettevõtjaid ja kõiki ekspordi edendamise eest vastutavaid ametkondi kaasava toiduekspordi nõukoja moodustamiseks Maaeluministeeriumi juurde.

Maaeluminister Tarmo Tamme sõnul on eksport uue valitsuskoalitsiooni üks prioriteetidest. "Põllumajandustoodete eksport on oluline nii põllumajandussektori konkurentsivõime kui kogu riigi majanduskasvu seisukohalt. Eesti põllumees on tubli ja võimeline tootma rohkem kui Eesti inimesed jõuavad ära tarbida. Peame leidma sellele toodangule turu väljaspool Eestit, seejuures ise toorainet maksimaalselt väärindades," ütles maaeluminister Tarmo Tamm. "Riigi ülesanne on aidata kaasa turgude avamisele nii ametkondlike barjääride kõrvaldamisega kui Eesti riigi ja toidu tutvustamise kaudu võimalikes sihtriikides. Nõukoja moodustamisega on Maaeluministeerium valmis võtma siin eestvedaja rolli."

Ümarlaual tehti vahekokkuvõte senistest ekspordi edendamisele suunatud tegevustest, kuulati ära ettevõtjate ettepanekud ja ideed võimalike uute meetmete ja tegevuste ning olemasolevate toetusskeemide osas ning kaardistati kitsaskohti, mis ettevõtjate hinnangul ekspordi edendamisel lahendamist vajavad. Toiduekspordi nõukoda on kavas moodustada ja kokku kutsuda 2017. aasta alguses.

Kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand andis ümarlaual ülevaate võimalike sihtturgude avamiseks ametkondade poolt tehtavast eeltööst. "Ekspordi edendamise aluseks on sihtturgude analüüs, mida teeme koostöös sektoriga - prioriteetsete turgude ja võimalike ekspordipotentsiaaliga toodete kaardistamine," ütles Taavi Kand. "Käimas on läbirääkimised mitmete sihtriikide järelevalveasutustega riiklike toiduohutussüsteemide vastastikuseks tunnustamiseks, teisalt tegeleme Eesti ja Eesti toidu kuvandi tutvustamisega võimalikes sihtriikides ja pakume ettevõtjatele toetusvõimalusi enda tutvustamiseks konkreetsetel eksporditurgudel."

Maaeluministeeriumi kaudu toetatakse ettevõtete poolt sihtturgudel elluviidavaid turundustegevusi turuarendustoetuse, Euroopa Liidu teavitus- ja müügiedendusmeetme ning toidukvaliteedikava raames toodetud tootest teavitamise ja müügi edendamisega toetusega.

Toiduekspordi ümarlaual osalesid põllumajandus- ja toidutootjate esindusorganisatsioonide ja toidutööstuste esindajad, ettevõtjad, algatuse Organic Estonia esindajad, Välisministeeriumi, Veterinaar- ja Toiduameti ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse esindajad.

Allikas: Maaeluministeeriumi 14.12.2015 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.