Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Peletid pringleid ei päästa, kuid halvaksid Eesti rannakalanduse ja riigikaitse (2021-05-12 08:51:48)


Kohtumine keskkonnavolinikuga

Euroopa Komisjon on algatanud erakorraliste meetmete eelnõu, mis kehtestaks väljasuremisohus pringli kaitseks kohustuse panna kogu Läänemere kalapüügis kasutavatele nakkevõrkudele spetsiaalsed pringlipeletid ehk pingerid. Eesti meelest on see meede ebaproportsionaalne, sest Eesti vetes pringlid üldjuhul ei elutse ja see oleks väga koormav nõue meie rannakaluritele.

Keskkonnaminister Tõnis Mölder kohtus 11. mail 2021 Euroopa Komisjoni keskkonnavoliniku Virginijus Sinkevičiusega ja selgitas Eesti seisukohti. "Mõistlik oleks üsna kulukate seadmete kohustus kehtestada pringli peamistes elupaikades, mitte kõikjal. Eesti vetes on Läänemere ainus vaalaline harv juhukülaline," rääkis Tõnis Mölder kohtumisel, viidates asjaolule, et viimased kinnitatud andmed pringli esinemisest meie vetes pärinevad 1980-ndadest aastatest. Pringlipeletite kohustuse tõttu on mures ka Eesti kaitseministeerium, sest peletite massiline kasutamine häiriks Eesti merekaitse- ja miinitõrjesüsteeme.

Haruldased pringlid võivad hukkuda kalavõrkudes. Seepärast on rahvusvahelised teadlased teinud ettepaneku kehtestada nende peamistes elupaikades võrgupüügikeelu alad ja lisaks kohustuse pea kogu Läänemeres kasutavad kalavõrgud varustada elektrooniliste peletitega.

Kohtumisel selgitas minister Mölder, et võtmesõnaks on siin tasakaalu otsimine pringli kaitsemeetmete ja kalapüügile pandava koormuse vahel. "Nii nagu pringlid ei ela ühtlaselt kogu Läänemeres, ei peaks ka meetmed olema kõikjal ühetaolised, " hindas ta olukorda.

Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Herki Tuus kinnitas, et kohtumisest oli kasu, sest volinik põhimõtteliselt nõustus tasakaalu otsimise vajalikkusega. "Volinik mõistis meie argumente näiteks Soome lahe ja Liivi lahe osas, kus pringleid tõenäoliselt ei esine, samas tundub, et muude merealade puhul on vaja veel palju selgitustööd teha," leidis Tuus.

Kohtumise kokkuvõtteks tõdeti, et suur töö sobiva regulatsiooni nimel on tehtud, aga palju on veel ees. Oluline on, et probleemile otsitakse sobivat lahendust koos kõigi Läänemere riikidega.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.