Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

bensoe-viigipuu

Teema Lisatud
Simo: 2005-12-06 11:51:15
Kas keegi oskab öelda, miks hakkavad bensoe.viigipuul lehed langema? Puu on juba täitsa lehetu. Kas selline protsess kuulub siia nagu ka välis taimedel-puudel? Palun aidake ma ei ole sellist asja varem näinud
eneli: 2005-12-09 16:13:22
Arvan, et tegu on valguse puudusega, sest Sa pole ainus kes selle üle kurdab. Sügis talvel lasevad paljud taimed pea poole oma lehtedest maha, sest valgust ei jagu,et neid toita. Üheks võimaluseks on kasutada taimedele õeldud valgustus lampe, mitte aseaineid (päevavalgus või säästu pirn kuigi need on paremad kui jõuluküünlad). Teiseks võib kasutada väetisi, mis sisaldavad taimedele kättesaadavat rauda(Substral universaal väetis toataimedele rohelises pudelis), sest need aitavad kergendada taimede piinasid, mis on tingitud vähesest valgusest ja külmast mullast kust taim pole võimeline toitaineid omastama. tegelikult mõjub taimedele paraja šokina see, et mei ei ole nõus talvituma neile sobiva talvise temperatuuriga vaid alustame talvist kütteperioodi ja lobume meeldivast jahedusest ja õhuniiskusest.
Simo: 2005-12-10 18:22:22
Mul on kodus olemas GREENWORLD`i universaaalne vedelväetis, kas see toimib samuti nagu too Substral´i oma? Nüüd ma taipan, bensoe-viigipuu oli mul põrandal, üsna akna all, aken on küllaltki kõrgel ja seepärast siis kukkusid lehed maha. Nüüdseks olen puu aknalauale tõstnud ja nüüd ta kosub. Huvitav, kas need lehed tulevad kaua tagasi?
Simo: 2005-12-10 18:27:40
Tere jälle! Tahaksin küsida kas bensoe-viigipuud võib pügada? Selleks et ta läheks tihedamaks ja saavutaks soovitud vormi, kuidas seda teha, millisel ajal ja millisel puul oleks seda vajalik teha?
Urmas Laansoo: 2005-12-14 14:54:17
Viigipuude kohta kirjutasin pikema loo 2005.a. jaanuari 'Aed ja Kodu' numbrisse, kui see huvitab, palun saatke e-mail: urmas@tba.ee Botaanilist teavet: bensoe-viigipuu kasvab laialdasel alal troopilises Aasias. Teda kutsutakse erinevates keeltes veel väikselehiseks kummipuuks, longusoksaliseks viigipuuks, jaavapuuks , troopiliseks loorberiks jm. Bensoe-viigipuu alustab elu sageli epifüüdina teiste puude võrades, võib looduses kasvada kuni 30m kõrguseks. Puule on iseloomulikud väikesed, 0,8cm pikkused teravad pungad. Väikesed oranzid kerajad viljad on lühikese raoga või peaaegu raotud ning moodustuvad lehtede kaenlas. Toatingimustes pole ma bensoe-viigipuud viljumas näinud, küll aga troopikas parkides. Looduses söövad tema vilju linnud. Bensoe-viigipuu on kogu maailmas väga armastatud ilupuu parkides, ka tänavapuuna ja parasvöötmes toataimena. Tal on palju erineva lehe mustriga, värviga ja võra kujuga sorte. Nii nagu enamik viigipuid (neid on 750 liiki!), talub ka tema pügamist väga hästi. Pügamiseks valige siiski kasvuperioodi algus, kevad, märts või aprilli esimene pool. Peale võra vähendamist väheneb ka taime veevajadus, kuid uinupungadest puhkevad uued võrsed muudavad taime varsti lopsakaks ja veetarve suureneb. Loomuomaselt on bensoe-viigipuu hea haruneja ka ilma pügamata. Aga tippu või külgoksi võib vajadusel lühendada. Kastmise sagedus oleneb eelkõige ruumi temperatuurist ja taime seisundist ning paljudest teistest teguritest. Talvisel ajal on tema lehtede varisemise peamine põhjus tõepoolest valgusevajak, kuid lehtede massilise varisemise põhjuseks võib olla ülekastmine, üleväetamine, tõmbetuul, avatud aknast pealevalguv jäine õhk ja punase kedriklesta kahjustus. Viimane ohustab taimi eriti kuiva õhuga keskküttega ruumis. Bensoe-viigipuu talub ka üsna jahedat kasvukohta (+7 - +12C), kuid optimaalne on siiski +18 - +23C. Lisavalgustamine soojas ruumis on hea ajavahemikus november kuni jaanuari lõpp 10-12h ööpäevas.
