Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaminister Keenias: üleilmse reostuse vähendamiseks on vaja rohkem konkreetsust (2017-12-04 08:28:15)

Tänasest kolmapäevani toimub Nairobis Keenias ÜRO keskkonnaassamblee, kus maailma keskkonnaministrid võtavad vastu otsused meie keskkonna parandamiseks.

"Keskkonnaküsimustes tuleb riigipiirid ületada ning otsustada, kuidas me saame aidata ka neid riike, kes kehvast keskkonnaseisundist otseselt mõjutatud on. Teatavasti ei loe keskkonnale riigipiirid midagi ning see, et kusagil on asjad halvasti, ulatub varem või hiljem ka mujale," ütles assambleel Eestit ja Euroopa Liitu esindav keskkonnaminister Siim Kiisler.

Nii on kohtumise eesmärk leppida kokku konkreetsetes tegevustes, kuidas ülemaailmselt keskkonna reostamist lõpetada. Toimuval assambleel on ridamisi oodatavaid tulemusi - keskkonnaministrid sõlmivad ühisdeklaratsiooni, mis on edaspidiste otsuste aluseks. Olulisemad on aga konkreetsed langetatavad otsused - näiteks on laual värvides kasutatava plii keelustamine üle maailma, keskkonnakaitse sõjalise konflikti piirkondades, rangemad ja tihedamad kontrollid linnaõhu ning mereprügi üle.

Probleemi tõsidusest rääkides osutatakse septembrikuus valminud ÜRO keskkonnaraportile, mille fookuses on enimlevinud reostused. Nendeks on õhusaaste, mereprügi ja kemikaalid. Euroopa Liit eesotsas Eestiga keskendub tänavusel assambleel teemale "Keskkond ja tervis".

"Reostus on maailma suurim terviserisk. See põhjustab maailmas kolm korda rohkem surmajuhtumeid kui AIDS, tuberkuloos ja malaaria kokku; ja 15 korda rohkem kui kõik sõjad ja muud vägivallavormid," põhjendas Kiisler valitud fookust ning lisas, et ainuüksi õhusaastest tingitud terviseprobleemidesse sureb maailmas aastas 6,5 miljonit inimest.

Assambleel kutsub Euroopa Liit ÜRO liikmesriike üles tegema konkreetseid, kiireid ja mõõdetavaid otsuseid selleks, et inimeste tervist ei mõjutaks enam õhusaaste, raskemetallid, ohtlikud pestitsiidid ja väetised jms.

Kõrgetasemelise kohtumise avapäeval, 5. detsembril peab Siim Kiisler kõne selle kohta, kuidas Eesti võitleb keskkonnaseisundi parandamise nimel. Kuna kõne eeldus oli see, et iga riik nimetab ka oma lubadused, mida lähiaastatel keskkonna kaitseks antakse, siis toob ta seal välja ka Eesti omad.

ÜRO keskkonnaassamblee on maailma kõige kõrgetasemelisem keskkonnaküsimustes otsuseid tegev organ, mille kutsus ellu ÜRO Keskkonnaprogramm (UNEP). Kohtumine toimub sel korral kolmandat korda, kuid on esmakordselt selliste mõõtmetega ning esmakordselt on seal ka sedavõrd palju kõrgetasemelisi esindajaid. Lisaks keskkonnaministritele osalevad seal ka riigipead, rahvusvaheliste ettevõtete juhid, NASA teadlased, astronaudid, valitsusvälised organisatsioonid ja keskkonnaaktivistid.

ÜRO Keskkonnaprogramm (UNEP) on rahvusvaheline organisatsioon, mis asutati 1972. aastal - käesoleval aastal tähistatakse selle 40. aastapäeva. Programmi peamine ülesanne on juhtida riikidevahelist koostööd säästva arengu ülemaailmseks elluviimiseks, samuti üleilmsete keskkonnaprobleemidega (nt kliimamuutused) tegelemiseks.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 04.12.2017 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.