Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaamet muutis Kiviõli keemiatööstuse lõhnaaine vähendamise tegevuskava (2017-09-27 08:21:26)

Lõhnaaine vähendamise tegevuskava nõuetekohane järgimine vähendab ebameeldiva lõhna ja suitsu esinemist Kiviõli piirkonnas.

"Lõhnahäiringut põhjustab Kiviõlis keeruline väävli- ja lenduvate orgaaniliste ühendite segu. Igale saasteainele on kehtestatud eraldi piirväärtus, mida ettevõte ei tohi oma tegevuses ületada. Lubatud piirväärtuste tagamisel ohtu inimese tervisele pole, küll aga on esinenud lõhna- ja suitsuhäiringuid," selgitas Dagmar Undrits, Keskkonnaameti välisõhu peaspetsialist.

Kiviõli Keemiatööstuse OÜ omab lõhnaaine esinemise vähendamise tegevuskava juba 2015. aastast, kuid seoses ettevõtte restruktureerimisega ning uue ettevõte KKT Oil OÜ loomisega lisatakse kavva uute investeeringutega seotud meetmed ning muudetakse tegevuskava täitjat.

Kiviõli keemiatööstuses kasutatakse põlevkiviõli tootmiseks muuhulgas kaht tahke soojuskandjaga reaktorit (nn TSK seade), mis toodavad põlevkiviõli, kasutades selleks tsirkuleerivat kuumutatud põlevkivituhka. Uuendatud tegevuskava kohaselt soetab ettevõte tehnika, mis ennetab õlitööstuses TSK seadmel liikuvate osade ja suruõhu süsteemide lekkeid või rikkeid. "Lekkeid ja rikkeid ennetades saab vähendada ka seadme seisakuid ning sellest tulenevaid ebameeldivaid lõhna- ja suitsuhäiringuid välisõhus," lausus Dagmar Undrits, Keskkonnaameti välisõhu peaspetsialist.

Samuti on planeeritud kottfiltrite asendamine elektrifiltriga. Seoses seadme tööperioodi pikenemisega on vajalik üleminek väga peene lenduva tuha püüdeseadmele, mis võimaldab ka pikema tööperioodi korral kõrget püüdeefektiivsust. Hetkel kasutusel olevad kottfiltrid pikale tööperioodile vastu ei pea ning purunevad, põhjustades kõrgenenud heite ja ebameeldiva lõhna välisõhus. Seega vähendab elektrifiltri rakendamine ebameeldiva lõhna eraldumist.

Lisaks kavas toodud meetmetele on ettevõte kohustatud keskkonnakompleksloa kohaselt rekonstrueerima ka lõhnahäiringu allikaks oleva raskeõli puhastusseadme ning rajama generaatorseadmete ventilatsioonisüsteemid. Seega võetakse kasutusele mitmeid erinevaid tehnoloogilisi meetmeid, mis kõik aitavad vähendada ebameeldivat lõhna.

Kavas toodud meetmete rakendamise tähtaeg on aprilli lõpp 2018, misjärel teostatakse uued mõõtmised veendumaks meetmete tõhususes. Tegevuskavas esitatud meetmete täitmist kontrollib Keskkonnainspektsioon.

Allikas: Keskkonnaameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.