Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaamet õpetas 614 põllupidajat ja omavalitsusspetsialisti säästlikult vett kasutama (2018-05-24 08:16:08)


Pedja jõgi. Foto: Eike Vunk

Keskkonnaamet, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Keskkonnaministeerium ja Põllumajandusamet korraldasid 11 teabepäeva, kus jagati põllupidajatele ja kohalikele omavalitsustele teadmisi veekogude hea seisundi hoidmiseks.

Kokku osales teabepäevadel 614 inimest, kellele jagati infot veekaitse võimalustest põllumajanduses ja reovee kohtkäitluses nii pinna- kui ka põhjavee hea seisundi saavutamiseks.

"Põllumajandustootjatele suunatud teabepäevad on tegelikult juba pikaajaline traditsioon - igal aastal on meil mõned teemad detailsemalt luubi all, tutvustame mõne uue uuringu tulemusi, räägime põhjavee seirest ja veemajanduskavadest. Seda kõike selleks, et põllupidajad mõistaks, kuidas nemad saavad oma igapäevatöös aidata kaasa meie veekogude heale seisundile ja miks see on tähtis," selgitas Milvi Aun, Keskkonnaameti vee peaspetsialist. Näiteks jagati juhiseid, kuidas farmide sõnniku- ja silomajanduse korrastamine, keskkonnasäästlike väetamistehnoloogiate kasutamine ja talvine taimkate haritaval põllumaal aitavad hajukoormuse mõju veekeskkonnale vähendada.

Kohalikele omavalitsustele suunatud teabepäevadel räägiti ka kanaliseerimata alade reovee käitlusest ning puurkaevude rajamisest, aga ka veekogude seisundist. "Sisuliselt on tegemist ennetustööga, mis on parim viis väära veekasutamisega kaasnevate probleemide ennetamiseks," lausus Elina Leiner, Keskkonnaameti vee peaspetsialist.

Kuna Keskkonnaministeeriumil on valminud nii reovee kohtkäitluse ja äraveo eeskirja juhend kui ka hajaasustuse reoveekäitlussüsteemide kavandamise, ehitamise ja hooldamise juhend, räägiti teabepäevadel ka seda, miks ja kuidas reovett käidelda, et see ei mõjutaks meie veekogude seisundit. "Joogiveekaev ja reoveesüsteemid peavad teineteisest asuma võimalikult kaugel ning kaev peab olema käimlast kindlasti kõrgemal kohal. Kogumismahuti peab olema lekkekindel ning seda peab kontrollima kohalik omavalitsus," ütles Elina Leiner.

Lisaks viis Keskkonnaamet ellu mitmeid muid olulisi tegevusi seoses nõustamise, ehitamise, keskkonnalubade ja veekogude uuringutega, mis olid planeeritud veemajanduskavade meetmeprogrammi rakendamise tegevuskavas. Veekogude hea seisundi saavutamiseks ja hoidmiseks on plaanitud kuueaastaseks perioodiks kokku üle 2000 tegevuse. 2016-2017. aastal ellu viidud tegevuste ülevaade on leitav Keskkonnaameti kodulehel.


Allikas: Keskkonnaameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.