Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

õunapuude haigused ja kahjurid

Teema Lisatud
Liana: 2004-05-04 19:50:42
Vana õunapuul on arvatavasti naakkuslik haigus (arvan, et seenvähk, mis on nakatanud ka noort õunapuud. Mida teha, et nakkus edasi ei leviks? Kas (ja kuidas) on võimalik veel midagi päästa???
Asta: 2004-05-05 09:16:52
Spuhl Rotalia kirjutab 1895 : Meie oleme juba seletanud, kui tarvilik vaheldus viljapuuaias on. Siiski tuleb veel iga aasta ette, et vanade, väljasurnud puude asemele sinnasamasse paika noored istutatakse, mis siis maaväsimuse tagajärjel ja mõnel muul kasvule kahjulikul põhjusel üksnes kiratsevad ja viimaks niisamuti välja surevad. Headest puukoolidest toodi hulk head sorti õuna- ja pirnipuid, kuid kõigist nendest on üksnes 3 kasvama jäänud. Istutamise ajal pandi neile uut mulda alla. Kõik teised kasvasivad 2 - 3 aastat, siis ilmus vähjatõbi, okste ladvad kuivasivad ära - ja lõpp oligi käes. Maa peab üksnes teatud hulga aastaid puhkama ehk teist vilja kandma, siis on ta jälle värske ja tema peale võib uueste neid viljapuid istutada, mida ta ennemalt on kandnud. Ta on nende kandmiseks jälle kõlbulik. Okste väljasaagimise puhul ei tohi igatahes jupikesi jääda. Lahtise haava kiire parandamine on aga tähtis, sest kahjulikud seenekesed, mis puuolluse tõbiseks teevad ja pikapeale ära suretavad, tungivad läbi lahtiste haavade puu sisse.
Aiatark: 2004-05-06 09:24:53
Üsna paljudes vanemates aedades on õunapuu-tüvevähk tugevasti võimust võtnud. Suurtel põhiokstel mustendavad ümarad või ovaalsed kobrulise servaga haavandid. Õunapuu-tüvevähk (Nectria galligena) on seenhaigus, mis nakatab tüve, suuri võraoksi, okste hargnemiskohti ja põhjustab viljadel pruunmädanikku. Rohkem kannatavadki selle all vanad puud. Samas on ka juhuseid, et puukoolist pärit noor puu juba mõne aasta pärast sama tõve käes piinlema hakkab. Seeneeosed võivad tungida taimesse koorevigastuste või lõikepindade kaudu. Paharette levitavad peamiselt tuul ja vihm. Noortel puudel on esmaseks haigustunnuseks pruun ring silmade ümber. Tavaliselt tekib kahjustuskohale haavand ning nii koor kui ka puiduosa kuivavad. Edaspidi areneb puidus seeneniidistik, millele võivad ilmuda valged või kreemikad padjandid. Hiljem moodustuvad haavandi servale vallid ja areneb tüüpiline vähihaavand. Algusjärgus püüab haavakude ehk kallus vähihaava kinni kasvatada. Hiljem tekib aga haavandi keskele tumedalt värvunud kooreta puit, sest kallus ei suuda enam vähi vastu võidelda. Haigete puude viljadel põhjustab seen pruunmädanikku, mis algab vilja karika- või varrepoolsest otsast. Esmane mädalaik ulatub sügavale viljalihasse, hiljem mädaneb kogu vili ning selle pinnal võivad areneda kollakad-kreemikad lülieospadjandid. Tüvevähk avaldub peale õuna- ja pirnipuu veel mitmetel teistelgi lehtpuudel: jalakas, pappel, vaher, saar, pihlakas. Mida vähi korral ette võtta? Kui haavatud oksi ei ole võimalik välja lõigata, on kahjuks halvimaks variandiks kogu puu mahavõtmine. Esmase võimalusena võib siiski proovida lõigata haavandid koos paari cm paksuse terve puidu osaga välja, määrida lõikekohad vaskvitrioli või vaskoksiidkloriidi kange lahusega ja katta paksu aiavaha kihiga. Puud tuleks igast küljest hoolikalt üle vaadata, et ei jääks mitte väikestki haiguskollet. Kogu äravõetud materjali peab koheselt ahju või lõkkesse lähetama. Soovitatav on võtta operatsioon ette kuiva ja tuulevaikse ilmaga. Kogemused näitavad, et vähile meeldib rohkem areneda liigniiskel, happelisel ja ühekülgselt lämmastikuga väetatud või üleüldse lahjal mullal kasvavatel puudel. Samuti eelistab haigus teatud sorte (‘Valge klaarõun’, ‘Suislepp’, ‘Liivi kuldrenett’, ‘Pärnu tuviõun’ jt).
