Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Looduse Omnibussi retk Peterburi ja retk Leetu (2019-02-07 08:04:49)

1. Retk Andres Adamsoniga Peterburi, Ermitaazi ja Mihhailovski teatrisse Verdi "Traviatat" vaatama

Looduse Omnibuss Tallinn
29.-31. märtsil 2019

Kui Vene võimu alla langemine eestlastele kolmesaja aasta eest üldse midagi head kaasa tõi, siis oli selleks impeeriumi uue pealinna, maailmalinna Peterburi lähedus. See käivitas majandusliku ja kultuuriarengu, tänu millele oleme täna need, kes oleme. Peterburi oli veel pisut enam kui sajandi eest Tallinna järel ja Tartu ees suuruselt teine eesti linn maailmas, kõrgema hariduse ja karjäärivõimaluste seisukohast aga lausa esimene. Kas näiteks teate, et kõigile tuntud metallskulptuurid kunagisel Singeri ärihoonel (hilisem Dom Knigi) ja Jelissejevi kaubamajal Nevski prospektil on loonud Amandus Adamson?

Esimesel päeval, 29. märtsil alustame oma reisi Tallinnast Rahvusraamatukogu eest kell 6.15. Bussis alustame üsna pea meie reisisihiga seonduvate lugudega. Pärast piiriületust jätkame teed otse Peterburi suunas. Lõunatame Peterhofis, õhtupoolikul jõuame südalinna, kus teeme pärast pikka sõitu jalutuskäigu olulisemate vaatamisväärsuste juurde Nevski prospektil ja selle vahetus naabruses. Muuhulgas vaatame Kaasani katedraali, Palee- ja Senati väljakut, Vaskratsanikku, linna peakirikut Isaaki katedraali, Aleksander III kummalist monumenti, mitmeid paleesid, sildu jm, millest nii mõnelgi on seoseid Eesti või eestlastega.

Teisel päeval viib buss meid alustuseks Vassili saarele, kus elasid, õppisid ja töötasid paljud eesti kunstnikud, muusikud, teadlased, lihtsalt impeeriumi pealinna õnne või elatist otsima tulnud.

Vaatame Ülikooli kaldapealsel ja Strelkal linna panoraami, seejärel külastame Peeter-Pauli kindlust selle katedraaliga, milles on Romanovite hauad. Pärast Aurorast möödumist toimetab buss meid Aleksander II tapmiskohale püstitatud Kristuse Ülestõusmise või laiemalt Verekirikuna (Spas na Krovi) tuntud muuseum-pühakotta.

Seejärel veedame mõned tunnid Ermitaazis ning õhtul läheme maailmakuulsasse Mihhailovski teatrisse Verdi ooperit "Traviata" vaatama.

Kolmandal päeval teeme enne ärasõitu veel "vigade paranduse" ehk vaatame seda, mida esimesel-teisel päeval ei jõudnud. Seejärel külastame laevastikubaasi Kroonlinna selle "nulli", Merekiriku ja Lydia Koidula kodumajaga. Tagasi mandril, käime ära ka Oranienbaumis, vürst Menšikovi suvepalees.

Edasi algab kojusõit, kindlasti vahepeatustega. Tallinna loodame tagasi jõuda kella 22 paiku.

Retke juhib ja maailmalinna Peterburi ning selle seoseid eestlastega tutvustab ajaloolane Andres Adamson.

Sõidu hind 225 eurot. Lisandub Venemaa viisa ja reisikindlustus. Hind sisaldab ooperipiletit, muuseumipileteid (sh Ermitaaz), ööbimist koos hommikusöökidega hotellis Fontanka, reedel lõunat ja õhtusööki ning tagasiteel (pühapäeval) õhtusööki Eestis.

Buss väljub Rahvusraamatukogu eest reedel kell 6.15, tagasi Tallinnas pühapäeval kell 22.

Registreerimine retked@looduseomnibuss.ee. Info telefonil 5647 6297 (Jaan Riis). Vajalik täpne nimeline registreerimine koos kontakttelefoni numbriga. Kui viisat ei ole, on vajalik pass, mis kehtib peale retke toimumist veel vähemalt 6 kuud. Viisade vormistamiseks võtame ühendust. Saadame registreerunutele kinnituse ja arve.

_______________________________________________

2. Kolmepäevane retk ajaloolase Ott Sandrakuga Leetu Püha Kasimiri laadale ja vastlapidustustele Trakais

Looduse Omnibuss Tallinn
Reedest pühapäevani, 01.03.2019 - 03.03.2019

Meid ootavad Baltimaade vanim ja suurim käsitöölaat, värvikad vastlapidustused, maalilised pealinnad, kenad ajaloolised väikelinnad, uhked lossid ja omapärased looduskaitsealad.

