Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Taimekaitsevahendite jäägid Soome pinnavees (2005-01-19 21:28:37)

Soome Keskkonnakeskus (Suomen Ympäristökeskus, SYKE) on leidnud maa pinnaveest väikeses koguses taimekaitsevahendeid. Möödunud suvel ja sügisel kuuest piirkonnast võetud veeproovidest leiti 24 aine jääke, neist suurim osa kuulus herbitsiididele. Enim leidus MCPA-d, mis on Soomes läbimüügilt 2. kohal olev tõrjevahend.
Veeanalüüse võeti kokku 70, neist kolmandikul ei leitud ainsatki jääkainet.

MCPA-d tuvastati 67% analüüsidest. Kohe pärast pritsimist võetud proovidest ületas kolmel MCPA sisaldus vee-elustikule kahjuliku normi piiri. Sisaldus langes üsna kiiresti ning keskmised näitajad jäid lõppkokkuvõttes piirnormist allapoole.

Lisaks MCPA-le olid proovides muudki umbrohutõrjevahendite toimeaineid: dikloroprop ja mekoprop.

Etofumesaati (Betanali toimeaine) täheldati tublisti suhkrupeedi kasvuala pinnavees ning linurooni kartuli ja porgandi viljeluspaigas.
Maasikakasvatuse piirkondade pinnaveest leiti hahkhallituse tõrjevahendite jääke.

Mõnedes proovides oli vähesel määral Soomes juba varerm keelatud või tugevasti piiratud kasutusega ühendeid nagu heksatsinooni, simasiini ning atrasiini.

Soomes väga laialt kasutatavate umbrohumürkide toimeaine glüfosaadi sisaldust pinnavees kahjuks ei uuritud. Glüfosaat on maailmas enim kasutatava herbitsiidi Roundupi toimeaineks. Uurimata jätmise põhjuseks on see, et glüfosaadi tuvastamine vajab erimeetodeid ning need analüüsid on väga kallid.
Rootsis on glüfosaati siiski pinnaveest uuritud ning leitud umbes 80 protsendil analüüsidest.

Soome Keskkonnakeskus kavatseb veeanalüüside võtmist eeloleval suvel jätkata, siis juba põhjalikumalt. Viimati uuriti Soomes pinnavete tõrjevahendite sisaldust 1990. aastate alguses. Praegused tulemused olid enam-vähem samad kui tookord. Üksnes taimekaitsevahendite kasutamine on muutunud. Möödunud kümnendi keskpaigani see langes, siis hakkas taas suurenema.


Nii nagu meil, on ka Soomes lubatud kasutada vaid riiklikku registrisse kantud taimekaitsevahendeid, mille müügipakendil on riigiameti poolt kinnitatud kasutusjuhis.

Soomes kasutatakse valdav osa tõrjevahenditest põllumajandustootmises ja vaid 0,2% müügikogustest hõlmab metsandus (taimlad). Põllumürkidest haaravad u 70% herbitsiidid, fungitsiidide osakaal on u 12% ja kahjuritõrjevahendid moodustavad vaid 3% kõigist müüdavatest kemikaalidest.

 

Allikas: Puutarha-Sanomat

 

Vahendanud Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.