ruut: 2004-10-28 22:28:13
Õunapuud on vanad ja kasvukoht soode ligi, külm ja udune. Tüvedel oli ennegi lõhesid, millesse sel sügisel ilmusid puuseened (paar cm paksud suht. kõvad). Kui seene ära lõikasin, oli tüvi alt sügavalt pehme - ei paistnud tervet puitu tulevatki. Millega tegu, kas levib puult puule, kas haige oksa ärasaagimine päästab puu?
mary: 2004-10-29 15:16:51
Üldises mõttes ei taha õunapuu märga maad ,siis tekivad igasugused haigused: seened, vähk ja palju muid. Kui võimalik kaevake drenaaz või üldse rajage uus aed ja kõrgemale kohale. Lõikamisega saab ka veidi paremaks muuta, aga see ei tasu ära, kui maa on niiske ja sootuultele valla. Soovitan rajada aed täpselt nii, kuidas targad raamatud kirjutavad ja pidada kinni nendest hooldustöödest.
ants: 2004-10-30 19:51:02
kas vabariigis on istandust kes garanteerib vähivaba õuna- või pirnipuu istiku? siiani kurvad kogemused.
hp: 2004-11-10 22:00:21
Kloostrimetsa puukoolis on enam vähem istikud aga "vähk" levib sageli õhu kaudu ja on hoopis bakteriaalne põletik ning sellest võib oskusliku hooldusega vabaneda.
pille: 2005-01-25 20:12:47
Meie vanadel õunapuudel on tüvedele ilmunud roostepunane värvus. Mõnel tüvel rohkem, mõnel vähem. Õunapuud on tõeliselt vanad, esimese Eesti ajast. Kas aitab miski peale sae?
Aiatark: 2005-01-25 21:46:23
Kahtlustada võib viljapuu-koorepõletikku (Pezicula corticola), selle seenhaiguse puhul muutub tüvel koore pinnakiht väiksemate või suuremate laikudena punaseks või punakaspruuniks.
Kui puudel vanusest hoolimata muid haigusi või kahjustusi pole ning nad kannavad, võiks esmalt proovida tohterdada. Taimekaitse asjatundjad soovitavad tüvesid lubjata. Määrdel peaks olema hulgas vaskvitrioli (0,5%). Praegu on aiaärides saada tüvevalgendeid, mis sisaldavad raudsulfaati: ka see on seenhaiguste tõrjeks.
Võõpamiseks peaks valima kergelt sula kuiva ilma.
Jens: 2005-04-13 14:12:49
noortel õunapuudel lähevad lehed pruuniks.algab äärest ja levib kogu lehele.leht kuivab. silmaga mingeid kahjureid nagu poleks näha. milles põhjus? mida teha ,et sel aastal ei juhtuks?
Aiatark: 2005-04-14 00:03:36
Selline näht võib johtuda näiteks vasepuudusest (selle vastu on soovitatud vaskvitrioli 1% lahusega pritsimist enne pungade puhkemist või leheväetamist vaseväetisega). Eelmisel aastal võis olla üheks põhjuseks ka kestvalt märg maapind, mil taimed ei suutnud omastada toitaineid.
