Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Loomade kasutamisel tsirkuses seati piir (2017-09-27 08:19:26)

Riigikogu võttis 83 poolthäälega täna vastu loomakaitseseaduse muutmise seaduse, mis piirab loomade avalikku näitamist, sh kasutamist loomatsirkustes.

Maaeluminister Tarmo Tamm rõhutas, et igasugusel loomade avalikul näitamisel peab olema esimeses järjekorras tagatud loomade heaolu. "Loomadele peab võimaldama liigiomast liikumisvõimalust, hooldust, vajalikku sööta ja teisi heaoluks vajalikke tingimusi," täpsustas maaeluminister.

"Erinevad teadusuuringud ja teiste riikide kogemused on näidanud, et paljude loomaliikide puhul pole võimalik loomade heaolu avalikel üritustel tagada. Seadus jätab võimaluse teatud loomaliike avalikult näidata, kuid see loetelu on kavas välja töötada koostöös loomakaitseorganisatsioonide ja teiste huvigruppidega ning sätestada maaeluministri määrusega. Kõikide teiste loomaliikide avalik näitamine oleks sellisel juhul lubatud vaid tegevusloaga loomaaias," selgitas Tamm.

Mujal kui tegevusloaga loomaaias, st loomanäitustel, -võistlustel,-laatadel, -oksjonitel või muudel avalikel üritustel (sh tsirkustes), on loomakaitseseaduse muudatuse jõustumisel lubatud kasutada vaid loomi, kelle liigiomased käitumisharjumused või eluviis võimaldavad seda teha looma tervist kahjustamata. Loomakaitseseaduse muutmise seaduse kohaselt kehtestab selliste loomaliikide nimekirja minister määrusega.

Määrus lubatud loomaliikide loetelu kehtestamiseks on väljatöötamisel ja see on kavandatud jõustuma 1. juunist 2018. a. ehk loomakaitseseaduse jõustumisega samal ajal. Määruse väljatöötamisse kaasatakse huvigrupid. Määruse kavandi kohaselt oleks loomanäitustel, -võistlustel, -laatadel, -oksjonitel või muudel avalikel üritustel (sh tsirkustes) lubatud kasutada koeri, kasse, koduküülikuid, hobuseid, eesleid, kodusigu, kodukitsi, veiseid, lambaid, alpakasid, laamasid, kodutuhkruid, koduparte, kodukanu, kodukalkuneid, koduhanesid ja koduvutte. Lõplik loomade loetelu kujundatakse määruse väljatöötamise käigus.

Seaduse eelnõu kooskõlastati teiste ministeeriumitega ning arvamust küsiti Veterinaar- ja Toiduametilt, Eesti Loomakaitse Seltsilt, Eestimaa Loomakaitse Liidult, MTÜ-lt loomade eestkoste organisatsioon Loomus ning MTÜ-lt Eesti Kaasaegse Tsirkuse Arenduskeskus.

Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.