Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Erametsaliit: metsa müügitehingute maksureform on hädavajalik (2018-01-24 13:32:50)


Foto: Maksustamise muutmine tooks kaasa metsaressursi ühtlasema ja säästlikuma kasutamise (Foto: Eesti Erametsaliit)

Eesti Erametsaliidu uuring kinnitab ettepanekut muuta metsa raieõiguse ja metsamaterjali müügi maksustamist, mis täna ei taga metsanduse järjepidevust, vaid soodustab pigem metsamaa müümist ja tulude varjamist. Liiga suur maksukoormus tulult, mida näiteks väikemetsaomanikud saavad metsa pikast kasvutsüklist lähtuvalt vaid korra elu jooksul, on kahjulik kogu riigile.

Me ei tohi unustada, et laiapõhjalise metsaomandi olemasolu Eestis on märksa avarama tähendusega kui omand ise või omanike majanduslik tulu. Sellest oleneb otseselt meie rahvuslik julgeolek, maaelu säilimine, maakultuuri edasikandumine põlvest põlve. Seetõttu peaks riik olema ka huvitatud, et säilitada mitmekesist metsaomanikkonda.

Eesti Erametsaliidu seisukoht on, et senine metsatehingute kogutulu maksustamine tulumaksuga tuleb asendada protsentuaalse arvestusliku mahaarvamise süsteemiga. Toetudes vastavale uuringule, pooldame lahendust, kus füüsilisest isikust metsaomaniku kogutulu oleks metsamaterjali müügil 60% ja raieõiguse müügil 25% ulatuses maksuvaba. Eesti Erametsaliidu juhatuse esimehe Mikk Lingi sõnul on muudatuste eesmärk muuta maksustamine õiglasemaks, mis aitaks kaasa laiapõhjalise metsaomandi säilimisele.

Selline maksetingimuste muutmine suurendaks metsaomanike huvi oma mets endale jätta ja sellega tegelda, seda majandada. Väheneks veelgi varimajanduse osakaal ja suureneks riigi maksutulu. Uuringu ühe prognoosi kohaselt võiks tuua selline protsentuaalne mahaarvamine kogumõjus ehk koos lisandväärtuse kasvuga riigieelarvesse igal aastal maksudena juurde vähemalt 15,5 miljonit eurot.

Pikemas perspektiivis tooks maksustamise muutmine seoses metsaomanike huvitatuse kasvuga kaasa ka metsaressursi ühtlasema ja säästlikuma kasutamise. Sellega on kindlamini tagatud metsa majanduslike, sotsiaalsete, kultuuriliste ja ökoloogiliste väärtuste säilimine.

Uuring "Maksumeetmete analüüs füüsiliste isikute
metsamajandamise elavdamiseks ja õiglasemaks maksustamiseks"

Allikas: Eesti Erametsaliidu 24.01.2018 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.