Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Euroopa mööblitöösturid: ringmajandusele üleminek on vältimatu (2017-06-29 09:47:44)


27.06.2018 toimus Brüsselis kõrgetasemeline konverents, mis keskendus ringmajandusele mööblitööstuses. Juhtivad Euroopa mööblitöösturid on ühel meelel - ringmajandusega on alanud uus ajajärk terves tööstussektoris. Eesti seniseid ja edasisi samme ringmajandusele üleminekul kui algava eesistumise üht prioriteetset teemat tutvustas konverentsil Keskkonnaministeeriumi asekantsler Ado Lõhmus.

"Ringmajanduse olemus on kirjeldatud mõistes endas - toote elutsükkel ei liigu mitte lineaarselt vaid ringiratast. Kui toode on oma aja justkui ära elanud, siis toimub taassünd uue kujul," ütles Keskkonnaministeeriumi asekantsler Ado Lõhmus ning lisas, et Eesti teeb oma eesistumise ajal kõik selleks, et ringmajandusest saaks ökoinnovatsiooni toel mitte erand vaid normaalsus.

EFIC (Euroopa Mööblitööstuste Konföderatsioon) president Markus Wiesner avaldas oma ettekandes, et Euroopas on 130 000 mööblitootjat, kes annavad tööd 1,1 miljonile inimesele ning sektori kogukäive ulatub 96 biljoni euroni. Ta rõhutas, et 97% Euroopa mööbliettevõtetest on väikese ja keskmise suurusega, mis tähendab et ringmajanduse juurutamist tuleb alustada just väiksemaist. Ringmajanduse edukaks toimimiseks ei tohi unustada ühtki lüli tarneahelas, lisas Wiesner.

Euroopa mööblitööstusel on üleilmselt hea maine, sest siinsed töösturid on altid uuendustega kaasa minema ning ise innovaatilisi lahendusi looma. Trendid tõestavad, et üha enam ettevõtjaid on mööblitootmisel hakanud paralleelselt mõtlema ka sellele, et nende tootmisprotsessi ja toodete keskkonnamõju oleks võimalikult väike. Konverentsil üles astunud mööblitöösturid ja -eksperdid kinnitasid, et ringmajandusele üleminek ei tähenda kaugeltki mitte järeleandmisi majandustulemustes vaid vastupidi - Euroopas on juba hulga näiteid, kus ressursitõhusa tootmise ja jäätmetekke ennetamisega on võimalik võita ka nois näitajais.

Üles astusid ka ringmajanduse põhimõtteid edukalt rakendanud ettevõtete esindajad. Üheks neist oli Itaalia disainimööbli tootja Kubedesign. Ettevõtja esindaja sõnul ollakse ringmajanduse põhimõtetele üleminekul kaunis ambitsioonikad - lisaks eelmainitud keskkonnajäljele ja majandustulemustele soovitakse teha revolutsiooni ka elustiilis.

Sama põhimõtet jagab ka Eesti, kes järgneva 18 kuu jooksul (koos järgmiste eesistujate ehk Bulgaaria ja Austriaga) on seadnud eesmärgiks ringmajandusele ülemineku läbi ökoinnovatsiooni ning luua seeläbi märgatavaid muutusi nii meie ettevõtluses, keskkonnakäitumises kui tarbimiseelistustes. "Meil on selleks olemas kõik - teadmised, oskused ning teiste riikide toetus," ütles Lõhmus.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.