Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Seirefoorumil sõnastati vajadus komplekssemate loodusseire andmete järele (2018-11-15 10:01:55)

"Meil on terabaitide jagu kogutud erinevaid looduse seireandmeid, pea igal keskkonna valdkonnas tegutseval ametkonnal on olemas oma portaalid ja infokogumid. Olulisim on aga, mida me nende andmetega oskame edasi teha ja kuidas me neid kasutame," sõnastas Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala täna toimunud seirefoorumil põhipostulaadi.

Seirefoormi "Elusloodus ja inimene - kes keda?" eesmärgiks oli arutada ametkondade esindajate osavõtul, mil moel ja kuidas luua ühtne inforuum selleks, et langetada targemaid ja mõistlikumaid keskkonnaalaseid otsuseid.

"Et suudaksime võimalikult kiiresti keskkonnamuutustele reageerida, vajame tihedamat koostööd ja infovahetust, mille põhjal saaksime õigeid otsuseid langetada," selgitas Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna juhataja Uudo Timm. "Probleem on aga selles, kuidas sellest infomassiivist neid õigeid andmeid välja noppida?"

Probleemiks on see, et erinevad andmebaasid ei suuda täna veel piisavalt omavahel suhelda ega infot vahetada ning otsuseid langetatakse selle infokillu alusel, mis on lihtsamini kättesaadav.

Regulaarset riikliku eluslooduse seiret on Eesti Vabariigis teostatud tänaseks juba 25 aastat ning praegu teostab seda Keskkonnaagentuur. Seirefoorum kutsuti kokku selleks, et erinevad ametkonnad saaksid omavahel kokku leppida, kuidas tagada operatiivsem ja arusaadavam andmevahetus ja nende analüüs. Rõhutati, et eluslooduse seire kontekstis ei tohiks erinevaid ametkondi võtta mitte üksteise konkurentidena, vaid üksteist toetavate kolleegidena.

Kontrollimaks, kas meie erinevatel aegadel tehtud otsused on olnud õiged, vajame looduselt tagasisidet. "Keskkond on antud meile laenuks meie varasematelt põlvkondadelt. Ja meie tänased otsused mõjutavad otseselt meie tulevasi põlvkondi. Kui soovime olla ka tulevikus rikkaliku loodusega rahvas, peame suutma osata loodust paremini lugeda," võttis teema kokku Uudo Timm.

Foorumil rõhutati, et sama olulisel kohal kui on kaasaegsete tehniliste lahenduste kasutamine (loomade liikumist fikseerivad metsakaamerad, droonid jt abivahendid), ei ole kusagile kadunud ka vajadus inimeste poolt tehtava vabatahtliku seiretöö järele.

"See, mille poole oma igapäevatöös püüdleme, on ühtne ökosüsteemi teenus, mis kätkeb nii seire poolt, andmete analüüsi kui nende põhjal tehtavaid järeldusi ja kokkuvõtteid, mis saavad omakorda aluseks poliitika kujundajatele ja otsustajatele." Resümeeris Keskkonnaaagentuuri direktor Taimar Ala.



Allikas: Keskkonnaagentuuri teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.