Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Mungalill (kress)

Teema Lisatud
tiiu: 2005-11-28 18:02:02
Kressid on mu lemmikud ja otsustasin neid k.a. akna taga lillekastis kasvatada. Ostsin seemned ja rõdulilledele ettenähtud mulda ning külvasin nad mai algul istutuspottidesse. Idanevus oli hea, kuid taimekesed venisid ja venisid, sest kasti oli neid veel vara istutada. Juuni algul arvasin olevat õige aja istutuseks. Mitte kõik taimed ei juurdunud hästi, kuid sellest polnud häda, neid oligi liiga palju. Edasi juhtus nii, et osa taimi kosusid hästi, mõned jäid kiratsema. Kui kätte jõudis õitseaeg, oli silmailu palju, kuid seda ei jätkunud kauaks, varsti hakkasid lehed koltuma, õied jäid väikesteks ja lõpuks surid taimed välja. Aken on idasse, päikest oli palju ja kastsin neid enda arust piisavalt. Ei oska arvata, milles tegin vea. Kas kiratsemise põhjuseks võis olla see, et kastile püsivuse andmiseks panin kasti põhja mitte kruusa, vaid killustikku ca 3 cm?Tahaksin tuleval aastal kresse jälle akna taga näha, nüüd juba omakasvatatud seemnetest, et asi õnnestuks, palun näpunäiteid!
Ludmilla: 2005-11-29 21:53:10
Kasvatan ka ise kresse,olen seemned kohe kasvukohta istutanud ja kasvavad palju paremini,kui ette kasvatatud taimed.Kasvasid päris ilusasti ja õitsesid kaua sel aastal,aga minu kogemuste põhjal nad eriti päikeselises kohas ei taha kasvada.
Urmas Laansoo, TBA: 2005-12-01 12:52:55
Suur mungalill ehk kress (Tropaeolum majus) on üsna toitainetenõudlik külmaõrn taim. Anuma põhjas peab kindlasti olema avaus üleliigse sademete- või kastmisvee äravooluks. Drenaaziks sobib kruus või kergkruus.Drenaazi paksus sõltub anuma sügavusest. Mungalill ei vaja ettekasvatamist, teda võib külvata mais ja veel juuniski. Mungalillel on sügavale tungiv juurestik, kuid noored taimed juurte vigastamist ümberistutamise ajal hästi ei talu. Taimede vahekauguseks jätke 10-15cm, sõltuvalt sordile omasest kasvukujust (sõltuvalt sellest,kas on kääbussort või pikkade vartega väänsort). Kui idanevuse säilimisaega pole ületatud, on kressiseemned kõrge idanevusega. Seeme külvake 3-4cm sügavusele. Kasvupidurduse põhjuseks on toitainete puudus mullas või liiga tihe taimede seis, mille tõttu valgust mittesaavad lehed kolletuvad ja kuivavad. Rikkalikuks õitsemiseks väetage mungalille õitsevatele taimedele sobiliku kaaliumi- ja fosforirikka täisväetiselahusega iga 10 päeva tagant või igal nädalal korra. (parim väetis USA firmalt Schultz) Väetamist peaks alustama õienuppude nähtavale ilmumisest alates. Enne seda jätkub mullas olevatest mineraalide varust taime normaalseks kasvuks ja arenguks. Mungalill on risttolmlev taim, erinevaid sorte lähestikku kasvatades ei saa me viljade valmides sordiehtsaid järglasi, seda peab silmas pidama, kui üks sort väga meeldima hakkab.
www.tba.ee
Ruth: 2006-07-16 14:17:21
Istutasin kressid rõdukasti.Esialgu nad kasvasid jõudsalt, siis hakkasid lehed kollaseks minema.Hiljem märkasin lehtedel musti kahjureid. Mida nendega ette võtta?
mia6: 2006-08-04 17:45:12
istutasin r6dule,maja ette ja suvilasse kressid. Igal aastal hulgemini,lemmikud. Maja,paneelmaja, ees a'kki k6ik lehed ja varred pisikesi,miljoneid musti kirbusuuruseid putukaid t2is ja lilled lausa tundidega surnud.R6dul samuti.Meeleheitel,mida teha.Kiskusin muist yles ja prygikasti.R6dult viskasin kogu suure lillepoti otsapidi suurde musta kotti ja ka konteinerisse.Yks aasta s6id r6dul m6ne p2eva jooksul,kuni suvilas olin,vistiti suured karvased liblikaussid pistsid nahka kogu kressimajanduse,mis nii ilusasti lausa korrus k6rgemale olid juba roninud ja nii armsasti 6itsesid.Ei tea kohe,mida teha. Ette t2nades.
kaie: 2006-08-07 15:13:15
need on ju lehetäid, meil oli sama lugu. Peab pritsima.
Joosep: 2006-08-07 21:12:39
Tänavu on mul juba kressid paja sees läbi-kahju.Või annab veel midagi teha ?
naine66: 2009-03-10 15:50:23
Kas on kusagil müügil Mungalill "Tropaeolum speciosum" punane ning see on higihaljas?
vainlane: 2009-07-08 17:42:45
kress kasvatab lehti aga ei hakka õitsema mida teha????
viola: 2009-07-08 21:01:55
Olen märganud, et väga kenasti kasvavad just need taimed, kes sügisel varisenud seemnetest tõusnud. Õitsevad rikkalikult kuni sügiskülmadeni välja. Peenral, muidugi. Ilma mingi väetiseta, Olen proovinud ka suures aiavaasis ja suures lillepotis, rippuvas amplis kasvatada, ei taha õnnestuda. Jäävad kribuks ja saavad vara otsa. Rohelised ussikesed on kõige kindlam käsitsi "eksekuteerida"! Kui väetist anda, kasvatavad pigem lehti kui õisi (vbla lämmastikurohkus?).
linnavalitsus: 2011-04-25 10:27:56
mungalille e.gressi seemned külvasin potti 2-nädalat tagasi aga ei ole tärganud,milles viga -laine
Sixie: 2017-05-08 02:53:21
Mida rohkem väetatud, seda rohkem lehe-, mitte õiekasvu. NB. Mungalill ei ole kress, see vaid rahvalik valenimetus, kuna maitseb nagu kress-salat, sinepiselt.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.