Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Peaminister selgitas infotunnis riigi eelarvestrateegiat (2017-04-13 08:09:43)


Peaminister Jüri Ratas vastas 12.04.2017. a. Riigikogu infotunnis küsimustele riigi eelarvestrateegia kohta aastateks 2018 – 2021, mille arutelud jätkuvad valitsuses homme.

Seoses mitmete kavandatavate maksumuudatustega soovis Riigikogu liige Andres Herkel peaministrilt teada, millised on seadusemuudatused ja millal toob valitsus need parlamenti.

Peaminister sõnas, et Riigikogu saab maksumuudatusi menetleda juba lähimate nädalate jooksul.

Ratas selgitas, et valitsuskoalitsioon on otsustanud tulubaasi mudelis kohalikele omavalitsustele juurde anda 30 miljonit eurot aastatel 2018-2020. „Lisaks eelneva valitsuse otsusele on 2019–2020 riigi eelarvestrateegias vastavalt 15 ja 25 miljonit eurot. See konkreetne valem jõuab valitsuskabinetti hiljemalt selle kuu lõpus,“ ütles Ratas.

Ratase sõnul on valitsuskoalitsiooni jaoks oluline majanduskasv. Ta nimetas riigi eelarvestrateegia prioriteetidena ka kaitsevaldkonda ja tervishoiu jätkusuutlikku rahastusmudelit, samuti haridusvaldkonda ning teadus- ja arendustegevust.

Peaminister märkis, et SKT kasv on selleks aastaks prognoositud 2,4 protsenti, eelmisel aastal oli see 1,6. „Tänane valitsus soovib tugevasti muuta SKT lõhe negatiivsust. Me teame, et selle aasta potentsiaal on näiteks 2,8 protsenti, aga me suudame teha ainult 2,4 protsenti,“ ütles Ratas ning lisas, et majandus- ja fiskaalpoliitilised meetmed tuleb käsile võtta, et majanduskasvu näitajad paraneksid.

Ratas pidas laiapõhjalise siseturvalisuse ja kaitsepoliitikavaldkonnas tähtsaks strateegilist kommunikatsiooni ja täiendavaid investeeringuid kaitsevaldkonda 60 miljoni ulatuses. Tema sõnul puudutab siseturvalisus nii piirkondlikke politseikonstaableid kui ka kiirreageerijaid.

Taavi Rõivas kritiseeris täna avaldatud rahandusministeeriumi ülevaadet valitsuse eelarvepoliitikale aluseks võttes, et valitsus soovib eelarve viia suurde puudujääki.

Ratase sõnul on kõigi koalitsioonipartnerite soov hoida riigieelarve keskmisena struktuurses tasakaalus. Ta ütles, et riigi eelarvestrateegias on SKT lõhest välja tulemiseks näiteks 2018. aastal Eesti riigis läbi aegade kõige suurem investeeringute maht – ligi 1,4 miljardit. Sellest 110–115 miljonit soovib koalitsioon suunata strateegilisteks investeeringuteks.

„Mitte ühtegi senti, mida koalitsioon ka soovib laenata, ei lähe püsikulude või jooksvate kulude katteks. Me räägime ainult strateegilistest väga olulistest investeeringutest, mis tõstaksid Eesti majanduskeskkonda, mis kindlasti kindlustaksid Eesti inimestele paremat elukeskkonda, olgu see paremad ja turvalisemad sõiduteed, olgu see kiirem raudteeühendus, olgu see näiteks investeeringud infotehnoloogia valdkonda, et ka hajaasustusega piirkondades saaksid inimesed kiirema internetiühenduse, või olgu see seesama märgiline rahvusvaheline konverentsikeskus,“ ütles Ratas.

Peaminister Jüri Ratas vastas veel Kristen Michali esitatud küsimusele valitsemiskultuuri, Krista Aru esitatud küsimusele teadus- ja arendustegevuse strateegia ning Jürgen Ligi küsimusele eelarve kohta.

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson vastas Jaak Madisoni küsimusele Rail Balticu lepingu ratifitseerimise kohta.

Istungi stenogramm

Allikas: Riigikogu


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.