Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministrid valmistasid ette novembri kliimakonverentsiks (2017-10-20 14:35:56)


Fidžil toimunud kõrgetasemelisel kohtumisel rõhutasid riigijuhid, et Pariisi kokkuleppe eesmärkide täitmiseks vajalike reeglite paika panemisega peab kiirelt tegutsema. Euroopa Liitu esindas kohtumisel keskkonnaminister Siim Kiisler koos kliima- ja energiavoliniku Miguel Arias Cañetega.

Vaikse ookeani edelaosas asuv Fidži on 6.-17. novembrini Saksamaal Bonnis toimuva ÜRO kliimakonverentsi (COP23) eesistujamaa. Sel nädalal kohtusid Fidžil 68 riigi juhid ja esindajad, et veel viimast korda enne COP23 jagada riikide ootusi ja vaateid.

"Meil Eestis on vedanud, sest kliimamuutuste mõjud ei ole nii äärmuslikud kui paljudes teistes maailma riikides. Teine lugu on aga umbes miljoni Fidži elanikuga, kes tunnetavad kliimamuutusi oma nahal igapäevaselt üsna valusalt. Aasta-aastalt soojenev temperatuur on põhjustanud mitmeid viirushaiguste puhanguid, tõusev merevee tase hävitab põllumaid ning on juba sundinud terveid külasid kolima mujale. Samuti ohustavad väikesaari üha intensiivsemad orkaanid," ütles keskkonnaminister Siim Kiisler.

Kiisler märkis oma sõnavõtus, et Pariisi kokkuleppe rakendamiseks vajalike reeglite väljatöötamisega tuleb tempokalt edasi minna, sest järgmise aasta lõpuks peavad need olema vastu võetud. "Aega iga detaili üle pikalt vaagida kahjuks ei ole, seega on oluline, et kasutaksime järele jäänud aega mõistlikult," ütles Kiisler.

Lisaks avaldas Kiisler heameelt, et tänavusel kliimakonverentsil osaleb väga palju valitsusväliseid organisatsioone. "Meie koduplaneedi tervise säilitamise vastutus ei lasu üksnes valitsustel, panustada tuleb kõigil."

Fidži juhtimisel viidi kohtumisel läbi ka mitu paralleelset töösessiooni, milles ministrid arutasid spetsiifilisi küsimusi. Eesti esindas Euroopa Liidu seisukohti kliimarahastuse ning kliimamuutuste alase tegevuse rakendamise töösessioonides. Kohtumise lõpus tõdeti, et arutelud on kiiresti edasi liikunud, mis annab alust eeldada, et järgmisel kuul toimuv COP23 saab olema edukas.

COP23-l esindab Eesti koos Euroopa Komisjoniga Euroopa Liitu. Eelmisel nädalal leppisid Euroopa Liidu keskkonnaministrid kokku Euroopa Liidu seisukohtades kliimakonverentsiks.

Taust

2015. aasta detsembris Pariisis 195 riigi osalusel sõlmitud Pariisi kokkulepe on esimene kliimamuutustega tegelev mitmepoolne leping, mis käsitleb peaaegu kogu maailma kasvuhoonegaaside heidet (sh Hiina, USA, Venemaa). Kokkuleppe peamine eesmärk on hoida maailma keskmise temperatuuri tõusu pikemas perspektiivis tunduvalt alla 2°C (võrreldes tööstusrevolutsioonieelse ajaga) ja seeläbi hoida kontrolli all ohtlikke kliimamuutusi.

Pariisi kokkuleppega pannakse muuhulgas paika siduvad kasvuhoonegaaside vähendamise sihttasemed ja aruandlussüsteem, nähakse ette dünaamiline mehhanism, mis võimaldab võetud kohustusi aja jooksul hinnata ja suurendada, samuti kliimamuutustega seotud rahastamise tegevused ning kliimamuutustega seotud kohanemise pikaajaline kava.

Eesti on tänaseks täitnud kasvuhoonegaaside heitkoguste vähendamise eesmärgi ning taastuvenergia eesmärgi aastaks 2020. Ühtlasi on Eesti kinnitanud pikaajalised poliitikasuunised, et minna üle vähese süsinikuheitega majandusele, mis tähendab järk-järgult eesmärgipärast majandus- ja energiasüsteemi ümberkujundamist ressursitõhusamaks, tootlikumaks ja keskkonnahoidlikumaks. Aastaks 2050 on sihiks Eestis kasvuhoonegaaside heidet vähendada ligi 80 protsenti võrreldes 1990. aasta tasemega.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 20.10.2017 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.