Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeeriumi 34. nädala eelinfo (2018-08-21 07:51:44)

Esmaspäev, 20. august

Esmaspäeval, 20. augustil jõuavad RMK suurel ühismatkal osalejad Metsanurme külakeskuse juurde Harjumaal, kus Metsanurme omad inimesed räägivad kohalikust külaseltsist. 1997. aastal mittetulundusühinguna registreeritud Metsanurme külaselts oli üks esimesi registreeritud külaühinguid Harjumaal ja on nüüdseks tegutsenud üle 20 aasta. Küla keskuseks on seltsi poolt taastatud ja korrastatud Rehemetsa talu kunagine rehehoone.

Esmaspäeval, 20. augustil jõuavad RMK suurel ühismatkal osalejad Aidu I lõkkeplatsile Ida-Virumaal, kus Tõnu Raadik ja Guido Kangur räägivad Aidu karjääri kadunud küladest. Aidu põlevkivikarjääri rajamine tähendas paljude inimeste jaoks oma kodude maha jätmist. Hävisid Aidu-Liiva, Aidu-Nõmme ja Aidu külad.

Kolmapäev, 22. august

Kolmapäeval, 22. augustil jõuavad RMK suurel ühismatkal osalejad Võlingi lõkkekohta Järvamaal, kus toimub kontsert-etendus. Jutuks tuleb Kääni talus sündis Juhan Leinberg, kes on tuntuks saanud suuresti tänu Eduard Vilde romaanile "Prohvet Maltsvet". "Prohvet Maltsvet" on jäänud eesti kirjanduses ainsaks proosateoseks, mis kirjeldab ja kommenteerib 19. sajandi usulist rahvaliikumist. Katkendeid Vilde romaanist loeb näitleja Uku Uusberg, muusikalise poole eest hoolitseb Indrek Kruusimaa.

Neljapäev, 23, august

Keskkonnaminister Siim Kiisler ütleb avasõnad Eesti Energia keskkonnapäeval. Täpsem info siit.

Kell 12-14 toimub Eesti Loodusmuuseumis selle suve viimane Suvemuuseum . Sel korral kehastume maadeavastajateks ja hakkame otsima muuseumisügavustesse peidetud aaret - aardeni juhatavad mitmesugused põnevad loodusteemalised küsimused, millele tuleb muuseumi peal seigeldes üheskoos vastused leida.

Neljapäeval, 23. augustil jõuavad RMK suurel ühismatkal osalejad Neeruti Eesjärve telkimisalale Lääne-Virumaal, kus tuleb jutuks legend Porkuni preilist. Lugu seisusekohatu armusuhte eest oma vendade poolt jääauku uputatud mõisapreilist Barbara von Tiesenhausenist on üks jõuliselt oma elu elanud legende. Ajaloolise tõepõhjaga lugu on oma traagilisuses olnud nii mõjuv, et on jäädvustunud nii kogukondlikku mällu kui ka rahvapärimusse. Sel kaunil hilissuve õhtul ärkab matkateel lõkketule ääres Porkuni preili taas ellu Anne Veesaare ja Andre Maakeri interpretatsioonis.

Neljapäeval, 23. augustil jõuavad RMK suurel ühismatkal osalejad Simisalu loodusmaja juurde Järvamaal. Kontsert-etendusel äägitakse ühest kangest Kõrvemaa mehest - Hundipalu Tiidust. Aruka Hundipalu Tiidu prototüübiks oli Anton Hansen Tammsaare ristiisa Hans Grossthal. Viljandimaalt pärit vennad Hans ja Jüri Grossthal ostsid 1871. aastal Kõrvemaa soosaarel asuva suure, 320-hektarise talu, millest praeguseks on saanud Simisalu loodusmaja. Hundipalu Tiiduks kehastub sel õhtul näitleja Markus Luik, muusikalise meeleolu loob Indrek Kruusimaa.

Neljapäeval, 23. augustil jõuavad RMK suurel ühismatkal osalejad Paukjärve telkimisalale Harjumaal, kus räägitakse Põhja-Kõrvemaa kummaliste maastike saladusi. Põhja-Kõrvemaa on Eesti matkajate seas tuntud oma kummalise nõmmemaastiku poolest, mis elavama kujutlusvõimega rändajatele ka tundrat on meenutanud. Kuidas tekkis see Eesti mõistes eriline paik ja mis asus seal enne nõukogude aega? Kõrvemaa maastike saladustest enne ja pärast nõukogude okupatsiooni räägib näitleja Robert Annus.


Reede, 24. august

Reedel, 24. augustil jõuavad RMK suurel ühismatkal osalejad Voosele Harjumaal. Viimasel lõkkeõhtul enne suure ühismatka kulminatsiooni on Voosel teemaks "Ukuaru". "Oma Ukuaru - see tähendab oma kohta elus, oma mõtte ja kätetöö vaevaga loodud kohta. See tähendab tööd ja vaeva, pettumusi ja leidmisi, oma osa tunnetamist ja endast kaasinimestele andmist sessinatses maailmas." Oma interpretatsioone Arvo Pärdi Ukuaru valsist esitavad UMA (Aleksei Saks - trompet, Robert Jürjendal - kitarr), Tõnu Raadik ning Indrek Kruusimaa. Samuti näidatakse katkendeid Leida Laiuse armastatud filmist "Ukuaru".

Augustis ja septembris korraldab Loodusmuuseum õhtuseid nahkhiireretki, kus tutvutakse lähemalt linnakeskkonna kui nahkhiirte elupaigaga ning vaadatakse, milline on nahkhiirtele elamiseks hea koht. Lisaks mõtiskleme ka selle üle, mida me meile tegelikult päris lähedal elavatest nahkhiirtest teame ning millised loomad on nahkhiired tegelikult. 24. ja 25. augustil toimuvad vene keelsed nahkhiireretked Kadrioru pargis (kogunemine Peeter I majamuuseumi juures (Mäekalda 2)), algusega kell 21.15. Retkedel osalemiseks tuleb soetada pilet eelmüügist - kohtade arv on piiratud ja kohapeal piletimüüki ei toimu!

Laupäev, 25. august

Laupäeval, 25. augustil kutsub Nõva külastuskeskus laternamatkale Liivase ranna - Peraküla õpperajale. Lisainfo ja registreerimine info.nova@rmk.ee, 507 7369.

Laupäeval, 25. augustil toimub Aegviidus, RMK Nikerjärve lõkkekohas RMK suur matkapidu. Matka- ja metsasõbrad on oodatud koos peredega tähistama Eesti 100. juubelit koos matkateelt saabunud matkajatega. Matkatee otspunktidest alustanud matkagrupid on rajal olnud alates 6. augustist. Kell 14-22 toimuvad suurel matkapeol erinevad õpitoad, minimatkad, avatud on näitused. Alates kella 18-st algab kontsertetendus, kus teevad kaasa tuntud muusikud, jutustajad ja näitlejad. Osalemine tasuta.
Registreerimine http://loodusegakoos.ee/sundmuste-kalender/sundmus#1408



Allikas: Keskkonnaministeeriumi eelinfo


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.