Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Pärnumaal tuvastati sigade Aafrika katk (2017-06-14 12:03:01)


Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) diagnoosis sigade Aafrika katku Pärnumaal Audru vallas asuvas ligi 3400 seaga farmis. Nakkuse tõkestamiseks kehtestati taudipunktis karantiin, sead hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse.

VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul algas juhtumi uurimine eile seoses sigade suurenenud suremusega farmis. Samuti oli 50 siga ühes sulus kõrges palavikus.

AS Vireen alustab täna sigade hukkamist ning toimetab hukatud loomad loomsete jäätmete käitlemise tehasesse.

Taudipunktist kümne kilomeetri raadiusesse ei jää rohkem seafarme, seega esialgu rohkem kitsendusi ümbruskonna farmidele ei rakendu.

Taudipunkti territooriumile tohivad siseneda ainult VTA volitatud isikud. Eesti Maaülikooli teadlased aitavad epidemioloogilise uuringu käigus välja selgitada, kuidas haigustekitaja võis farmi pääseda. 28. veebruaril hindas ekspertkomisjon farmi kõrge bioohutusega farmiks, puudusi ei leitud.

Olev Kalda sõnul jääb seakatkuoht farmide kohale püsima veel pikaks ajaks. "Taud on metssigadel endiselt laialt levinud ning ei näita hääbumise märke. Kõik loomapidajad peavad praegu igati katku levikut tõkestama. Nii kodumajapidamistes kui suuremates seafarmides tuleb rangelt välistada sigade kokkupuude teiste koduloomade, metssigade ning võimaliku saastunud materjalidega," ütles Kalda.

Eelmisel nädalal tuvastati mitmed sigade Aafrika katku juhtumid kodusigadel Leedus ja Poolas. Tänaseks on seakatk jõudnud juba seitsmesse Poola seafarmi ja kolme Leedu seafarmi. Lätis on sel aastal tuvastatud kaks sigade Aafrika katku juhtumit kodusigadel.

Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti 14.06.2017 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.