Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Miljonid kroonid saarlastele puhta vee saamiseks (2008-02-07 00:27:27)


Tänavu laieneb üleriigiliseks eelmisel aastal Võrumaal pilootprojektina alustatud programm, millega riik toetab igas maakonnas kuni kahe miljoni krooniga hajaasustusega piirkondades kaevude puurimist, kaevamist või trasside ehitust.

 

Siseministeeriumi regionaalpoliitika osakonna büroo juhataja Ene Padrik ütles Meie Maale, et keskustest kaugetes ja eraldatud paikades elavatele inimestele puhta vee saamiseks peavad lisaks riigi abile ja elanike omaosalusele kolmandiku maksumuse osas õla alla panema kohalikud omavalitsused.

Näiteks 30 000 krooni maksva projekti puhul maksab inimene ise 10 000, vald 10 000 ja riik 10 000 krooni.

Igale maakonnale, v.a Võrumaa, kus programmi ettevalmistustööd toimusid juba eelmisel aastal, on sel aastal ette nähtud ligi kaks miljonit krooni. Parimal juhul õnnestuks seega Saaremaal juba tänavu kaeve kaevata, puurida või trasse rajada umbes kuue miljoni krooni eest.

Juhul kui mõnes maakonnas pole omavalitsused tänavu suutelised vajalikku summat panustama või puudub vajadus teha seda siseministeeriumi poolt kavandatud mahus, saab selle võrra suurendada mõne muu maakonna rahamahtu.

Padriku sõnutsi ei juhtu midagi hullu ka siis, kui kohalikud omavalitsused tänavu oma eelarvetest omaosaluse tasumiseks raha ei leia ja maakonnale lubatud raha viimaseni ära ei saa kasutada. “Tegu on pikema programmiga ja ehk järgmisel aastal õnnestub paremini,” sõnas ta.

Kui suutlikud on kohalikud omavalitsused tänavu programmis osalema, kui palju on nende territooriumil ühisveevärgita, kehva kvaliteedi või suvel kuivava kaevuga majapidamisi, selle kohta palutakse neilt omavalitsusliitude kaudu vastuseid 10. märtsiks. Siseministeerium tahab andmed koondada märtsiks lõpuks.

Ene Padriku sõnul saab toetust taotleda olemasoleva majapidamise tarbeks, mitte näiteks tühjale krundile kaevu puurimiseks. “Mitte nii, et ostsin maa või sain vanaisalt päranduseks maatüki ja nüüd ehitan sinna riigi toel kaevu. Hiljem vaatan, kas saan ka maja peale ehitada,” lausus Padrik. “Programm on ikka selleks, et luua normaalne elukeskond neile, kes maal veel on ja hoida neid linna kolimast.”

Ene Padrik rääkis, et erandina saab juba tänavu veeprogrammi elluviimiseks kuni viis miljonit krooni riigi toetust Võrumaa, kus pilootprojekt igati edukalt käivitus. “Programm väärib seetõttu laienemist, võib-olla küll väikeste muudatustega,” lausus Ene Padrik. “Tuleval nädalal peame Võru maavalitsusega nõu, et selgitada, kus neil tõrkeid tekkis.”

Kõiki Võrumaa valdu puudutavas hajaasustuse veeprogrammis on toetuse ülemmäär ühe elamu puhul 50 000 krooni, kahe elamu puhul 70 000 krooni ja rohkem kui kahe elamu puhul 100 000 krooni.

 

Allikas: Meie Maa 7.02.08, Andres Sepp.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.