Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Retk Ain Mäesaluga Kulina ja Muuga mõisa ning Avinurmet avastama (2024-05-02 10:09:50)



Pühapäeval, 05.mail. 2024


Sõidame koos ajaloolase Ain Mäesaluga renoveeritud Kulina ja Muuga mõisat ning tünnimeistrite pealinna Avinurmet avastama. Kulina mõisat (saksa k Kullina) on esmamainitud 1546. aastal. Enne võõrandamist 1919. aastal kuulus ta Arthur von Kirchtenile. Ühekorruseline historitsistlik puidust peahoone on ehitatud 1900. aastal ümber varasemast, tõenäoliselt 19. sajandist pärinevast hoonest. 1999. aastani tegutses mõisas Kulina algkool. Aastast 2014 on mõis erakätes ja kenasti korda tehtud. Oma mõisat tutvustab meile Anti Poolamets.

Edasi sõidame Muuga mõisa.
Muuga mõis asub Lääne-Virumaal, umbes 30 km kaugusel Rakverest, suunaga Peipsi järve poole. Muuga mõisaga on seotud kaks kultuurilooliselt olulist isikut, kunstnik Carl Timoleon von Neff (1804-1876) ja kirjanik Eduard Vilde. Muuga küla on esmamainitud 1526. aastal. Keskajal kuulus mõis Pirita püha Birgitta kloostrile ning seal elanud munkade järgi on mõis saanud oma saksakeelse nime - Münckenhof - munkade mõis. Enne Neff´ide aega oli mõis Rootsi kuningriigi omanduses aga ka mitmete aadlisuguvõsade valduses. Kuulus Zoege von Manteuffelile, Klugenitele, Bergidele, Uexküll-Güldenblandidel, Vietinghoffidele. 1860. aastal ostis mõisa Carl Timoleon von Neffi abikaasa Dorothea Louise Auguste von Neff (sünd. Kaulbars), kellele kuulus ka Piira mõis. Alates 2019 aastast on mõis eraomanduses ja kuulub ettevõtja Tarmo Noodlale. Renoveeritud kunstimõisa tutvustab meile mõisaproua Mirje Noodla.

Edasi sõidame tünnimeistrite pealinna Avinurme, kus külastame Avinurme Puiduaita.Seal ootab meid lõunaspp. Lisaks saab osta kohvi ja kooki ja Avinurme puidumeistrite käsitööd.

Retke juhib ja Virumaa vanemat ja uuemat ajlugu tutvustab ajaloolane Ain Mäesalu.

NB! PALUME VAHETUSJALANÕUD KAASA VÕTTA, MÕISATE SISERUUMIDES LIIKUMISEKS.

Buss väljub Rahvusraamatukogu ( Tõnismägi 2 ) eest kell 9.30
Tagasi Tallinnas kell 18.30

Sõidu hind koos lõunasupi ja mõisate ekskursioonidega 45 eurot.

Palume registreerida e-posti teel retked@looduseomnibuss.ee.

Vajalik täpne nimeline registreerimine. Info telefonil 5647 6297.

Saadame kinnituse.

 

Allikas: Looduse Omnibussi 02.05.2024 teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.