Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Toomas Kivimägi: alkoholiseadus vajab vigade parandust (2017-03-23 07:32:18)


Kavandatav alkoholi reklaamipiirang ja vaheseinte nõue on ebaproportsionaalne ega tugine mõjuanalüüsile, leiab riigikogu majanduskomisjoni aseesimees Toomas Kivimägi (Reformierakond).

Kivimägi rõhutas, et Reformierakond toetab igati alkoholiseaduse muudatustega seatud eesmärki vähendada alkoholi tarbimist, rõhuasetusega ennetustööle alaealistega, ent mitmed kavandatud meetmed on ebaproportsionaalsed ja ettevõtlusvabadust liigselt piiravad.

“Jagame ettevõtjate seisukohta, et liigselt kulukas ja ilma mõõdetava eesmärgita on eelnõu säte, mille järgi üle 450 m2 müügisaaliga kauplustes ei tohi alkohoolsete jookide väljapanek olla nähtav. See vähendab meie jaekaupmeeste konkurentsivõimet võrreldes lõunanaabriga veelgi. Pole vaja kahelda, et selle lisakulu maksavad kinni ka need tarbijad, kellel vanuse või tervislike eluviiside tõttu alkoholiosakonda asja pole,” sõnas majanduskomisjoni aseesimees.

Kivimägi sõnul tekitab vaheseinte nõue samuti ebavõrdset kohtlemist turuosaliste vahel, kuivõrd see puudutab vaid veerandit kauplustest. „Väiksematele poodidele nõue ei laiene ehk siit saab välja lugeda valitsuse sõnumi, et maal võib jätkuvalt juua, aga linnameeste ja alkoholi vahele tuleb seada nähtamatu sein.”

„Täiesti piisav ja kohane on eelnõu säte, mis nõuab alkohoolsete jookide paigutamist eraldi teistest kaupadest,“ märkis riigikogu liige.

Nõustuda ei saa majanduskomisjoni aseesimehe sõnul aga karmide piirangutega alkoholireklaami osas. „On üsna pretsedenditu, et valitsus ütleb ette nii selle, mis tohib, kui ka selle, mis ei tohi reklaamis olla. Toetame igati elustiilireklaami kaotamist ja välireklaami keelustamist, ent lauskeeld ei soodusta tarbimiskultuuri ja -teadlikkuse kasvu,“ lausus Kivimägi.

“Isegi karmi alkoholipoliitikaga Põhjamaadega võrreldes on midagi uut vaheseinte nõue alkoholiosakonnale nii lennujaamas kui Eesti lipu all sõitvatel reisilaevadel. Eesti rahva tervisega on kavandataval nõudel vähe pistmist, kuna valdav osa lennujaamas ja laevadel müüdavast alkoholist viiakse riigist välja,” lisas riigikogu liige.

Reformierakonna fraktsioon teeb ettepaneku täna riigikogus esimesele lugemisele tulev alkoholimüüki ja -reklaami piirav seaduseelnõu tagasi lükata, andmaks valitsusele aega vajalike muudatuste sisseviimiseks.

Allikas: Riigikogu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.