Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

elupuude pritsimisest sügisel

Teema Lisatud
meerit: 2007-09-22 09:01:38
olen ikka mures oma elupuudega ,kevadel hakkasid lehed pruunistuma -pritsisin Topaasiga mitu korda väikeste vahedega -lõikasin haiged lehed ära -sain kenasti ilusaks -nüüd hakkab jälle pruuni lehti ilmuma -lugesin soovitusest pritsida sügisel Bravo või Tildiga -aga kahjuks ei õnnestu mul neid kusakilt osta -lihtsalt pole ja müüjad raputavad pead -kas sobib ka Acrobat Plus , mis on küll mõeldud kartulile või võin ka sügisel Topaasiga pritsida .Ja miks mu elupuud on nii meeletult seemneid täis , kas seda saab kuidagi ära hoida ja kas peaks need seemned ära korjama , et nad ei kurnaks elupuid .Ja tundub et see pruunlaiksus vaevab praegu vaid elupuid .teised okkalised on seni ilusad .
Aino: 2007-09-25 18:58:32
Praegu on ka osad okkad kollased ja langevad, sest ka okaspuud vahetavad aegajalt okkaid. Seemned võib tõesti ära korjata, et puid mitte koormata, aga seemnete teket ära hoida on praktiliselt võimatu.
aiamees5: 2010-09-14 12:03:29
pole enne pritsimisega tegelenud. see aasta sai bravot ostetud ja pritsimine plaanis elupuudele. Üks neist näib mingit haigust kandvat. aga küsimus, kui palju peab seda kuiva ilma olema, et pritsimisest kasu oleks? kas kui päeva kannatab kuivana ära, siis on sellest kasu? kas on võimalik üle pritsida? ning millal oleks see kõige viimasem aeg?
Betula: 2010-09-19 10:32:06
Soovitav olevat pritsimistöid teha kuni välistemperatuur on veel 10 soojakraadiga. Ühest kuivast päevast oleks kindlasti küllalt, sest õhtuti tuleb nagunii siis tugev kaste peale. Bravo on kontaktne fungitsiid-seega tuleb kõik taimed korralikult läbi pritsida. Elupuudel eriti taime sisemused ka. Parem variant olekski, kui eelnevalt enne kõik pruun ollus-nii vanad kui ka haigestunud okkad põõsastest eelnevalt välja raputada. Selleks enne põõsa alla riie või kile panna ja kogu varis kokku korjata ja põletada. Ehk see haigust põdev põõsas hoopis välja juurida? Elupuudel on seenhaigust põdevad okkad pigem põõsaste keskel, kadakatel haigestuvad rohkem okste otsad,mis pruunistuvad. Oma kollektsioonis olen püüdnud igal aastal nii kadaka kui elupuutaksonid kõik läbi puhastada ja vähemalt 2 korda aastas kevadel ja hilissügisel üle pritsida kasutades igal pritsimiskorral erinevat fungitsiidi. Selleks sobivat ka kartuli lehemädaniku tõrje vahendid. Kuna sel kevadel oli kadakatel ka tugevalt päikesepõletust, siis oli lõikumistööd piisavalt palju. Ehk see suvine kuumus mõjus haiguste levikule pärssivalt. Eelmine vesine suvi aga just soodustas levikut. Parim on ka, kui nii kadakad kui elupuud kasvaksid võimalikult tuulisel kasvukohal, et saaksid alati peale vihma kiirelt kuivada.
svaldner: 2010-09-19 19:33:57
lisaks elupuudele on ilmunud kahtlaselt palju pruune okkaid ka mägimännile. Võib ehk olla nii , et ka mänd põeb sama haigust- või ei hakka see kõikidele okaspuudele.
aiamees5: 2010-09-20 11:55:09
tänud vastuste eest. välja juurimist kavas pole. see on suhteliselt suur puu juba (20a ehk)ja loodan veel siiski parimat. ühe korra olen juba pritsinud, aga on selline kummaline tunne, et sellest on vähe. teistele, noorematele puudele, edasikannet pole (veel?) toimunud. samas vaatan, et ka naabri vanad elupuud on kuidagi pruunid kohati. siiski minu elupuuga see erinevus, et minu elupuul on kuivanud oksal sellised justkui väikesed valged, läbipaistvad muhukesed peal. naabri omal lihtsalt kollakas-pruun. võib olla seal on tegemist vanade okaste pudenemisega? üritan veelkord pritsida ja siis natuke lõikumist teha.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.