Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aiatööriistade hooldamise ja hoiustamise ABC (2017-11-11 00:47:35)


Aiatööriistade eest tuleb hoolitseda nii kiire aiatööde perioodi vältel kui ka enne talvekorterisse panemist, et need intensiivsele kasutamisele vastu peaksid ning järgmisel hooajal omanikku särava ja teravana tervitaksid.

Paljude hobiaednike jaoks on hunnikus aiatööriistad kuuri põrandal, pisut mulda eelmise päeva aiatöödest murukääridel ja kerge rooste lõikuri teral täitsa tavaline asi. Tegelikult aga lühendab vale hoiustamine ja hooldamine ka hinnalisemate tööriistade eluiga märgatavalt.

Korrektselt hooldatud aiatööriistad peavad hoolimata hinnast kaua vastu, lõikavad täpselt ega hakka kuigi lihtsalt roostetama.

Fiskars Eesti AS esindaja Tõnu Kõrge jagab juhiseid, kuidas aiatööriistade eest hoolitseda.

Puhastamine

Aiatööriistade puhastamine ei ole lihtsalt väljanägemise seisukohalt oluline, vaid aitab kääridel, lõikuritel ja saagidel kauem teravana püsida ja täpsemalt lõigata.

Väiksemaid ja tihemini kasutuses olevaid nuge, saage ja kõplaid võib pärast iga kasutuskorda lihtsalt lapiga puhastada. Kõik, mis peab jõudma talvekorterisse või mida igapäevaselt ei kasutata, tuleks seebivahuse veega puhtaks pesta, pehme lapiga korralikult kuivatada ning seejärel kanda peale õli või roostevastane määre. Muruniidukilt tuleb pärast iga kasutuskorda eemaldada niitmisest jäänud mustus ja rohi ning vajadusel õlitada liikuvad ning kergelt roostetavad detailid. Väikese "kreemitamisega" hoiame aiatarvikutelt rooste eemal. Samamoodi tuleks käituda kirvega -puhastamine pärast iga kasutuskorda aitab säilitada tera pikema eluea.

Kui peakski juhtuma, et pärast hooaja lõppu jäävad tööriistad puhastamata, tuleks aiatarvikute pesemine ning terade, liitekohtade ja vedrude õlitamine kohe kevade saabudes esimese asjana ette võtta. Siis tuleks ka veenduda, et tööriistad on terved, töökorras ja kindlalt kinnitatud.

Eriti kehtib see vanemate kirveste puhul, millel vars puidust ja kirvepea pole integreeritud varre disaini.

Roostest vabanemine

Kui tööriistade eest hoolitsemine ei ole sinu tugevaim külg ja rooste on end tööriistal sisse seadnud, tuleb ette võtta suurem puhastamine. Valmista seebivesi, pese, kuivata ja kata seejärel roostetanud ese niisutava õliga. Alles siis võta appi terasvill või liivapaber soovimatu rooste eemaldamiseks. Kogu protsess võtab küll aega, ent pärast rooste eemaldamist on töövahendid mõneks ajaks kaitstud. Edaspidi puhasta töövahendid enne rooste puremist!

Hoiustamine

Kuuri põrandal või seina najal hunnikus seistes hõõrduvad tööriistad üksteise vastu ja muutuvad nüriks. Lisaks võtavad nad niimoodi ka palju ruumi ning vajalikult hetkel õige tööriista leidmine hiiglaslikust hunnikust võib päris keeruliseks osutuda. Terasest ja metallist tööriistade suurimateks vaenlasteks on kuumus ja niiskus, mistõttu on selliste töövahendite korrektseks hoiustamiseks eriti oluline just kuiv keskkond. Hoolitse oma töövahendite eest ja meisterda neile nagid või konksud. Riputades võid olla kindel, et põrandale kogunev niiskus ei saa neile liiga teha ning kääride, saagide ja lõikurite eluiga pikeneb seeläbi märgatavalt. Vanadest, perereliikviaks muutunud tööriistadest võid aga dekoratiivse seina disainida. Kuid ka sellised tööriistad tasub aeg-ajalt üle vaadata ja vajadusel puhastada.

Vedrudega tööriistad tuleks peale kasutamist kindlasti sulgeda või lukustada, et vedru ei peaks seistes taluma tarbetut pinget. Teravaid tööriistasid aitavad kaitsta spetsiaalsed hoidikud, mis on loodud kaitsma näiteks kirve pead liiva, metallesemete ja mulla eest, mis kõik muudavad tööriistad nüriks ning seda ka siis, kui tarvikut parajasti ei kasutata.

Teritamine

Pidevas kasutuses olevad terariistad muutuvad nüriks ning vajavad korrapärast teritamist. Tihti aga kasutavad inimesed tööriista viimse hetkeni ja hakkavad teritama alles siis, kui endal töötegemine keeruliseks muutub. Tegelikkuses ei ole teravad tööriistad mitte ainult töö kvaliteedi saavutamiseks olulised, vaid näiteks terav kirves aitab ka puu lõikekoha kiiremale paranemisele kaasa. Teritatud tarvikud tagavad puhta lõike ja seeläbi haigustekitajate väiksema leviku. Kõige lihtsam on tööriistu teritada teemantviiliga ning neid võiks teritada pärast puhastamist, et järgmisel korral oleks kohe töökorras vahend võtta.

Allikas: Fiskars


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.