Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

hekitaimed maantee äärde

Teema Lisatud
hobi: 2008-04-03 15:22:37
Millist lehtpõõsast soovitaksite maantee äärde? Tee läheb u.1 m kauguselt.Kindlasti ei taha okaspuud istutada, aga mis oleks selline nägus kõrgem põõsas? Ja kas siis muidugi üldse mingist ilust enam rääkida saabki, kui kõik tolmukorra all on...
nipitiri: 2008-04-03 20:04:57
Peitõieline kuslapuu pidi olema selline, et tolmu külge ei võta, sest lehed ilma igasugu karvakesteta. Plantexi kodulehel isegi olemas seda.
Betula: 2008-04-03 21:25:52
Ei pea just ühest taimest hekk olema, kui ruumi oleks, võib ka erinevaid põõsagruppe kokku seada, et huvitavam. On ju ka erivärviliste okstega põõsaid ja lehevärvegi erinevaid. Teedele on võimalik ka mingit õlilaadset ainet panna, et see tolmuvabaks teha. Olen mitmes maakonnas kohanud, et tolmavad teed on tolmuvabaks tehtud. Püüdsin ise vanade väetiseperadega seda teha, kuid ei õnnestunud just kõige paremini.
Ott: 2008-04-04 23:00:18
Soovitan ikka okaspuu hekki.Kallim küll kuid meie lumevaesete talvede teed tolmavad samuti ja see käib üksjagu närvidele. Meil oli varem sirelitest väga tihe ja kõrge elustara tolmukaitseks.Lehed puus-tore,sügisest kevadeni jama,jama,jama.Kui hing üksaasta väga jämmeks läks sai kirvele valu antud ... nüüd oleme oma elupuuhekiga väga rahul.Soovitan teile ka.
nipitiri: 2008-04-05 22:16:05
värske kodukirjaga kaasapandud 2006 a. kevadises ajakirjas AED selle kuslapuu pildid nii raagus kujul kui lehtinult
kylli: 2008-04-07 21:34:27
Teetolmu vastu. Proovi küsida kohalikust teedevalitsusest valget ainet mida saad ise teele loopida. Loodan, et mõni targem kohe sellele valgele asjale nime annab. Teedevalitsuse omad teevad seda ise ka, aga autoga teele kandes ei anna see nii head tulemust , ise teed enda jaoks. Meil lubati ise võtta nii palju kui vajame - tasuta.Õpetuseks öeldi : enne vihma või vihma ajal loopida terve tee laiuses , nii et tee valge. Loopisimegi metallist prügikühvliga , vihma ajal, vann vahendiga oli auto pakiruumis, üks vaikselt sõitis. Suve lõpuni oli hooletu. Suurema tee ääres , kus palju sõidetakse peab ilmselt kordama , seal ju hööveldatakse ka. Sel aastal lisati õpetusse paar rida :''Eriti tõhus pidi olema , kui alt soolaga teha''- täpsemalt ei tea . Seda ka mitte mida see kõik sinu tulevasele hekile teeks, aga ilma tolmuta oli täitsa uskumatult mõnus. Päikest
dendroloogiaselts: 2009-06-16 08:34:14
Selline teema: Eesti hakkab paari lähema aasta jooksul ehitama/renoveerima eurorahade eest suuri maanteelõike neljarealisteks (praegu neid projekteeritakse). Nendel maanteedel on vaja haljastada põõsastega müratõkkevallid ja sõidusuundadevaheline eraldusriba. Maanteehaljastuse põhimõtteks on et asulatest eemal loodusmaastikul kasutatakse vaid maastikuehtsaid e. kodumaiseid taimi. Soomes on teehaljastuses levinud kuslapuude kasutamine, mis sobiks ilmselt meilegi. Samas mulle tundub, et kõige kiirekasvulisemad ja üsna vastupidavad > tunduvad olema meie looduslikud pajupõõsad. Mida arvate pajupõõsaste sobivusest? Et 4m laiusel eraldusribal autotuled läbi põõsa ei paistaks, peaks sinna istutatav pajupõõsas olema välimuselt tihe ja kompaktne. Huviga arvamusi oodates. Kadi Tuul
kris: 2009-06-17 10:18:43
Dendroloogiaseltsile vastaks, et maantee eraldusribale võiks istutada selliseid lihtsaid taimi nagu erinevad viirpuu liigid, kurdlehine roos, harilikku sarapuud (punase värvi andmiseks võib ka hariliku sarapuu sorti ´Fuscorubra´kasutada),lodjap-põisenelas, harilikku pihlakat. Need on lihtsad, ilusad, vähenõudlikud ja odavad taimed, mis sobinduvad kindlasti loodusmaastikku ning hoolt nõuavad ka suhteliselt vähe. Mõtet pole mängida okaspuudega, kes tõenäoliselt ei talu saastet ja lund mis maantee pealt neile lükatakse.
Peeter: 2009-06-17 12:44:17
Kõigepealt väike märkus krisile - lodjap-põisenelas ei ole kodumaine liik, ja kui rangelt võtta, siis kurdlehine roos samuti mitte, ehkki seda viimast kasutaksin küll meelsasti. Ma kardan, et pajuhekiga võib tekkida probleeme: taimed kipuvad välja venima, keskelt hõredaks jääma ja lamanduma. Sellega kaasneb vajadus hekki iga paari aasta tagant radikaalselt uuendada, s.o. maani maha pügada. Kui see on vastuvõetav, siis näiteks hõbepaju ja selle vormid (`Sericea`, `Gold`) oleksid suurepärased. Kindlasti soovitaksin kaaluda verevat kontpuud ja harilikku tuhkpuud, ja viirpuu liikide hulgast leiaks kindlasti midagi sobivat. Pihlakasse mul usku pole, sellest saab võsa, mitte heki. Kuslapuu eeliseks on muidugi väga hea soolataluvus, aga selle kasvukiirusega on vist pisut pahad lood, eriti sellises pinnases, nagu ta maanteede eraldusribadel kipub olema. Muide, kadakas talub soola lausa ideaalselt, aga sellest vabakujulise heki tegemine on vist ülejõu käiv ettevõtmine.
kris: 2009-06-17 21:46:39
Lodjap-põisenelat pakkusin seetõttu, et tõenäoliselt läheb ainult kodumaiste liikidega haljastamine keeruliseks, kuna valikuvõimalus on väike ja istikute kättesaadavus puukoolidest sellises koguses küsitav. Peetrile teadmiseks, et hõbepaju `Gold´ja ´Sericea´pole samuti eestimaist päritolu. Kõrgemakasvuliste puudega haljastamine võib osutuda samuti keeruliseks kuna eraldusriba laius on kõigest 4m. Haljastada võiks erinevate liikidega, mitte ainult ühe liigiga, täpselt samamoodi nagu looduses.
Peeter: 2009-06-17 23:25:29
OK, nõus, kris, ilmselt tuleb lähteülesannet täpsustada - kas kodumaise liigi (kodu- või väljamaised) sordid/vormid on lubatud või tuleb kasutada ainult põhivorme? Võõrliikide üle fantaseerimine on mõttetu - mis keelatud, see keelatud. Ammu naturaliseerunud liikide (sirelid?) üle võiks muidugi polemiseerida, aga need meie kõige rohelisemad olevused tunduvad olevat valmis kõik võõrliigid ühestükkis nende istutajatega välja või maha raiuma. Seega lootusetu. Kõrgemakasvulised puud on niikuinii välistatud, nende tüved ei varja vastutulevate autode tulesid.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.