Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tutvustame toataimi: ekmea (2008-11-26 00:30:16)


Urmas Laansoo, Tallinna Botaanikaaia taimetark:


Ekmea
(Aechmea) perekonda kuulub 182 liiki kodarikepifüüte troopilises Ameerikas. Ekmea kuulub bromeelialiste (Bromeliaceae) sugukonda. Tuntuim selle sugukonna esindaja on harilik ananass (Ananas comosus).
Ekmeale ja teistele bromeelialistele on iseloomulik see, et üks kodarik õitseb ühe korra, kuid pärast õitsemist või juba varem kodarik haruneb ja edaspidi õitsevad uued ja nooremad kodarikud. Uue kodariku moodustumisest õitsemiseni kulub taimel üks kuni mitu aastat. See sõltub liigist, sordist ja tingimustest.

Vana äraõitsenud lehekodarikku ei maksa enne ära lõigata, kui see on täielikult kuivanud. Sageli elab ja talitleb kodarik pärast õitsemist veel mitu kuud. Noorte külgharude areng ja kasv on kiirem, kui need kasvavad vanast hääbuvast äraõitsenud kodarikust veel toitaineid saades ja ühenduses olles.

 

Paljundamise eesmärgil võib noori kodarikke kevadel või suvel vanast taimest eraldada. Talvel ei ole seda hea teha, sest pimedal ajal on juurdumine vaevarikkam.

 

Ekmea kui looduses puude otsas kasvav taim vajab heaoluks väikest potti ja kohevat õhurikast mulda. Savipott laseb juurtel paremini hingata. Substraadiks sobib orhideemuld või kaktusemuld paremini kui toitaineterikkad segud.

Õitsemiseni peab kannatust varuma paar aastat.

Suvel palavaga on hea ekmeat sooja puhta veega piserdada. Talvel ei maksa piserdamisega liialdada. Talvel hoidke taime soojas ja valges ruumis, +18...+23 °C on optimaalne. Otsese päikesekiirguse eest vajab ekmea kaitset märtsist septembri lõpuni.

 

25.11.08


vöödiline ekmea (Aechmea fasciata) ‘Primera’



vöödiline ekmea (Aechmea fasciata) ‘Black Chantinii’

 

Fotod: Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.