Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Veidi lepajuttu (2008-09-23 11:42:22)

 

„Et elektroonilist juttu veidi looduse poole kallutada (kuhu siis veel?), nii teatan ühest oma avastusest Põltsamaa jõe kallastel mõned aastad tagasi.

Looduses liikudes võib ette tulla igasugu asju. Kuid Põltsamaa jõe äärde viiva tee servas hakkas mulle silma üks erisugune lepapõõsas. Muidu lepp nagu lepp ikka, kuid lehed olid tal normaalsest väiksemad. Kaesin seal tee servas ringi, tavalist halli ehk valget leppa kõikjal, kuid üks lepapõõsas või -puu oli täitsa omanäoline.

Eesti taimede määrajast (1966) lugesin, et meil on vaid kahte liiki leppi. No mis liik või sort see siis on, mõtlesin. Äkki polegi tal nime? Mujal Eestimaal liikudes pole ma säärast elukat kohanud. Kuid ega ma teda spetsiaalselt otsinud ka pole.

Leiukoha geograafilised andmed: kaardilt vaadates jääb ta Kamari küla ja Võisiku mõisa vahele, Külmoja bussipeatusest nii 1,4 km põhjakirdesse (NNE). Mina leidsin ja kogusin sealt lepaoksi 2003. a augustis. Need oksad said ajalehe vahel kuivatatud ja on nähtavad siin lisatud fotodel. Ühel fotol on üks külg ülespoole, teisel fotol vastupidi. Neil fotodel on muidugi näha märgatav erinevus lehtede mõõtmetes. Harilikul vormil olid lehed (ilma varreta) 5,5-6,5 cm pikad, tollel eriskummalisel olendil aga 3,5-4,2 cm pikad. Sellised tunnused siis. Väiksemate lehtedega vormil on ka urvad nähtavad.

Kas teab mõni asjatundja ehk öelda, mis nähtusega tegu? Kas siin on Eestile uus taimeliik või mis? Kui uus liik, siis tuleks panna talle ka vastav nimi. Mis võiks nimeks olla? Kääbuslepp? Või on muid mõtteid?

Mujalt looduse asju kuuldes, muist neist ka kõrva taha pannud, on olnud jutuks, et erisuguse välimusega organismidel võib sees olla mingi omamoodi aine, mida teistel pole - seepärast ta erisugune ongi. Ning need omamoodi ained olevat aidanud ravida raskeid haigusi või teinud muud hääd.

Kes teab, võib-olla peitub Kamari-kandi lepapõõsas mõni vajalik imerohi, kas just Eesti nokia, aga miks ka mitte. No kust mujalt see va nokia meile ikka tuleb kui puhtast loodusest! Nõnda arvan mina.

Mõlgutanud olles,
Matti Masing,
seni rohkem loomauurija olnud, täna, näed, taimede manu üle kolinud.

P.S. Kui on olemas mõni uute liikide avastamise e-vestlusring, siis võiks siinse info neilegi saata. Kui pole, siis pole.“

Arvamust saab avaldada Aiandus.ee foorumis: vaata...





Allikas: Leo Filippov 23.09.08.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.