Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maaeluminister kinnitas põllumajanduslike otsetoetuste muudatused (2017-04-20 13:04:33)

Maaeluminister Tarmo Tamm allkirjastas maaeluministri määruste muudatused. Määrusega muudetakse ühtse pindalatoetuse puhul põllumajandusmaa hooldamise nõudeid, kliimat ja keskkonda säästvate tavade toetuse puhul püsirohumaa säilitamise kohustuse nõudeid ning puu- ja köögivilja kasvatamise otsetoetuse toetusõiguslike põllumajanduskultuuride nimekirja.

Eelnõuga muudetakse maaeluministri määruseid "Otsetoetuste saamise üldised nõuded, ühtne pindalatoetus, kliima- ja keskkonnatoetus ning noore põllumajandustootja toetus" ja "Puu- ja köögivilja kasvatamise otsetoetus".

Maaeluminister Tarmo Tamme sõnul oli põllumajandusmaa hooldamise eest toetuse maksmise algne eesmärk aidata põllumeestel ebasoodsa turukonjunktuuriga toime tulla, et mitte suunata neid tootma pelgalt toetuse saamiseks, kuid kohati on sellest kujunenud omaette ettevõtlusvorm. "Selline olukord vajab kindlasti muutmist, et suunata otsetoetused aktiivsetele põllumajandustootjatele, kes väärindaksid meie põllumajandusmaa ressurssi kohaliku toidu näol," ütles Tarmo Tamm. "Samas on oluline arvestada, et Eesti riigil on kohustus püsirohumaa säilitamiseks teatud tasemel kogu põllumajandusmaast. Oleme otsustanud seada alates 2019. aastast rohumaadel kohustuse hekseldatud rohu koristamiseks täies ulatuses , kuid anname uue nõudega kohanemiseks kaheaastase üleminekuaja, et tootjad saaksid selle perioodi jooksul oma äriplaani ja tootmisotsused ümber vaadata," lisas minister.

Ühtse pindalatoetuse peamine muudatus puudutab põllumajandusmaal tehtavaid minimaalseid hooldustöid. 2017. ja 2018. aastal võib hekseldatud rohu jätta kokku kogumata kogu taotleja kasutuses oleval hooldataval põllumajandusmaal.

Kliimat ja keskkonda säästvate põllumajandustavade toetusel peab Eesti riik 2017. aastal rakendama püsirohumaade tagasirajamise kohustust, millest tulenevalt lisatakse kaks uut sätet:

  • Alates 2017. aastast ei ole lubatud olemasolevaid püsirohumaid enam üles harida. Endiselt on lubatud püsirohumaa uuendamine heinaseemnete segu külvamise teel, mis ei katkesta rohumaa vanuse arvestamist ega muuda ka seeläbi maakasutusotstarvet;

  • Reguleeritakse olukorda, kus püsirohumaa suhtarv väheneb üle lubatud so üle 5% piirmäära, kui ka olukorda, kus püsirohumaa suhtarv langeb alla 5% -sellisel juhul teavitab Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA) taotlejaid olukorrast ning vastav teade avaldatakse Ametlikes Teadannetes ja PRIA veebilehel.

Ühtlasi kaob 2017. aastal kohustus esitada paberkandajal püsirohumaa üleandmise- ja võtmise taotlusi, sest need andmed on PRIA registrist kättesaadavad.

Puu- ja köögivilja kasvatamise otsetoetuse määruse peamine muudatus on seotud toetusõiguslike põllumajanduskultuuride nimekirjaga, kuhu alates 2017. aastast lisatakse juurde kapsas ning eemaldatakse viinapuu, kultuurmustikas, kultuurjõhvikas, aroonia ja ebaküdoonia. Lisaks muudetakse pirnipuu istutustihedust 270 puult 100 puule hektari kohta.

Otsetoetuste taotlemine toimub PRIA kaudu 2. maist 22. maini. Otsetoetuste eelarve 2017. aastaks on kokku 123,7 miljonit eurot. Toetuste väljamaksmine on planeeritud käesoleva aasta lõpuks.

Maaeluministri määrus "Maaeluministri määruste muutmine" avaldatakse Riigi Teatajas.

Allikas: Maaeluministeeriumi 20.04.2017 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.