Priit: 2005-05-31 18:35:18
Istutasin eelmisel kevadel hulga õunapuid. Need, mis Pollist toodud, on ilusti elus. Aga kolm sorti, mille tõin vist Kloostrimetsa puukoolist (Lembitu, Krügeri tuvi ja Valge klaar) ja istutasin ühte ritta olid kõik eelm. suvi läbi ilusad, nüüd aga kevadel tulid pungad, hakkasid lehedki vähe-haaval ilmuma, aga äkki hakkasid need väikesed lehed kuivama, muutuvad pruuniks, kukuvad ära, sama ka õienuppudega Valge klaaril. Tüvi on ka kuidagi oranz--punakate-pruunikate laikudega. Koor talvel kahjustada ei saanud. Samas on nad istutatud suhteliselt märjale maale ja ka õhukesele pinnasele (kuigi istutusaugu tegin suure ja täitsin raamatu järgi õigesti). Kas tegemist on mõne haigusega? Sel juhul millsit tõrjevahendit kasutada? Kas võib olla tegu ka sellega, et nooredõunapuud asuvad veesoonel (kas veesoon mõjutab juba ka 2- aastaseid õunapuid?).
Aiatark: 2005-05-31 20:41:11
Maapinnast johtuv mõju ei tohiks puudele nii tugev olla. Kahtlustada võib istikutega vargsi kaasa tulnud haigust. Kui suured oranz'ikad laigud umbes on? Kas need on koore sees või muhuna pinnal?
Priit: 2005-06-01 10:49:56
Pigem on need nagu koore peal, need oranzikad laigud. Aga tundub, et see ei ole siiski põhiline. Peamine on siiski see lehtede pruunistumine (kusjuures lehed ei olnud veel täielikult puhkenud, need on alles nagu pool-pungas). Kui puud hakkavad närbuma, siis oleks vist mõtekas juba neid ikkagi katsuda millegagi pritsida? Millega? Kas võib olla ka see mõju, et kunagu 5-6 aastat tagasi oli selel koha läheduses välikäimla, mis on tühjendamata, lihtsalt muld peale aetud ja maapinna kallak on selt käimlakohalt puude suunas. Kuna tegemist on suht hea drenaaziga pinnasega (all liiv ja kruus), siis kas on võimalik, et see käimlamass (kuigi see võiks nende aastate peale juba olla kõdunenud) liikudes pinnaseveega allapoole puude juurte kohast läbi, mõjus puudele hukutavalt?
Jaan: 2005-06-03 00:41:52
Uurige taimekaitset käsitlevatest raamatutest, mida kujutab endast viljapuu-võrgendilest.
harri: 2005-06-06 13:34:52
Oranž-pruunikad laigud võivad siiski viidata (kevad)talvisele kahjustusele - erk märtsipäike ja pakaselised ööd nagu tänavu olid, on kaitsmata tüvele ohtlikud. Kui pungad juba puhkesid, kuid noored lehed hiljem kuivama hakkasid, võib arvata, et taime juured kevadel toimima hakkasid. Juba tekkinud päikesepõletusega ei saa enam suurt midagi ette võtta, kuid kui puud praegu elus on, siis võiks lämmastikuga turgutamisest ehk kasu olla. See küll ei ravi midagi, kuid aitab taimel probleemiga paremini toime tulla.
merle: 2006-07-31 13:42:38
Mul suur mure,järsku avastasin et õunapuul lehed kollased roostes täppidega ja pudenevad ja puu koor on ka mõrasid täis.MIS TOIMUB?APPI!!!
merle: 2006-08-01 13:47:13
aga mul õunad kõik otsas ja järsku hakkas see jama
ilmes: 2007-04-02 11:27:29
Avastasin, et eelmisel aastal ostetud noore Suislepa tüve pookekoht pole korralikult paranenud ja tüvest allapoole on õunapuu tüve koor tumedaks värvunud. Kuidas arstida, või tuleb noorest istikust hoopis loobuda.
