Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kuidas lund koristades oma kehale mitte liiga teha? (2019-01-31 08:36:49)

Viimaste nädalate rohke lumesajuga kaasneb vajadus igapäevaselt lumelabidas välja otsida. Pidev lume lükkamine võib aga vale tehnika korral lihaspingeid ja -valu tekitada.

Fiskarsi esindaja Virge Teets jagab nippe, kuidas füüsiliselt koormav lumekoristus kehale ohutuks tegevuseks muuta.

Tee keha soojaks

Lumelükkamine on kehale tõhusa treeningu eest ja seetõttu tuleks enne tööle asumist keha ka soojaks teha. Selleks sobivad kerged painutused, õla- ja puusaringid. Samuti tuleks lihaseid pärast töö lõpetamist korralikult venitada.

Vajadusel tee ka lumelükkamise vahepeal puhkepause ning venitusharjutusi. Kui tunned kehas valu või pingeid, kontrolli oma tehnikat ning väldi liigutusi, mis ebamugavust tekitavad.

Kuna tegemist on füüsiliselt raske treeninguga peaksid mitte treenivad inimesed ja ka need kellel südamega probleeme, lumelükkamist pigem rahulikult võtma ning püüdma mitte liigselt pingutada.

Vali õige labidas

Enamasti oleneb lumelabida efektiivsus sellest, millist lund on vaja eemaldada. Kerge aga suure koguse lume puhul on parimaks abiliseks lumesahad, ehk laiad lumelabidad, mis võimaldavad eemaldada lund ühe korraga suuremalt alalt.

Sula saabudes muutub aga lumi raskemaks ning lükkamise asemel peab lund hakkama labidaga tõstma. Viimane on aga kehale äärmiselt koormav, mistõttu tuleks valida võimalikult kergest materjalist lumelabidas - nii ei ole lume lükkamisel vajadust liialt jõudu rakendada. Oluline on ka, et labidas oleks õige pikkusega. Liiga lühike labidas paneb töötegija küürutama ning see võib tuua seljavalu. Liiga pikk labidas on aga kohmakas ja selle liigutamine nõuab rohkem jõudu. Kindlasti tasub investeerida ergonoomilise käepidemega tööriista, mis ei luba kätel kiiresti väsida ega tekita ka lihaspingeid.

Korista tihti

Tugeva lumesaju korral ära oota kuni see täielikult lõpeb, vaid ole pigem varajane. Kui alustad lumelükkamist juba siis, kui sadanud on vaid kerge lumekiht, on seda oluliselt lihtsam teha. Liialt kaua oodates riskid inimeste poolt kinni tambitud lumekihiga, lume sulamise ja jäätumisega. Tekkinud jääkihti või rasket sulalund on juba palju tülikam eemaldada.

Tõsta teadlikult, võimalusel eelista lükkamist

Lume lükkamine on kehale vähem koormav kui lumevaiba tõstmine. Kui pead lund siiski ka tõstma, võta labidale korraga väike kogus. Pea meeles, et mida raskem on labidatäis, seda lähemalt tuleks haarata labida varrest. Rasket labidat hoides väldi ainult ülakehast pööramist, vaid pööra kogu kehaga. Püüa vältida ka korduvaid ühele poole suunatud kerepöördeid, et ennetada hilisemat seljavalu. Tõsta on turvalisem mitte selja, vaid jalgade abil - selleks hoia selg sirge ning kõverda põlvi. Kumera seljaga rasket lumelükkamistööd sooritades riskid seljavaluga.


Allikas: Reklaamartikkel


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.