Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu tähistab taasiseseisvumispäeva kõnekoosoleku, pikniku ja rahvarõivaste tuulutamisega (2017-08-15 06:21:23)


Pühapäeval, 20. augustil kõnelevad Tartus Eesti Vabariigi taasiseseisvumise 26. aastapäeva tseremoonial Urmas Klaas, Eeva Talsi, Toomas Kiho ja Joona Toivanen. Pärast tseremooniat peetakse kesklinna pargis piknikut ja esmakordselt toimub Tartus ka rahvarõivaste tuulutamine.


20. augustil kell 11 oodatakse tartlasi, linna külalisi ja kodanikuühendusi Emajõe äärde vabadussõja mälestussamba Kalevipoeg juurde, et üheskoos tähistada Eesti Vabariigi taasiseseisvumise 26. aastapäeva. Kõnelevad Tartu linnapea Urmas Klaas, pärimusmuusik ja Tartu Heino Elleri nimelise Muusikakooli õppejõud Eeva Talsi, ajakirja Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho ning Tartu Maarja koguduse õpetaja Joona Toivanen. Esinevad Tartu Noortekoor ja Puhkpilliorkester Tartu, dirigeerivad Markus Leppoja ja Margus Kasemaa.

Piduliku tseremoonia lõppedes saab rohkemat kandmist igatsevad rahvarõivad seljas pillimängu saatel Emajõe äärest ühiselt kesklinna parki piknikut pidama suunduda - taasiseisvuspäeva tähistamine jätkub kell 12 rahvarõivaste tuulutamisega.

Rahvarõivaste tuulutamise piknikul uuritakse koos Eesti Rahva Muuseumi kuraatori Reet Piiriga rahvarõivaid, räägitakse rahvarõivakooli tegemistest, tehakse MTÜ TuleLoo esindajate ettenäitamisel näputööd ning lauldakse-tantsitakse-mängitakse koos folklooriklubi Maatasa noortega.

Taasiseseisvumise algusaastatel oli rahvarõivaste kandmine tähtpäevadel auasjaks. Rahvarõivameistritel olid ülipikad tööpäevad, mõned nobedate näppudega naised-neiud tegid endale või perele ka ise rahvarõivad ning hoogustunud suguvõsa ja kodukandi ajaloo uurimine ja folklooriliikumine ärgitas rahvapidudel kandma just oma kandi rahvarõivaid. Uute huvide ja ettevõtmiste tõttu on aga paljud kaunid rõivad kappi seisma jäänud ja taasiseseisvuspäev pakub Tartus toreda võimaluse nende kandmisest rõõmu tunda.

Kell 20 oodatakse kõiki tagasi Emajõe äärde - Sisevete Saatkonnas esineb sel suvel neljapäevasena toimuva Emajõe festivali , Hawaii Ekspress Gran Fondo Estonia ja piduliku päeva lõpetuseks ansambel The Tuberkuloited.

Allikas: Tartu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.