Aiatark: 2007-04-03 12:09:38
Tumenenud koht on tõenäoliselt viljapuu-tüvepõletik. Loe edasi
Sopi: 2007-06-12 13:45:16
Olen alles algaja aiapidaja. Eelmisel aastal, kui sai maa ostetud, olid õunapuudel pabulad otsas ja õunasaak oli suur. sel aastal õitsesid väga vähe (tegime ka korraliku lõikuse) ja nüüd alles avastasin, et õied ja lehed on kahjurite poolt näritud. Unustasin õigel ajal pritsida. Kuidas nüüd käituda? kAs saab veel millegiga pritsida?
jaanne: 2007-07-28 00:54:49
aidake palun leida kergesti omastavat infot noorte õunapuude istutamise ja võra kujundamise kohta.sordiks on martsipan.kuna istutada,kuna lõigata,kust lõigata ja palju lõigata?Need oleks hetkel põhi küsimused.hetkel olen läbi otsinud vist küll kõik interneti ja sirvinud üsna hoolega mõnd raamatut aga need teminid ajavad segadusse.Kindlasti on kusgil peidus ka sellist infot ,mis käib nii öelda põlvest põlve ja on algajalegi arusaadav ja järgitav.Ette tänades ja peame sidet.
Aiatark: 2007-07-28 14:38:00
Kui nii palju igasuguseid küsimusi viljapuu kohta tekib, on keeruline vastuseid kirjapildis edasi anda. Lihtsam kutsuda asjatundja kohale. Kui asukoht teada, saame ehk kedagi soovitada.
ulvi04: 2007-09-21 16:28:14
On üks õnnetu lambanina, millel õunad puu otsas hakkavad mädanema. Mida teha?
avastaja: 2007-09-24 14:50:51
Inimesed,andke nõu. Minu aias on kahe õunapuu tüvel koor lahti löönud. Arvan, et see ei saa olla päikesekahjustus, kuna ühel puul on see põhjapoolses küljes, teisel aga idas ja läänes. Möödunud aastal avastasin, võtsin lahtilöönud koore ära, lõikasin servad ja katsin pookevahaga, aga tänavu on jälle edasi läinud. Olen tänulik sellele, kes oskab nöu anda.
Brenda: 2007-11-18 20:00:16
Mul on aias 4 aastane ``Kuldrenett``,nüüd on tekkinud tüvele ja okstele hallid ja rohelised sambla laigud. Mida teha?
Aiatark: 2007-11-19 13:37:06
Ulvile: puuviljamädaniku vastu peaks puid varakevadel enne pungade paisumist 1,5% vaskoksiidkloriidi või vaskvitrioli ja 5-7% karbamiidi lahusega pritsima.
Brendale: samblikulaigud tuleks kindaga maha hõõruda ning tüvi ja oksad seejärel AS-i Agropol tüvevalgendi või näriliste tõrjepastaga üle võõbata. Loe lisaks...
sussi: 2008-03-04 09:43:38
soovin teavet,minul õunapuudel 2 aastat ei kasva õunad normaalseks,jäävad sellised vissid ja mügarlikud,mis tõbi see on,või on mingi ainepuudus,puud on igal aastal lõigatud ja ca 20 a vanused
aiatagune: 2008-04-09 00:19:55
Läinud talve jooksul on õunapuudele tekkinud haigus, mis on levinud peaaegu kõikidele õunapuudele. Välja näeb ta nii nagu miski hävitaks puukoore laiguti(röövikuid näha ei ole), koor muutub algul heledamaks, siis kaob tüvelt jättes sinna süsimusta laigu. Ka saetud oksa kohad on samasugused mustavärvi. Ühel puul on mitu sellist haiguskollet. Mis see võiks olla ja kas on rohtu, mis avitaks?
aiatagune: 2008-04-21 13:07:55
Kas tüvede valgendamiseks võib olemasolevale kustutatud lubjale lisada raudsulfaati ja kui võib, siis millises vahekorras? Tänan teabe eest.
Betula: 2008-04-21 21:47:30
Mis sa neist praegu enam valgendad?
aiatagune: 2008-04-21 22:15:45
Soovitati haiguse tõrjeks ja kõrval kasvavate puude kaitseks. On öeldud ka, et enam ei anna midagi päästa ja puude saatus on väljasuremine. Olen alles esimest aastat aiapidaja ja selletõttu üpris võhik.
