Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tagasivaade Kuressaare linnapuude hoolduse ja lõikuse õppepäevale (2009-11-21 00:16:20)



Kuressaare linna kodulehte
vaadates hakkas kohe silma sealse heakorra- ja haljastuse spetsialisti Katrin Reinholdi kirjutis äsja toimunud linnapuude hoolduse ja lõikuse õppepäeva kohta. See oli tänuväärt ettevõtmine, teades, millises seisus on Eestimaal tegelikult paljud haljasala- ja pargipuud. Taolisi õppepäevi oleks vaja läbi viia kõikjal, kaasates puuhoolduse spetsialiste ja haljastusfirmade töötajaid.

 

NB! Kutsume haljastajaid Aiandus.ee uudiste ja sündmuste kalendri kaudu sellistest õppepäevadest teada andma: info@aiandus.ee.

 

OÜ Aiatark nimel Väino Eskla.

 

Ühtlasi vahendame eelnimetatud kirjutise ka siin, sest see peaks paljudele huvi pakkuma:

 

„Kuressaare Linnavalitsus korraldas 19. novembril linnapuude hoolduse ja lõikuse õppepäeva. Koolitus oli mõeldud eelkõige asutustele ja ettevõtetele, kes Kuressaares ehitus- ja kaevetööde käigus puutuvad kokku puuokste lõikusega, puuvõrade kujundamisega ja puujuurte lõikamisega. Oodatud olid siiski kõik, kel soov ja vajadus taolist tööd teha.

 

Õppepäeval osales inimesi 12 firmast, alustades haljastusteenust pakkuvatest firmadest ja lõpetades liinihooldustööde teostajatega. Üritus toimus koostöös asutusega Kadrioru Park, esinema tulid pargi juhataja Ain Järve ja Tallinna Kommunaalameti hooldusosakonna spetsialist Ulve Pärn, kes selgitasid linnapuude tähendust ja vajalikkust ning aedniku missiooni nendega ümberkäimisel. Samuti ka järgmisi tendentse linnahaljastuse hoolduse kavandamisel. Ei saa usaldada haljasalade ja linnapuistu hooldamist hanke korras firmadele, kes omale vaid tankistina aedniku või arboristi ehk puuhooldaja palkavad.

 

Kõlama jäid veel mõtted, et puul tuleb linnatingimustes hakkama saada väga ebaloomulikes kasvutingimustes, seetõttu vajavad linnapuud erilist hoolt ja jälgimist, ning õigeaegset okste lõikust ja võrakujundust. Ei tohi unustada seda, et meie nelja aastaaja juures on puud lehes maksimum viis kuud aastas, kogu ülejäänud aja näeme aga raagus puuvõra, mis peab pakkuma esteetilist vaatepilti, peegeldades meile meeldivaid emotsioone ja tekitama meeleolu. Taolises keskkonnas reeglina ei lõhuta ega vandaalitseta ning käitumine on lugupidav. Puuvõra graafika on imeline, kui puuvõrale on jäetud loomuomane võrakuju, kuid väga palju näeme inetult köndistatud puid, millega on juba ette määratud puu hävimine ja lisaks ei saa me ise ka aru, mis meie tuju rikub, kui näeme oma õuel sandistatud monstrumit. Eriti on meil kombeks eraaia omanikel oma põlispuid rikkuda. Siinkohal pean meelde tuletama seadusandlust, et looduskaitseseadusega on tiheasustuses ehk linnas puu raiumise eest trahv eraisikule 18 000 krooni. Kuressaare linna raieloa väljaandmise kord kohustab võtma raieloa isegi sellisel juhul, kui on soov võramahtu vähendada 50 %.

 

Raiekomisjoniga oleme aga püüdnud vastu tulla ka väiksemaid okste võtmisi nõustades.

Üks õige puuvõra kujundus hakkab juba puukoolis, mis jätkub pärast istutamist, valeasetusega oksa peab saama eemaldada oksatangidega, tekitades võimalikult väikese haava. Kui peame sekkuma saega, oleme midagi juba maha maganud, sest saelõige, eriti veel valesti tehtud lõige, on järgmiste vigade algus.

 

Filmi kõrghaljastuse sotsiaalselt vastutustundlikust arendamisest ja praktilist lõikust tänapäevaste suundumuste ja arboristivarustusega demonstreerisid Kadrioru Pargi arboristid Heiki Hanso ja Tanel Viljaste. Töö toimus Marientali tee 17 kortermaja kinnistul, kus osaliselt korrastati pärna võra, mis ei ole nõuetekohast lõikust saanud kogu kasvuaja jooksul. Uudistamas olid lisaks koolitusel osalejaile ka majaelanikud, kel oli näha tuua fotosid puude noorusajast üle 30 aasta tagasi.

 

Heiki Hanso sõnul ei ole taolise õppe vastu mujal üldse huvi üles näidatud, seda enam oli ta meeldivalt üllatunud, et õppepäeval osales paarkümmend kuulajat. Heiki soov on korraldada oma koduvallas Pöides samasugune õppepäev.

 

Osalejad tundsid siirast heameelt neile pakutud võimaluse eest kuulata oma ala spetsialiste ja jälgida proffide tööd.

 

Minul on samuti suur rõõm kordaläinud üritusest, loodetavasti ei jää see omalaadsete hulgas viimaseks, siiras tänu esinejaile ja kuulajaile!

 

Katrin Reinhold
heakorra- ja haljastuse spetsialist“

 

Allikas: www.kuressaare.ee 20.11.2009.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.