Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
WTO ministeriaalil arutletakse ka põllumajandus- ja kalandusteemadel (2017-12-11 20:29:32)

 

10.-13. detsembrini toimub Argentiinas Buenos Aireses Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) 11. ministrite konverents, kus tähtsamad aruteluteemad puudutavad nii põllumajandust kui ka kalandust. WTOs toimuvad arutelud on olulised ka ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) tuleviku suhtes, kuna üldised reeglid, milliste toetustega ja millises mahus WTO liikmesriigid oma põllumajandust toetada saavad, lepitakse kokku just seal.

 

Maaeluministeeriumi põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsleri Marko Gorbani sõnul on Euroopa Liit ühist põllumajanduspoliitikat olulisel määral uuendanud ja panustanud kaubandust moonutavate toetuste vähendamisse. "Seega on oluline, et kohtumise tulemused ei piiraks Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika arenguid," ütles asekantsler Marko Gorban.

 

Maaeluministeeriumi kalanduspoliitika ja välissuhete asekantsler Olavi Petron teatas, et lisaks põllumajandusvaldkonna teemadele (ekspordipiirangute läbipaistvus ja riiklikud toiduvaruprogrammid) on WTO ministrite kohtumisel arutluse alla tulevate kaubandusküsimuste seas mitmeid teisi Maaeluministeeriumi jaoks olulisi teemasid, nende seas kalandussubsiidiumid.

 

"Kahjulikud kalandussubsiidiumid tuleb säästva arengu eesmärkide kohaselt 2020. aastaks kaotada," ütles asekantsler Olavi Petron. "Eesmärk on rahvusvaheliselt keelustada kalavarude ülepüük ning illegaalse, teatamata ja reguleerimata kalapüügi toetamine."

 

"Mitmed WTO liikmed näevad vajadust muuta ekspordipiirangutele kehtivad läbipaistvusnõuded konkreetsemaks, et importivad riigid saaksid aegsasti piirangutega arvestada," lisas asekantsler Marko Gorban.

 

Kristina Uibopuu, nõunik WTO juures, sõnas, et hetkel kehtib WTOs arenguriikidele ajutine lahendus soetada toiduvarusid piiratud tingimustel riigi määratud ehk turuhinnast kõrgema hinnaga. Kuna ajutisele mehhanismile tuleb leida püsiv lahendus, käivad Buenos Aireses läbirääkimised toiduvaruprogrammidele kehtivate nõuete paindlikumaks muutmiseks. EL koos mitme teise WTO liikmega soovib, et sellised programmid oleksid piisavalt läbipaistvad ning sihtotstarbelised (vaid toiduga kindlustamise eesmärgil).

 

Eesti delegatsiooni juhib ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo. Maaeluministeeriumi esindajatena osalevad kohtumisel põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Marko Gorban, kalanduspoliitika ja välissuhete asekantsler Olavi Petron ning nõunik põllumajandusküsimustes Eesti Vabariigi alalises esinduses ÜRO peakorteri ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide juures Genfis Kristina Uibopuu. Eesti EL Nõukogu eesistujana juhatab Buenos Aireses kõik EL riikide sisemisi kohtumisi.

 

Allikas: Maaeluministeeriumi 11.12.17 pressiteade

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.