Aiatark: 2008-04-21 22:22:57
Raudsulfaadiga võib haiguste tõrjeks kindlasti pritsida, kuid lupjamisel pole vastu suve mõtet. Sügisel soovitan aga tüved näriliste peletusvärviga üle võõbata.
aiatagune: 2008-04-21 22:36:40
Tänan soovituse eest.
Janne: 2009-04-18 12:18:36
Palun abi ühe õunapuu asjus! Tegemist on ca 6-aastase õunapuuga, kes on kidura kasvuga ja vaevu mehekõrgune. Tüvekahjustus (sarnane moodustis on tüvel ka pisut kõrgemal). Kas tegemist võib olla viljapuu tüvevähiga ja milline on selle puu edasine saatus? Kas oleks mõistlik ta lausa välja juurida ja ära põletada? Kas samale kohale uut puud võib istutada?
Aiatark: 2009-04-18 13:19:29
Arvatavasti on tegemist viljapuu-tüvepõletikuga. Kuna nakkuskolle asub lausa tüvepikendusel ja on haaranud pool ümbermõõtu, pole tõenäoliselt võimalik puud päästa. Kui oleksid nakatunud üksikud väiksemad okasd, saaks need välja lõigata ja puu ehk tervikuna päästa. Selle puu peaks välja juurima ja põletama, kuid samasse kohta ei või uut mingil juhul panna. Kuna puu on mitu aastat virelenud, võib oletada mingeid probleeme kasvukohal (liiga kõrge veetase, liighappeline maa, ebasobivad maaväljad, veesoonte ristumiskoht vms). Uus puu tuleks istutada mujale, kuid soovitatavalt lasta enne maaväljad ja veesooned määrata. Kui maa on üldiselt madal, leida võimalikult kõrge asukoht või istutada mullakuhilale.
kirsilill: 2009-04-21 23:16:16
Kulla Aiatark, kust leida asjatundjaid, kes oskavad määrata maavälju ja veesooni? Minu aed on savika mullaga ja tean, et siin on ka rohkesti veesooni (Lasnamäe klindi all). Ei oska enam kusagile viljapuid istutada, kas kiratsevad või jäävad vähki. Väga tahaksin leida asjatundjat, kes annaks mulle head nõu.
Aiatark: 2009-04-22 01:08:21
Soovitan maaväljade ja veesoonte määrajate kohta küsida geoenergometristilt Heino Lepikult: tel 384 0200; 524 5052; e-post kopliaed@hot.ee.
hailie: 2010-04-09 10:51:13
Loen siin aiatarga kommentaari, (ülevalt kolmas). Aiatark kirjutab nii: "Noortel puudel on esmaseks haigustunnuseks pruun ring silmade ümber." Kas see tähendab seda, et kui ma nüüd oksa lõigun, siis on oksa sees selline pruun ring nagu oleks kuivama hakanud (mädanema- tüvevähk)? Lugedes ka teisi artikleid , siis saan aru, et kui 5 aastat kasvanud puud hakkan välja juurima (jänesed sõid ära, lisaks on siis suure tõenäosusega ka tüvevähk, siis ei soovitata enam samale kohale istutada. Kas see nüüd aitab kui ma mõni meeter eemale istutan uue puu?
Aiatark: 2010-04-09 17:08:55
Pruun ring tekib oksa (koore) pinnal. Jämedama oksa saagimisel võib näha oksa ristlöike keskel küll pruuni osa, kuid see on loomupärane, vähitunnustest erinev asi. Väljajuuritud puu asemele ei soovita kindlasti samasse mulda uut sama liiki puud istutada (eriti veel haige puu asemele). Istutada võib juba sellele kohale, mis senise puu võraulatusest kaugemal asub.
vasula: 2010-04-09 22:27:29
Tüvevähk on enamasti säbrulise kooreservaga ringikujuline haavand puu oksal või tüvel. Kui võimalik, siis haige oks võrast eemaldada.Osa sorte on vastuvõtlikumad.Kui koor on tüvel lihtsalt lahtine ja hävinud on tegemist koorepõletikuga, mis on ka seenhaigus.Lahtine koor tuleb alati eemalda, servad puhastada ja Arbokol määrdega üle värvida.Mõlema haiguse puhul tuleb puud aidata,kuid puu ei sure.Puukoolidest need haigused kaasa ei tule.
