Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ravim aitab hambaaugul ise paraneda (2017-01-27 08:00:01)

Küll oleks hea, kui kõik hambaaugud ise ära paraneksid, nii et hambaarst ei peaks neid parandama kehavõõrast materjalist täidisega. Nüüd ongi briti teadlased avastanud, mida teha, et nii oleks, vähemalt mõnel määral.

Paul Sharpe ja ta kolleegid Londoni King's College'ist tegid katseid hiirtega, asetades neile hambaauku mitmesuguste ravimainetega immutatud biolagunevaid kollageenist käsnu. Selgus, et sobivate immutusainete korral aktiveerusid hambasäsi tüvirakud sedavõrd, et need moodustasid käsna sisse uue kehaomase dentiinikoe.

See on kude, mida päris tervel hambal katab veel ka hamba email. Väiksemate aukude puhul kasvab paljastunud säsi peale õhuke dentiinikiht ka ise, aga nüüd kasvatasid teadlased dentiini täis ka kuni 0,13-millimeetrised hiire hambaaugud.

Kui suuri auke kui hästi saab inimeste hammastes sel meetodil kinni kasvatada, pole veel teada. On aga teada, et meetod ei taasta vähemalt praegusel kujul hamba emaili. See eest on lootust, et kui meetod end piisavalt õigustab, saab selle kasutusse võtta suhteliselt kiiresti. Nimelt on üks kõige paremini hambasäsi tüvirakke stimuleerivaid aineid, mille Sharpe ja kolleegid leidsid, juba praeguseks läbinud hulga kliinilisi katsetusi, sest seda peetakse ka Alzheimeri tõve ravimiks.

Teadlased kirjutavad oma uurimistööst ajakirjas Scientific Reports.

 

Loe edasi...

Allikas: Novaator.err.ee


 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.