Kolmepäevase huvireisi jooksul teeme tutvust (või uuendame oma vana tutvust) viie Leedu linna (Birzai, Kaunas, Trakai, Vilnius, Kedainiai) ja nelja looduskaitsealaga (Birzai, Pavilniai ja Kaunase veehoidla regionaalpargid ning Trakai Ajalooline Rahvuspark).

Nimetatud viis linna uhkeldavad mitmel eri põhjusel pealinna tiitliga, olles need kõik kahtlemata auga välja teeninud nii oma koloriitse ajaloo kui tänaste tegemistega. Kõik viis vanalinna hiilgavad rikkaliku arhitektuuripärandi ja mitmete värskete restaureerimissaavutustega, mida saame ka oma silmadega imetleda.

Neli olemuselt ja üldilmelt väga erinevat looduskaitseala pakuvad sama vägevaid vaatepilte põnevatest karstinähtustest ja saarterikastest järvedest mägiste pervedega võimsate ürgorgudeni.

Pealekauba toimuvad just sellel nädalavahetusel mitte ainult rahvapärased vastlakarnevalid (mh Trakais), vaid ka Leedu suurim ja kõige sügavama traditsiooniga käsitöölaat. Vilniuse Püha Kasimiri laadale (leedu keeles "Kaziuko muge") oma tervet kesklinna, eeskätt muidugi vanalinna hõlmava mahu ja üle nelja sajandi pikkuse ajalooga pole ei Eestil ega isegi Lätil midagi võrreldavat kõrvale panna. Etnograafiliselt ehedat käsitööd, andekat kaasaegset tarbekunsti, kõiksugu maitsvat ning huvitavat söögi- ja joogikraami pakuvad vägagi mõistike hindadega sajad meistrid mitte ainult kogu Leedust, vaid ka naabermaadest. Rahvariietes rahvamuusikute,-lauljate ja tantsijate sagedased etteasted tõstavad niigi üleüldist ülevat peomeeleolu. Publik on muidugi arvukas, aga viisakas, tunne on turvaline, ei mingit rüselust.

Reedel on meil plaanis Birzai, laupäeval Trakai ja põhiliselt Vilnius, pühapäeval Kedainiai. Kaunast uurime osade kaupa kõigil kolmel päeval, kuna seal me ka mõlemal õhtul ja ööl puhkame. Meie kolmetärniline kaheste tubade ja hommikusöökidega öömaja Hotel Ibis Kaunas Centre (Vytauto prospektas 28) asub kesklinnas, nagu nimestki taibata, ümberringi laias valikus vaatamisväärsusi, kaubandust ja söögikohti. Meie jaoks teretulnud vaheldust ja koguni parimas mõttes eksootikat pakkuva multikultuursete juurtega Leedu köögi, kulinaaria ja gastronoomiaga tutvumiseks on meil aega ja võimalusi kõigil kolmel päeval. Hinnatase on mõistlik, pigem odavam kui Lätis, rääkimata Eestist.

Retke juhib koostöös Konnalonni Kunstikojaga ajaloolane Ott Sandrak, vana lituanofiil, kes lisaks reisikava koostamisele ning kõiksugu huviväärsuste näitamisele ja lahtiseletamisele pajatab nende reisipäevade jooksul nii mõndagi Leedu maast ja rahvast, kultuurist ja loodusest, ajaloost ja tänapäevast rõhuga Eesti-Leedu seostel, paralleelidel, sarnasustel ja erisustel.

Pass või ID kaart kindlasti kaasa!

Sõidu hind koos majutuse, hommikusöökide, reedese ühise õhtuseöögi ja ekskursioonidega täiskasvanutele 135 eurot, õpilastele 100 eurot.

Buss väljub Rahvusraamatukogu eest reedel kell 8, tagasi Tallinnas pühapäeval kell 22.

Registreerimine retked@looduseomnibuss.ee. Info telefonil 5647 6297 (Jaan Riis). Vajalik täpne nimeline registreerimine. Palume lisada oma kontakttelefon. Saadame kinnituse ja arve.

Looduse Omnibussi ettevõtmisi toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

P.S. On veel kaks vaba kohta Andres Adamsoniga Lätisse 9.-10. veebruaril 2019. Vaata lähemalt " Romantiline talveretk Andres Adamsoniga Lätti".

Allikas: Looduse Omnibussi teated


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.