Mehka: 2010-04-10 03:04:43
Tuleb tuttav ette,kui 5aastase Lutsu võipirni juurevähiga üles võtsin, veesooned mõõtsin siis pinnasevahetus korralikult ja Mljejevi samale kohale panin.
vasula: 2010-04-11 21:54:26
juurevähk on jälle teine haigus, kasvab mügarikuna juurte peal. Seda näeb ainult puu juurimisel.
Aile: 2010-06-23 15:55:04
Mul on kümmekond väga erinevas vanuses õunapuud.Eemalt vaadates paistis üks puu üleni hall, lähedalt selgus, et lehed on enamuses ennast kokku keeranud nii, et lehe servad on ennast keskele kokku keeranud nii et paistavad alumised hallikad pooled.Kahjureid ei märganud kedagi ,ainult mutid.millega võiks tegu olla?
Sulev: 2010-07-22 10:56:42
Istutasin eelmine aasta õunapuu - ostmisel vaatasin, et tüvi oleks terve jne. Nüüd aga avastasin sellise asja. See oksa lõige pidi enne mind tehtud olema. Olen kindel, et ostes see lõige niisugune välja ei näinud. Ma isegi ei oska arvata, miks see selline on... Kas on mõitlikum uus puu panna või oodata ja vaadata, mis sellest saab. Mingi ravi? Puul on isegi 3 õuna. Kuldrenett.
Pirmeli: 2010-07-28 19:02:40
Kahju öelda, aga see on vähk. Kui puu alles jätad, siis tõmba korralik värvikord peale, et vähieosed levima ei pääseks. Puu kestab niikaua kuni vähk ümberringi koore läbi närib ja ainevahetus seetõttu lakkab, ülemine osa kuivab. See võib võtta aastaid kuigi näib, et on küllalki palju juba läbi hammustanud. Mõni vähk laieneb kiiresti ümber tüve, aga enamasti nad lasevad puul elada, nende huvi ilmselt. Uut puud istutades veendu, et puul on hea. Pane auku väga palju head mulda arvestusega, et puu kasvab, juured kasvavad. Kui on kehv pinnas, siis vähese hea mulla korral võib puukest tabada stress kui juured satuvad kehva pinnasesse. Stressis puu on aga nõrk ja kahjurid ning haigused just seda ootavad. Juured haruta istutades veidi lahti, et nad paremini juurduma pääseksid. Palju mulda = koorem (mitu head aiakäru täit) ja palju vett = vannitäis :) Edaspidi vaata, et lõigates tüügast ei jää. Ja kata kõik lõikekohad puupalsami või mõne värviga ja kui värv UV kiirguse mõjul maha kulub, kata uuesti, so enamasti aastas 1 kord. www.virkus.com/aiandus
Pirmeli: 2010-07-28 19:08:32
Ahjaa.. alati hea muld istutusaugus ei aita, näiteks veesoonel tunneb õunapuu ennast kehvasti. Samas peaks taim hakkama saama pinnasega, mis on. Tihti tehakse viga istutades, et ei harutata juuri lahti või pannakse istutusauku ainult käputäis head mulda. Kui juuri lahti ei haruta ja juurepallis juhtub olema ka pikatoimelist väetist, siis miks peaks taim kehva mulda oma juurtega minema kui tal on toitaineid küll ja veel? :)
Pirmeli: 2010-07-28 19:12:02
Ja kas tead Su õunapuu tahab lõikamist ehk okste suunamist. Praegu on ta ploomipuuks kasvamas. Oksad peavad olema rõhtsalt, siis pääseb valgus ja tuul võrasse... Kui oled Tallinnas, siis tule koolitusele, ma teen asja selgeks. http://www.virkus.com/aiandus/praktiline -koolitus-viljapuude-suvine- hooldusloikus
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.