Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Vale lõikusviis sandistab puid (2005-04-14 01:37:03)

 

Nõmme elanikud hindavad oma elukeskkonda eelkõige väljakujunenud kõrghaljastuse pärast. Seda imelikum tundub viimastel aastatel ka Nõmmele jõudnud puudelõikamise viis, mida peaks pigem nimetama puude sandistamiseks: pärast nn kärpimist jääb suurest ilusast puust alles vaid tüvejupp. Terve puu maharaiumiseks on vaja muretseda raieluba, okste lõikamiseks, ükskõik kui suures ulatuses, on vaja vaid leida mootorsaega mees. Mõnikord tundub, et seda võtet kasutatakse «ülearuste» puude ärakuivatamiseks. Miks peaks nii tegema just Nõmmel, kuhu on tuldud rohelust nautima – on ju ka suurte puudeta elurajoone!

Võib arvata, et tegemist on kas krundiomaniku teadmatusega, kuidas puid hooldada või arvukate puudelõikajate ebaprofessionaalsusega.

Linnaelanikud soovivad puude suurust vähendada tavaliselt kahel põhjusel. Ühel juhul on puu istutatud või kasvama jäetud valesse kohta. Nüüd varjab see akendest valguse või tekitab elektriliinides lühise. Paljud majaomanikud soovivad puude latvu ja suuri külgoksi maha lõigata ka siis, kui need on kasvanud nende meelest liiga suureks ja ohtlikuks. Loogiline oleks, et murdumisohtlik või normaalset elu segav puu võetakse maha ja istutatakse sobivasse kohta uus. Puu ju vananeb ning vajab õigeaegselt väljavahetamist. Aga täiesti maha võtta on seda kahju, sest uus kasvab nii aeglaselt! Nüüd püütaksegi suurt puud väiksemaks teha – panna see «ühe hoobiga» oma kohale mahtuma.

Ladva mahalõikamine ei tee aga täiskasvanud puud nooremaks, ilusamaks ega tervemaks. Tegelikult teeb see palju kahju nii puudele kui ka puude omanikele.

Puust suurema osa mahalõikamine rikub senist võra ja juurte vahelist tasakaalu. Lehtedeta jäänud puu ei saa valmistada piisavalt toitu elujõu säilitamiseks. Juured jäävad nälga ning hakkavad surema. Tagajärjeks on puu tervise halvenemine ja aeglane näljasurm.

Suurte lõikehaavade ja kuivavate tüügaste kaudu, mis ei kasva iialgi kinni, tungivad sisse puidumädanikku tekitavad seened. Kõige kiiremini levivad need pikikiudu ning peatselt jõuab mädanik ka juurteni. Tugevate juurteta puu on ümbritsevale ohtlik.

Uued võsud arenevad puu koores olevatest uinunud pungadest, seetõttu on need puu külge kinnitunud nõrgalt. Suuremaks ja raskemaks kasvades võivad need lahti murduda ja maha kukkuda.

Esteetilisest seisukohast rikub ladvalõikus puu ilu alatiseks. Järsk üleminek jämedatelt okstelt peenikestele on näotu. Koledad tüükad paistavad silma just lehtedeta ajal – ja seda 7 kuud aastas!

Köndistatud puule uue võra kujundamine nõuab iga 2-5 aasta möödudes uut ja oskuslikku lõikust. On välja arvestatud, et üks ladvalõikus läheb kokkuvõttes maksma kolm korda rohkem kui agrotehniliselt õige võra kujundamine.

Paljude lehtikandvate okste ühekorraga mahalõikamine avab õrna puukoore päikesele. Sellest võib tekkida päikesepõletus, edasi lõhed ja mädanikud.


Kui puu pärast tugevat tagasilõikust ellu jääb, algab uute võsude vohamine. Need venivad jõudsalt pikemaks ning mõne aasta pärast on puu sama kõrge kui ennegi, ja lisaks veel mitu korda tihedam.

Puude kui elusloodusega suheldes pidage alati meeles lihtsat vanasõna: kümme korda mõtle, üks kord lõika. Ning ärge lubage oskamatutel oksalõikajatel ja võrakujundajatel oma puid ära rikkuda.

Vale ladvalõikus..

.. jätab puu nälga

 ..tekitab mädanikku

 ..muudab puuvõra nõrgaks

 ..hävitab puu ilu

 ..on raharaiskamine

 ..põletab puukoore

 ..efekt on ajutine


Autor:
Sulev Järve, puuhoolduse spetsialist, Eesti Dendroloogia Selts

 

Allikas: Tallinn.ee

Aiatark OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.