Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Veterinaar- ja Toiduamet tutvustas toidulisandite analüüside tulemusi (2017-10-18 16:13:15)

Veterinaar- ja Toiduamet tutvustas täna D-vitamiini ja kehakaalu langetamiseks ette nähtud toodete analüüside tulemusi. Käesoleval aastal läbi viidud analüüside eesmärk oli kontrollida, kas tooted sisaldavad D-vitamiini samas koguses nagu on kirjas pakendi märgistusel. Kaalu alandamiseks mõeldud toodete puhul uuriti, ega tooted ei sisalda ohtlikku ainet sibutramiini.

Sibutramiin on ohtlik aine, kuna võib muu hulgas põhjustada insulti ja infarkti. Sibutramiin oli ravimites varem kasutusel, kuid nüüd enam mitte, kuna sibutramiini kasutamise riskid kaalusid üles sellest saadava kasu. Kaalualandustoodetest sibutramiini ei leitud.


Kahekümnest analüüsitud D-vitamiini tootest ei olnud kolm märgistatud korrektselt. Üks D-vitamiini toode (Solvitale vitamiin D + Omega 3, ainult partii millel on märgitud parim enne 16.08.2019) ei sisaldanudki D-vitamiini. Üks toode sisaldas vähem D-vitamiini kui pakendil kirjas (fits.ee vitamiin D3 tabletid 1000IU, ainult partii millel on märgitud parim enne 31.07.2018 ) jaüks rohkem D-vitamiini kui pakendil kirjas (Apotheka Vitamiin D3 kapslid 30 µg, ainult partii millel on parim enne 31.01.2020).

Analüüside tulemused kehtivad ainult konkreetsete partiide kohta. Nende partiide kohta tehti ettevõtetele ettekirjutused ja toodete müük keelati. Samuti teavitati nendest toodetest ka teisi liikmesriike.

Toidulisand on toit, mis on mõeldud toitumise täiendamiseks. Toidulisandid ei ole ravimid ja seega ei saa need olla ette nähtud haiguste ravimiseks, ennetamiseks või leevendamiseks. Toidulisanditele on kehtestatud muuhulgas koostis- ja kvaliteedinõuded ehk milliseid vitamiine ja mineraalaineid neis võib kasutada. Samuti kehtivad toidulisandite jaoks erinõuded märgistusele. Mitmed toidulisanditega seotud aspektid ei ole aga Euroopa Liidu tasandil reguleeritud. Näiteks ei ole kehtestatud nõudeid vitamiinide ja mineraalainete minimaalsetele ja maksimaalsetele kogustele toodetes. Samuti puuduvad reeglid taimede kasutamisele toidulisandites, v.a Efedra perekonna taimed, mis on toidus keelatud.

Toidulisandite tootjad, turustajad ja vahendajad vastutavad selle eest, et tooted oleksid inimeste tervisele ohutud ja vastavad nõuetele. Veterinaar- ja Toiduameti roll on järelevalve käigus hinnata, kas toidulisandite tootjad, turustajad ja vahendajad täidavad kehtestatud nõudeid.

Veterinaar- ja Toiduamet seisab tarbimisväärse toidu ja tervete loomade eest Eestis. Selleks teeb amet järjepidevat kontrolli nõuete täitmise üle kogu toidukäitlemise ahela ulatuses: loomakasvatusest, toidu tootmisest ja töötlemisest kuni toidu tarbijani jõudmiseni.



Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti 18.10.2017 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.