Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Hakkame sättima muinastulede ööle! (2018-08-24 07:58:43)


25. augustil, tuleb muinastulede öö varasemast pidulikum.
Süüdatakse taas lõkked, et üheskoos möödunud suvele tagasi vaadata.

Muusiku ja tulelaulu ühe autori Marek Sadami sõnul peab üks väike rahvas koos käima. "Oluline, et ollakse koos. Mõtestatakse ennast mere ääres ja merd enda ees. Saadetakse parimad soovid neile, kes kõrval külas või üle vee. Süüdatud laternad koduaias või lõkked rannas on majakaks neile, kes teel. Muinastuledes on ootamise märgid," lausus Sadam.

Ta lisas, et Muinastulede ööl kõneldud lõkkejutud hoiavad südame soojas ja selle tundega saab julgelt läbi talve marssida.

Muinastulede ööl rahva mere äärde kutsuja Mairold Vaik leiab, et Muinastulede ööst on ajapikku saanud ilus traditsioon, kus pered ja lähedased tulevad kokku, et süüdata lõke ja mõelda häid mõtteid. "Olen siiralt rõõmus, et meie rahvas tähistab seda ööd kire ja entusiasmiga. Kuna oleme laulurahvas, siis seekord saavad kõik inimesed päikeseloojangul lõket süüdates ka spetsiaalselt selleks puhuks kirjutatud tulelaulu kaasa laulda. See laul täiendab ehk ühtekuuluvust ja pidulikkust meie sees," räägib Vaik.

Tulelaul kõlab 25. augustil ka kell 20.45 Raadio Elmari, Raadio Kuku ja Raadio Kadi eetris - nii on terves Eestis võimalik ühiselt kaasa laulda. Laulusõnad on kättesaadavad aadressil muinastuled.ee, sel veebiaadressil saab ka oma lõkketeate ühisele kaardile kanda.

Avalikke lõkkeüritusi koos muusikutega on selle aasta lõkkesündmusel rohkem, kui kunagi varem. Üle saja lõkkeürituse korraldaja on teatanud, et neil on kohale kutsutud lõõtsa- või torupillimängija, laulja, bänd või koguni orkester. Ning tänavu on hea ilma korral võimalik taevas näha ka täiskuud ja võibolla ka virmalisi ja langevaid tähti. "Loodus on meiega, oleme loodusele head külalised," soovitab Vaik.

Muinastulede öö lõkke nautimiseks:

· Saaremaal Mändjala rannas esitab Marek Sadam tulelaulu, mida laulab kell 20.45 kaasa kogu Eesti.

· Kakumäe sadamas on peale kella üheksat esmaesitlus Ülo Kriguli ja Hasso Krulli muusikalisel teosel Tulikeel.

· Vergi sadama rannas püütakse kohalike toel süüdata sada lõket.

· Õhtuks jõuavad lõkke juurde kokku sajad matkajad Aegviidul, Vilsandil ja Pakri poolsaarelt. Saaremaa põhjarannikul avatakse uus mereäärne matkarada "Saaremaa süda".

· Lõkketeateid tuleb ka Lätist, Leedust ja üle Läänemere, näiteks Stockholmi eestlased kogunevad Djurgårdeni saarel Vabaduse värava juures, kuhu on oodatud osalema 50 kaasmaalast.

· Eesti Muinastalude juurde kogunevad inimesed meenutamaks, et meil on vanu taluhooneid, mis vajavad väärtustamist. Koguva rannalekogunevad neljateistkümne muinastalu hoidja.

· Kutsutakselaevadega merele, seigeldakse laidudele, süüdatakse lõkkeskulptuure, kaasatakse kohvikutepäevale, surfama, jalgrattaga sõitma, peole, pulma või festivalidele. Tegevusi leidub ka sisemaa lõkete juures.

Muistsel ajal süüdati lõkked ohuteadete edastamiseks kaugete vahemaade taha või tee näitamiseks merelolijatele, mereäärseid lõkkeid süüdati eelkõige praktilisest vajadusest. Kaasaegsete rannalõkete ühise süütamise traditsioon sai alguse rohkem kui 25 aastat tagasi ja lõkkeüritust hakati kutsuma Muinastulede ööks.

Hoiame merd, mis meid ühendab! Hoiame Eestit!

Rohkem infot Muinastulede öö kohta: muinastuled.ee ja facebook.com/muinastuled.

Sel nädalal tähistatakse Eesti Vabariigi taasiseseisvumise aastapäeva EV100 suvise peonädalaga, mis algas 17. augustil esimese Eesti üldluulepeoga Rakveres ja lõpeb 25. augustil muinastulede ööga üle Eesti. Enam kui 200 suvise peonädala sündmuse ja nende järelkaja kohta leiab infot veebilehel www.ev100.ee.

Завтра по всей Эстонии зажгут сотни костров и споют Песнь огня

Завтра, в Ночь древних огней, по всей Эстонии вновь зажгут сотни костров и проведут множество концертов, чтобы отдать дань древней традиции и заодно завершить празднование Большой праздничной недели ЭР100.

«Мы призываем всех жителей Эстонии завтра на закате выйти на берег, зажечь костер и присоединиться к исполнению Песни огня», – сказал главный организатор Ночи древних огней Майрольд Вайк. «Я искренне рад, что люди уже десятый год подряд отмечают Ночь древних огней с таким размахом и энтузиазмом. В этом году, помимо костров, по всей стране устроят более ста концертов. Кроме того, каждый житель страны сможет спеть специально написанную к этому мероприятию Песнь огня», - рассказал Майрольд Вайк.

Песнь огня («Tulelaul») – это подарок Эстонии от известного музыканта Марека Садама, который является постоянным участником Ночи древних огней. 25-го августа в 20.45 песня будет одновременно звучать в эфире Raadio Elmar, Raadio Kuku и Raadio Kadi, так что ее можно будет слушать и подпевать по всей Эстонии. Кроме того, слова песни и видеоклип можно найти на сайте muinastuled.ee.

Примеры мероприятий, которые можно посетить в рамках Ночи древних огней:

· Концерт Марека Садама на пляже Мяндъяла на Сааремаа, который в 20.45 исполнит Песнь огня для всей Эстонии.

· Просмотр фильма «Дружина» в рамках LasnaKino и огненное шоу от театра Kelfirius в парке Паэ.

· Концерт Эстонского симфонического оркестра ERSO и премьера музыкального произведения Tulikeel в порту Haven Kakumäe.

· Огненная инсталляция и концерт на пляже Ангелов рядом с памятником Русалка.

. Костры и застолье длиной в 175 км в Причудье

Получить более подробную информацию о мероприятиях по всей Эстонии или отметить свой костер на интерактивной карте можно на сайте http://www.ancientlights.eu/ru



Организаторы убедительно просят не запускать в этот вечер горящие бумажные фонарики, поскольку они загрязняют природу и являются пожароопасными.



Allikas: MTÜ Tuleranda teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.