Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaamet kinnitas Kehra paberivabriku vesiniksulfiidi vähendamise tegevuskava (2017-09-18 11:02:13)

Vesiniksulfiidi vähendamise tegevuskava nõuetekohane järgimine vähendab saasteaine kontsentratsiooni välisõhus ja seeläbi ka ebameeldivat lõhna Kehra piirkonnas.

Eesti Keskkonnauuringute Keskus teostas 2015. a teisel poolaastal välisõhu kontrollmõõtmised Horizon Tselluloosi ja Paberi aktsiaseltsi tootmisterritooriumil Kehras ja selle läheduses. Mõõtmiste eesmärgiks oli hinnata ettevõtte territooriumil asuvatest õhusaasteallikatest välisõhku suunatavate saasteainete heitkoguseid ja levikut ning ettevõtte läheduses asuva välisõhu kvaliteeti.

Ettevõtte territooriumist põhja pool asuvas mõõtepunktis, kus puhusid mõõteperioodi jooksul valdavalt edela- ja lõunatuuled, ületas vesiniksulfiidi kontsentratsioon peaaegu kõigil mõõtepäevadel saastatuse taseme lubatud piirväärtuseid. Lisaks tuvastati ebameeldiva lõhna olemasolu, mis on kohalikele elanikele meelehärmi põhjustanud. Seetõttu määras Keskkonnaamet ettevõttele kohustuse esitada vesiniksulfiidi vähendamise tegevuskava.

"Vesiniksulfiid on iseloomuliku mädamuna lõhnaga gaas, mis suuremates kogustes on mürgine inimesele ja kahjulik ka keskkonnale. Eestis on vesiniksulfiidile kehtestatud õhukvaliteedi piirväärtus 8 µg/m3 nii ühe tunni kui ka ööpäeva keskmisena, et kaitsta inimeste tervist ja keskkonda. Väiksemate kontsentratsioonide juures on tuntav küll ebameeldiv lõhn, kuid see pole otseselt ohtlik," lausus Dagmar Undrits, Keskkonnaameti välisõhu peaspetsialist.

Tulenevalt Keskkonnaameti nõudmistest teostas ettevõte 2016. aasta suvel tehase territooriumil asuvate välisõhu saasteallikate inventuuri. Tulemustest selgus, et vesiniksulfiidi peamised saasteallikad on tallõli keedukatel ja reoveepuhasti, mis omakorda põhjustab vesiniksulfiidi kõrgemaid kontsentratsioone ka prügila kompostimisalal.

Vesiniksulfiidi vähendamise tegevuskava kohaselt suunatakse tallõli keetmisest tekkiv vesiniksulfiid järelpõletusseadmesse, mis vähendab saasteaine sisaldust väljuvas gaasis.

Reoveepuhastis tekkiva vesiniksulfiidi vähendamiseks võetakse aga kasutusele keskkonnaohutu kemikaal raud(III)sulfaat, mis neutraliseerib vesiniksulfiidi heidet reoveepuhastis.

Kavas toodud meetmete rakendamise tähtaeg on oktoobri lõpp 2017, misjärel teostatakse uued mõõtmised veendumaks meetmete tõhususes ja selles, et õhukvaliteedi piirväärtusi ei ületata. Tegevuskavas esitatud meetmete täitmist kontrollib Keskkonnainspektsioon.

Kehra paberivabriku vesiniksulfiidi vähendamise tegevuskavaga on võimalik tutvuda Keskkonnaameti kodulehel.

Allikas: Keskkonnaameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.