Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tamm: maaettevõtluse mitmekesistamise meede aitab luua töökohti maapiirkondadesse (2017-08-10 16:30:33)

Maaeluminister Tarmo Tamm allkirjastas määruse, millega muudetakse maapiirkonnas majandustegevuse mitmekesistamise investeeringutoetuse tingimusi ja hindamiskriteeriume. Eelistatakse investeeringuid, mis avaldavad positiivset mõju maapiirkonna tööhõivele, noorte ettevõtlusele ja puuetega inimestele. Taotlusvoor avaneb 2018. aasta alguses.

"Selleks, et elu maapiirkondades säiliks, on vaja töökohti. Muutsime määrust, et soodustada töökohtade loomist maale, et maapiirkonnas oleks püsiv majanduslik võimekus ning inimestele jätkuks tööd," ütles maaeluminister Tarmo Tamm. "Enam tähelepanu pööratakse noorte ettevõtlusele ning puuetega inimeste võimalustele."

Maapiirkonna tööhõivele positiivse mõju avaldamiseks seotakse toetuse saajale kehtiv töötajate arvu säilitamise kohustus uute töökohtade loomise ja töötajate arvu kasvuga. Seejuures eelistatakse projekte, kus investeeringu tulemusel luuakse juurde täistööajaga töökohti tegevuste elluviimise asukohta.

Muudatused

· kaasneva tegevusena toetatakse elektrivõimsuse suurendamist ja vajalike võrkudega liitumist,

· täpsustatakse taotluse osaks olevate dokumentide nõudeid ning sätestatakse, et ehitustegevuse puhul peab ehitusprojekt olema põhiprojekti staadiumis,

· lisatakse piirang, mille kohaselt ei saa investeeringut teha alale, mis Harju, Rapla ja Pärnu maakonnas algatatud maakonnaplaneeringu kohaselt määratakse Rail Balticu raudtee trassi koridori asukohaks, kuna taotlejal puudub võimalus selles koridoris oma majandustegevust pikaajaliselt jätkata,

· lisatakse kaks uut hindamiskriteeriumi, mille kaudu eelistatakse investeeringuid, mis avaldavad positiivset mõju noorte (kuni 40-aastaste) ettevõtlusele ja puuetega inimestele,

· taastuvenergia investeeringute puhul eelistatakse enam bioenergia tootmist (nt sellist energia tootmist, kus toorainena kasutatakse poollooduslike koosluste hooldamisel tekkinud heina).

Eesti maaelu arengukava 2014-2020 meetme 6.4 "Investeeringud majandustegevuse mitmekesistamiseks maapiirkonnas mittepõllumajandusliku tegevuse suunas" üldeesmärgiks on maapiirkonnas (eelkõige keskustest eemalejäävates piirkondades) püsiva majandusliku baasi ning sobivate ja atraktiivsete töökohtade loomise soodustamiseks maaettevõtluse mitmekesistamine ja arendamine. Sihtgrupiks on mikroettevõtjast põllumajandustootjad ja mittepõllumajandusliku ettevõtlusega tegelevad mikroettevõtjad. Meetme raames on tagastamatu abi kogu eelarve programmiperioodiks 57 miljonit eurot. Praeguseks on toimunud kaks taotlusvooru (2015 ja 2016 a) ja heakskiitva otsuse on saanud 340 taotlust toetussummas 28 miljonit eurot. Koos ettevõtjatepoolse finantseeringuga kavandatakse maapiirkonda investeerida 72 miljonit eurot.

Eesti maaelu arengukava 2014-2020 on Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist ja Eesti riigieelarvest rahastatav programm, mille raames toetatakse põllumajanduse ja maaelu arengut kokku ligi ühe miljardi euroga. Maaelu arengukava keskendub viiele valdkonnale: teadmussiire, konkurentsivõime, toidutarneahel, keskkond ning maaettevõtlus ja kohalik algatus.

Määrus avaldatakse Riigi Teatajas. 2017. aastal vastava meetme raames taotlusvooru ei toimu. Meetme kolmas taotlusvoor toimub 2018. aasta märtsikuus.



Allikas: Maaeluministeeriumi 10.08.2017 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.