Heili24: 2006-10-10 14:36:05
Minu bensoe-viigipuu lehed hakkasid järsku kollaseks minema ja maha langema.Valgust saab ta mul piisavalt ja kastan 2 korda nädalas ja väetan korra kuus.Kas seda on liiast või vähe? Paari päevaga on ta enamus oma lehtedest maha ajanud,kas probleemiks võib olla ka juuremädanik??? Palun aidake...
merce: 2009-06-29 22:48:12
Tere! Just registreerisin end kasutajaks ja loodan, et algaja kasutajana esitan oma küsimuse õigesse kohta. Nimelt siis, jätsin oma suurelehelise viigipuu 3 nädalaks õue, mis nüüdseks on saanud kõvasti vihma, päikest ja tuult. Potimuld on läbimärg, viigipuul ainult roots alles. Kas seda taime saab veel kuidagi päästa?
Laansoo: 2009-06-30 14:19:52
Kui viigipuu juured, pungad ja tüvi/vars on elus, saab kindlasti taime päästa, päästmine sõltub päästja oskustest. Kui lehed on kõik varisenud,vajab taim vähem vett ja kastmist. Sellise taime võiks tuppa tagasi tuua või kasvuhoone olemasolul sinna panna. Nii nagu haige inimene, vajab ka haige taim rahu, kastke ettevaatlikult, vaid siis, kui muld kuivad. Potist väljavalgunud vesi kallake taldrikult ära. Väetada haiget taime ei maksa. Ümberistutamine on problemaatiline. Oskuslik ümberistutamine võib head teha, oskamatu (vale muld, liiga suur pott, liiga sügav istutus) ümberistutus aga taime kiiremale hukule viia.
Tallinna Botaanikaaed
merce: 2009-06-30 15:01:15
Suur-suur tänu nõuande eest! Teadmata/lootmata siinse foorumi kiirele vastukajale istutasingi kärsitu inimesena täna juba taime ümber.Võtsin väiksema ja ümarama poti, panin kivid põhja, lisasin mullale liiva ja panin taime olemasoleva märja mullapalliga sinna potti. Ka väetisepulgad said põhja ja nagu siin loen, on see forsseerimine ja taime kiusamine. Roots on ise kenake ja juured olid õnneks väga ilusad. Eks siis näha ole. Endal on küll parem tunne taimele kuivemat elutingimust pakkudes. Aitäh abi eest!
passerurbanus: 2009-09-22 10:56:24
hilja nüüd küll vastata, aga kui kevadel, suvel viigipuu välja viia, siis tema lehtede mahaviskamine on üsna ootuspärane - oluline valgusreziimi muutus. sest aga pole katki keskit. kasvatab uued lehed, mis varasematest ilusamad. paremad tingimused ju. veel enam. bonsaid defolieeritakse mõned nädalad enne näitust täiesti sihipäraselt, et saavutada ilusam (väiksem) lehestik. tulemus on küll lühiajaline, ent näituse jaoks sobiv. 4.-5. lehega tavapärane lehesuurus taastub. analoogselt käitutakse jaapani aias vahtraga, pääle esimest kasvuperioodi (ca jaanipäeva järel) võetakse lehed maha. nüüd järgmised lehed on väiksemad ja parema sügisvärviga. viigipuu juurde tagasi tulles - oht on, et nüüd sügisel tuppa viies võib sama asi juhtuda - s.t. viskab lehed maha - taas ju oluline valgusreziimi muutus.
lehevaksik: 2016-02-26 12:23:33
Sain oma hoole alla suure bensoe-viigipuu, mis on paraku ühele küljele viltu. Kuidas teda jälle otsemaks saada? Mulla potist välja koukimine, puukese otseks ajamine ja siis muld tagasi on vist puule liiga jõhker? Antud hetkeks olen selle külje pealt kus puu kaldu oksi vähemaks kärpinud. Lisaks soovin teada, et kas lõikekohast väljaimmitsev piimjas vedelik (kusagilt lugesin, et see on lateks????) on tervisele ohtlik? Peres on väikesed lapsed ja siiani olen peale lõikust neid puust eemale hoidnud.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.