Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Roheline kingitus maaülikoolile (2009-03-01 00:34:16)

Meditsiinidoktor, loodusravitseja ja kirjanik Aili Paju kinkis maaülikooli raamatukogule jupikese oma raamatuvaramust – teoseid ravimtaimedest ja loodusravist. Vene-, saksa-, soome-, inglis- ja eestikeelsed raamatud on pärit erinevatest aegadest ja käsitlevad taimeravimaailma mitmeid aspekte, näiteks taimeriigi ressursse, metsaravimtaimi, köögiviljade mahedalt kasvatamist, erinevates piirkondades kasvavaid ravimtaimi jne.

 

«Maaülikool on peamine kants, kus Eestis mahepõllumajandust arendatakse ja uuritakse, seepärast leidsin, et nende raamatute koht on just siin,» lausus professor Aili Paju ja avaldas lootust, et kingitusest saavad kasu nii tudengid kui teadlased.

 

Paju hinnangul pole Eestis ravimtaimeõpetus au sees. Meil tasuks eeskuju võtta Austriast, Šveitsist ja Saksamaast, Bulgaariast ja Poolast, kus rahvameditsiin ja ravimtaimede kasutamine ja töötlemine on jõudnud suurtesse ravimifirmadesse.

 

«Meil on küll põlised rahvatraditsioonid, aga kahjuks katkes järjepidevus sotsialismiajal – neid, kes püüdsid rahvameditsiini ravivõtetesse tuua, peeti müstikuteks ja meetodit aegunuks,» kahetseb Aili Paju ja leiab, et juba algkoolis peaks lastele ravimtaimedest rääkima. «Mulle õpetas vanaema taimi juba siis, kui käisin lasteaias,» meenutab Paju. «Teadsin viieaastaselt, kes on tedremaran ja kortsleht!

 

Eesti ravimtaimede varamu on väga suur. Ma pole kokku lugenudki, mitut taime tunnen. Tõbede vastu taimi otsides lähtun organismis valitsevatest seostest. Näiteks kui veri on paks, viitab see haigele südamele. Tavameditsiin hakkaks patsiendi verd vedeldama, kuid loodusravis toetatakse hoopis südant.»

 

Meditsiinidoktori soovitusel võiksid igas kodus olla järgmised taimed: hingamisteede ravimiseks põdrasammal, nurmenukk, kanarbik, nõmmliivatee, südameraviks viirpuu õied ja lehed, vererõhuhädade vastu veiste südamerohi, maksahaiguste raviks saialill, neeruhädade vastu põldosi, stressiraviks viirpuu, naistepuna. Üle kõige on muidugi kummel, raudrohi, naistepuna.

 

«Kui mingi tee on väga vastumeelt, ei tasu ennast sundida – tee, mis maitseb, on just see õige,» kõneleb Aili Paju.

 

Kuidas aga üldse mitte haigestuda?

Tuleks praegu iga päev süüa küüslauku. Väikelastele võiks panna küüslauguküüne padjale. Vitamiinipommiks on ka kibuvitsa ja rohelise tee segu. Kibuvits tuleb ööseks panna kuuma vette tõmbama ja hommikul rohelise teega segatult ära juua.

 

Aili Paju avaldas heameelt, et maaülikool on kasvamas roheliseks ülikooliks. Kuigi ta ise ei soostu enam ravimtaimede erikursusega tudengite ette astuma, on ta valmis nõustama ja leidma lektoreid. «Häid ravimtaimede tundjaid Eestis on juba rohkesti,» rõõmustab Paju.


Allikas: ajaleht
Maaülikool 26.02.08, Sirje Pärismaa.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.